Nový System Center Virtual Machine Manager 2008

(Placená inzerce) Ve světě IT je aktuálním hitem virtualizace. Virtualizuje se všude, vše a hlavně rychle. Nápomocný může být nový System Center Virtual Machine Manager 2008.

Autor: Radim Petržela, MHM computer a.s.

Jednou z nejrychleji se rozvíjejících oblastí je serverová virtualizace. Díky zdravému konkurenčnímu boji dvou „kohoutů“ se stala serverová virtualizace snadno dostupnou a použitelnou funkcí ve všech odvětvích IT světa. Otázkou však zůstává, zda tento rychlý nástup a rozvoj serverové virtualizace sebou přináší pouze výhody nebo zda má také nějaká úskalí? Vzpomeňme si například, jaký dopad měla v Postřižinách móda zkracování pro vlasy Magdy Vašáryové. Zde se to sice elegantně a divácky atraktivně vyřešilo pumpičkou na kolo, ale ve světě IT může být řešení daleko, daleko bolestivější. Kde se přitom stala chyba? Odpověď je snadná. Vše způsobil špatný respektive žádný management.

A stejné je to i se serverovou virtualizací. Její dostupnost, rychlost a snadné nasazení evokuje ideální prostředí, které ale má obrovskou dynamiku a bez dobrého managementu je jeho správa absolutně nemožná a nebezpečná. Vytvořit a nasadit nový virtuální stroj je otázka pár kliknutí. Je to daleko jednodušší, než v případě pořízení nového „železa“. Vaše virtuální prostředí, Vám tak velice snadně a rychle přeroste přes hlavu dřív, než řeknete švec. Proto dříve než se pustíte do virtualizace prvního serveru, ujasněte si, jak a jaké nástroje budete používat pro správu Vašeho nového virtuálního prostředí.

V tomto směru Vám může být nápomocen nový System Center Virtual Machine Manager 2008 (SCVMM2008) od Microsoftu, který zvládne kompletní správu heterogenního virtualního prostředí. Ano, slyšíte správně. Novým SCVMM2008 můžete skutečně spravovat virtuální svět postavený, jak na MS technologiích Hyper-V a Virtual Server 2005, tak i na VMware ESX serveru a plánovaná je také podpora XEN technologií. Zlý jazykové si hned pomyslí, že implementovaná podpora VMware v SCVMM2008 je nějakým způsobem limitována, a že MS takto bude uživatele tlačit na přechod z VMware na Hyper-V. Opak je přitom pravdou! Snahou Microsoftu je uživatelům přinést jeden kompletní program na správu celého různorodého virtuální prostředí, s jednotným, uniformním, intuitivním a uživatelsky příjemným grafickým prostředím (GUI), které si můžete prohlédnout na obr. 1.

scvmm1.jpg
Obr. 1.

Nový SCVMM2008 používá osvědčené „outlookovské“ GUI. Na levé straně je zobrazen přehled všech virtuálních serverů včetně cluster konfigurací, následován nastavením filtrů zobrazovaných informací a seznamem základních modulů SCVMM. Pravá „akční“ strana obsahuje nabídku funkcí pro správu SCVMM a kontextovou nabídku funkcí podle aktuálně zvolené nabídky vlevo. Seznam virtuálních strojů a informace o zvoleném virtuálním stroji včetně aktuálního náhledu jsou zobrazeny v centrálním sloupci.

Veškeré nastavení, veškeré akce se v SCVMM2008 konfigurují pomocí step-by-step průvodců, což je velice příjemné a zabraňuje to nechtěnému, nesprávnému nastavení. Navíc závěrečná obrazovka každého průvodce obsahuje Power Shell kód daného nastavení. Ano tušíte správně. Architektura SCVMM2008 je postavena obdobně jako Exchange 2007 nad Power Shellem. Tudíž vše co nakonfigurujete v GUI je přeloženo do Power Shell skriptu, který je následně vykonán. Tento přístup dává správě virtuálního prostředí v SCVMM2008 zcela nový rozměr. Nyní je totiž možné jednotně, jednotnými příkazy a skripty spravovat celé heterogenní virtuální prostředí (Hyper-V, Virtual Server, VMware ESX v budoucnu XEN) přímo z příkazové řádky. K dispozici je 170 nových Power Shell příkazů.

Součástí architektury nového SCVMM je dále SQL databáze, rozhraní pro správu virtuálních strojů a moduly GUI rozhraní Administrátorské nebo WEB konzole. Zajímavostí je konektor pro přímé propojení SCVMM s SCOM (System Center Operation Manager Server), který potírá bariéru mezi správou a monitoringem fyzických a virtuálních počítačů. Architektura SCVMM2008 je zobrazena na obr. 2. SCVMM a SCOMS nesdílejí žádnou databázi a ani nemusí používat stejný SQL server.

scvmm2.jpg
Obr. 2.

