Nová Opera 9.60: zase o kousek lepší prohlížeč

Nejnovější Opera není revoluční, ani novinky nejsou zásadní. Přesto vylepšuje službu Opera Link a přichází se zcela novou funkcí Opera Scroll Marker, se kterou se již nikdy v dlouhých textech neztratíte.

V polovině června se fanoušci a uživatelé Opery radovali nad vydáním dlouho očekávané finální verze 9.50. Čtyři měsíce uplynuly a vývojáři si pro nás přichystali novou verzi, tentokrát s označením 9.60. Nová verze přináší několik nových funkcí, opravuje stávající a řeší chyby a často kritizované nedostatky.

Finální Opera 9.60 je v sestavení 10 447, což je shodné s nedávno uvolněnou verzí RC2. Ihned po stažení nové Opery 9.60 a spuštění instalátoru pocítíte změnu. Stejně jako s příchodem Opery 9.50 zaujala grafika v barvách tmavě červené a černé, tak nyní byla černá nahrazena za bílou a doplněna o odstíny červené.

1-Instalační průvodce programu Opera 9.60.jpg Welcome to Opera - Opera.jpg
 Nová Opera 9.60 přichází v nových barvách

Opera Link: nové možnosti synchronizace

Jednou z novinek Opery 9.5 byla služba Opera Link, která umožnila synchronizovat záložky, osobní lištu, stránky umístěné v rychlém přístupu (Speed Dial) a poznámky. Nyní se nově synchronizují vlastní vyhledávače a historie, tedy to, co zadáváte nebo vyberete z adresního řádku.

Funkci Opera Link oceníte v případě, kdy se pohybujete na více počítačích současně. Po snadné registraci a přihlášení se provede synchronizace výše uvedených částí. To zajistí, že na všech počítačích, kam se přihlásíte, budete mít vždy svá vlastní data.

RSS čtečka a e-maily

Opera 9.60 nově přináší možnost náhledu na RSS/Atom zdroj ještě před tím, než jej začnete odebírat. Po kliknutí na odkaz se zdrojem nastane jeho načtení a zobrazení v kultivovaném výpisu. Součástí je velké a nepřehlédnutelné tlačítko pro zahájení odběru zdroje integrovanou čtečkou.

2-Živě.cz - Opera.jpg
 Náhled na RSS/Atom zdroj ještě před tím, než jej začnete odebírat

Pokud přijímáte hodně e-mailů, může být složité oddělit důležité e-maily od méně důležitých. Pomoci by měla nová funkce e-mailového klienta, která dovolí sledování/ignoraci vláken a kontaktů. Snáze tak můžete rozlišit důležitost e-mailů.

E-mailový klient Opery také nově nabízí režim pro pomalejší režim připojení. Zajisté ho ocení i uživatelé, platící za přenesená data. Pokud takový režim aktivujete s IMAP účtem, budou se synchronizovat pouze nové zprávy. Příloha u zpráv bude stažena pouze tehdy, pokud si ji vyžádáte. V případě použití protokolu POP bude standardně načteno maximálně 100 prvních řádků zprávy. Zbývající řádky budou zobrazeny opět až na požádání.

Opera Scroll Marker: v textu se neztratíte

Pokud pro posun na stránce využíváte scrollovací kolečko myši, určitě jste se někdy při čtení delších článků v textech „ztratili“. Zamezit by tomu měla funkce „Opera Scroll Marker“, která vždy na chvíli zobrazí v horizontální poloze průhledný šedý pruh. Ten tak napoví, kam až byla minule stránka zobrazena, tedy, kde jste skončili se čtením. Funkci je možné aktivovat v nastavení Opery.

Gmail má další novinku. Brání v odesílání e-mailů - Živě.cz - Opera (3).jpg
Vodorovný šedý pruh, značící posun stránky

Vyšší výkon, stabilita a standardy

Pro ukládání hesel a přihlašovacích jmen Opera dlouho nabízí integrovaného správce hesel. Veškeré údaje se ukládají do souboru wand.dat. Při větší velikosti tohoto souboru mohlo docházet k výkonnostním problémům. Vývojáři v nové verzi Opery 9.60 tento neduh již opravili.

Opera pro vykreslování webových stránek využívá vlastní renderovací jádro Presto ve verzi 2.1.1. Tento údaj je nově odesílán v User-Agent hlavičce. U nové Opery 9.60 tak v uvedené hlavičce lze nalézt „Presto/2.1.1“.

Nová Opera 9.60 dále opravuje otevíraní/ukládání obrázků v e-mailovém klientovi Opera Mail a řeší problémy s flashem pod unixovou verzí Opery. Několika změn se také dočkala podpora JavaScriptu. Vývojáři dále upravili iframe objekty kvůli zvýšené kompatibilitě s jádry Gecko (Firefox) a WebKit, na kterém běží Safari nebo nový Google Chrome.

The Acid3 Test - Opera.jpg
 Opera 9.60 zatím nejnovější ACID3 test nesplňuje

Opera zatím test ACID3 stále nedokáže úspěšně splnit, získává 85 bodů. Prvním a jediným jádrem, které úspěšně prochází ACID3 testem, tak zůstává WebKit.

Přechod na novou verzi je rozumný krok

Nová verze Opery v žádném případě nepřináší revoluční novinky, to od ní ani nikdo nečekal. Toho se snad dočkáme až ve slibované desáté verzi. Opera 9.60 je běžné sestavení, které přináší několik drobných novinek navíc, čímž posunuje Operu opět dál. U nové Opery jsou daleko důležitější opravy, které přináší. Zvýšená stabilita a opravy ve vykreslování webových stránek vždy potěší.

S novou verzí Opery vývojáři současně spustili web Discover Opera, který stručně a jasně popisuje funkcionalitu Opery. Každá funkce je doprovázena obrázky a stručným vysvětlením, jak funkci využít. Web je v anglickém jazyku, česká verze prozatím dostupní není.

Diskuze (94) Další článek: Zoner Photo Studio 11 v prodeji

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,