Velice příjemnou funkcí, která maximálně usnadňuje správu virtuálního prostředí, je inteligentní deployment nových virtuálních strojů s plnou podporou cluster prostředí. Jak tato funkce funguje? Nový virtuální stroj vzniká v tzv. knihovně a existuje několik způsobů, jak se dá vytvořit. První možnost je vytvořit nový virtuální stroj podle předdefinované šablony, která obsahuje kompletní nastavení (CPU, RAM, IDE, SCSI, VHD, Network, Doména, Administrator, Produkt Key, atd.). Další možností je použít již hotový „sysprepnutý“ virtuální stroj uložený v knihovně a z něj naklonovat nový. Nový virtuální stroj je také možno vytvořit konverzí fyzického stroje. Tato konverze může být přitom ONLINE! Online konverze používá SCVMM agenta, který se automaticky nainstaluje před zahájením konverze na fyzický stroj, pomocí VSS (Volume ShadowCopy Service) udělá konzistentní snapshot a ten převede do virtuálního stroje. Jakmile je tento proces úspěšně proveden je SCVMM agent ze vzniklého virtálního stroje odinstalován. Nově vzniklý virtuální stroj je 100% kopií toho fyzického, včetně nastavení MAC adresy. Poslední možností tvorby virtuálního stroje, kterou bych rád zmínil je transformace existujícího VMware virtuálního stroje. Knihovna tedy obsahuje širokou paletu virtuální strojů, které je možno velice snadno rozmístit (instalovat) do celého heterogenního virtuálního prostředí.

Jak je nový virtuální stroj vyroben máme tedy vyřešeno. To je ale ta jednodušší část instalace (deploymentu). Tou složitější částí zůstává najít vhodného kandidáta pro hostování, obzvláště v cluster prostředí! Zde nám bude nápomocná další užitečná funkce SCVMM2008 zvaná „inteligent placement“. Funkce inteligentního umístění umí pomocí matematického vzorce vypočítat a nelézt nevhodnější kandidáty z celého heterogenního prostředí pro hostování nového virtuálního stroje. Při tomto výpočtu se zohledňuje aktuální vytížení fyzického serveru, nároky nového virtuálního stroje a aktuální výkonnostní data z hostovaných virtuálních strojů. Administrátor si přitom může vybrat ze dvou způsobů, jak budou kandidáti pro hostování vybíráni. První nastavení, Load-Balancing, se při výběru vhodného kandidáta snaží, aby všechny virtuální servery v celém heterogenním prostředí byly stejně vytíženy. Druhé nastavení, Resource-Maximization, se naopak snaží co nejvíce vytížit jeden virtuální server a teprve v případě, že tento server nezvládne hostovat další virtuální stroje, je použit nebo musí být přidán, nový virtuální server. Grafický model funkce inteligentního umístění je zobrazen na obr. 3.

 scvmm3.jpg
Obr. 3.

Výsledek funkce inteligentního umístění je pouze doporučující, administrátor má stále možnost své vlastní volby. To ale neplatí v případě deploymentu nového virtuálního stroje do cluster prostředí. V cluster prostředí funkce inteligentního umístění propočítává všechny možné failover scénáře (výpadky různých nodů) a pokud je některý z těchto scénářů neproveditelný (zbylé nody clusteru nejsou schopny přebrat virtuální stroje havarovaného nodu), je deployment tohoto nového virtuální stroje zamítnut zamítnut. Příklady úspěšné a neúspěšné kalkulace, kde každý cluster nod může hostovat maximálně dva virtuální stroje, si můžete prohlédnout na obr. 4. a 5.

 scvmm4.jpg
Obr. 4.
 scvmm5.jpg
Obr. 5.

Poslední dvě funkce nového SCVMM, které bych zde rád zmínil, jsou Performance and Resource Optimization (PRO) a Offline Virtual Machine Servicing Tool. První z nich umožňuje ve spojení s SCOM monitorování kompletního IT prostředí včetně virtuálních strojů a v případě ztráty výkonu nebo havárie některé komponenty (aplikace, služba, server, virtuální stroj, fyzický stroj, atd.) dokáže najít rychlé řešení daného problému. Toto nalezené řešení se potom může po zvážení administrátora zamítnout nebo aplikovat. Funkce PRO umožňuje zapojit do hry i výrobce hardwaru, a propojit tak jejich specifické monitorovací a management nástroje. Druhá funkce, Offline Virtual Machine Servicing Tool, umožňuje automaticky „patchovat“ předpřipravené virtuální stroje umístěné v knihovně.

Jak již bylo řečeno v úvodu, virtualizace je dobrý sluha, ale zlý pán. Bez zvládnutého managementu nám velice lehce a rychle přeroste přes hlavu. Microsoft si tuto skutečnost plně uvědomuje a právě proto přichází s kompletním managementem heterogenního virtuálního prostředí v podobě nového Systém Center Virtual Machine Manageru! SCVMM je členem rodiny System Center jejíž produkty (Configuration Manager, Virtual Machine Manager, Operation Manager a Data Protection Manager) kompletně pokrývají management celého serverového životního cyklu viz. obr. 6.

Úplně na závěr mám pro Vás tu nejdůležitější informaci. Microsoft chystá v lednu soutěž pro IT odborníky, kteří se zajímají o management nástroje IT infrastruktury. Hlavní cenou bude „all inclusive“ vstupenka na TechEd: IT Forum 2009 do Berlína (letošní TechEd, pár fotek) a mnoho dalších fajnových cen. Sledujte proto TechNet Blog (www.technetblog.cz) nebo si zaregistrujte TechNet Flash zpravodaj (www.technetflash.cz), abyste tuto soutěž nepropásli.

scvmm6.jpg
Obr. 6.
Diskuze (2) Další článek: Stáhli jste si dneska BS.Player? Tak to vás možná čeká noční můra

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,