Nejlepší články roku 2007 a silvestrovská soutěž

Poslední den roku je báječným prostorem pro ohlédnutí zpět. Jaká témata patřila mezi vaše nejoblíbenější v roce 2007?

Přestože jde o víkendovou práci, jen těžko by mě napadl více hřejivý způsob, jak strávit poslední nedělní odpoledne právě se končícího kalendářního roku, než přípravou tohoto shrnujícího a hodnotícího článku. Člověk se při pohledu zpět, při pohledu na to, co vše se na Živě.cz během roku 2007 událo, nemůže ubránit uspokojení nad dobře odvedenou prací a samozřejmě i nad novými výzvami, které čekají v budoucnosti.

Rok 2007 byl jedenáctým rokem života největšího českého IT zpravodajského webzinu. Kromě samotného obsahu, k němuž se dostanu o několik řádků dále, je potřeba se ohlédnout za hrstkou nejvýznamnějších událostí, které se naší redakcí převalily.

2007: Živě.cz se přerodilo

Pro vás, čtenáře, byl jistě největší změnou přechod Živě.cz na nový redakční systém. Ten je výrazně modernější, spolehlivější a výkonnější než ten předchozí. Přestože nejprve vyvolával vlnu nesouhlasu a nespokojenosti (i mezi redaktory), dnes už se po čtenářské stránce zdá být dobře odladěn. Živě.cz v novém čtete již od sedmého června tohoto roku.

2007: Živě.cz se vrátilo pod máminy sukně

Neméně podstatnou změnou bylo sloučení redakcí Živě.cz a Computeru do jediného celku. Vaše oblíbené časopisy tak teď pro vás pod přísným dohledem šéfredaktora Davida Polesného připravuje rovná desítka interních redaktorů. To z nás dělá největší IT redakci v Česku. A jelikož navíc Živě.cz i Computer jsou lídry ve čtenosti na svých trzích, můžeme vám přinášet ty nejčerstvější a nezřídka exkluzivní zprávy či testy technologických novinek.

2007: Živě.cz bylo v akci a bylo vidět

Na začátku jara jsme mezi IT médii měli pravděpodobně nejpočetnější novinářskou výpravu na hannoverském CeBITu, kde jsme strávili bezmála třicet člověkodní. Podzim zase tradičně patřil „našemu domácímu“ Invexu, kde jste si s námi měli příležitost popovídat. Na brněnském výstavišti se tehdy nepohybovala jen naše redakce, ale skoro tři desítky redaktorů všech časopisů a webů rodiny Computer Pressu. V průběhu celého roku jsme vám přinášeli ty nejčerstvější informace z mnoha desítek tiskových konferencí a jiných novinářských akcí nejen v ČR, ale i za hranicemi.

Pokračovali jsme také v důležitých mediálních partnerstvích a uzavřeli jsme některá nová. Na stránkách Živě.cz tak stále můžete číst pozvánky na Microsoft TechNet konference a reportáže z nich, na webu TechNetu pak najdete zdarma knihy našeho vydavatelství. TechNetu je velmi blízká i česká Windows User Group, na jejíž akce rovněž zveme. Z nových mediálních partnerství nelze nezmínit spolupráci s Microsoftem na celosvětovém uvedení Windows Serveru 2008, Microsoft SQL Serveru 2008 a Visual Studia 2008.

2007: Živě.cz a jeho čtenáři

Dost už ale bylo o nás. Teď také trochu o vás. Nezajímavý není pohled do statistik návštěvnosti. Nejpoužívanější rodinou operačních systému jsou mezi vámi Windows: v prosinci 97,5 %. Druhá je rodina Unixů, která se přehoupla přes dvě procenta: 2,4 %. Absolutně největší konkrétní podíl drží Windows XP (84,3 %), druhá jsou Windows Vista (8,5 %) a před Linux (2 %) se vejdou dokonce i Windows 2000 (3 %).

Prohlížečům sice jako konkrétní produkt kraluje Mozilla Firefox 2.0 s 38,9 %, avšak v rodinách vede i zde Microsoft. Internet Explorer předčí prohlížeče založené na jádru Gecko o 5,5 procentního bodu, když drží 47,7% tržní podíl. Nejpoužívanější je IE6 s 26,4 %, jejž následuje IE7 s 21 %. 9,9 % návštěvníků používá prohlížeče společnosti Opera, nejvíce Operu 9.2: 8,3 %.

36,5 % návštěvníků se i v roce 2007 spokojilo s rozlišením obrazovky 1024×768. Silně jsou zastoupena ještě rozlišení 1280×1024 (28,7 %) a 1280×800 (11,5 %). Všechna ostatní se již drží pod pěti procenty a to v pořadí 1680×1050, 1152×864, 1440×900, 800×600 aj.

Návštěvnost Živě.cz i přes klasický prázdninový výkyv v roce 2007 stoupala. Nejlepším jednotlivým měsícem byl leden, který se svezl na vlně Vistamánie. Při pohledu na čísla jsem však přesvědčen, že prosinec urve rekord na svou stranu ještě během dnešního dne.

2007: Témata roku

Již tradičně jste nejvíce své čtenářské pozornosti věnovali článkům o softwaru. Začněme však od konce:

10. Pro peníze přes mrtvoly

Začátkem července nás pěkně podráždila zpráva o MPAA a jejím projektu MiiVii, který se jakoby nikdy neměl dostat na veřejnost, ve skutečnosti však nicnetušícím uživatelům instaloval do počítače spyware.

Vybíráme z článku Dnes nastrčený torrent tracker, zítra...? (Vlastimil Waic, 9. 7. 2007)

Randy Saaf ale pokračuje: „Z hlediska vyslovených podezření šlo pouze o drobný přehmat z naší strany. Stránka nebyla vábničkou na stahovače a ve skutečnosti jsme na ní nespolupracovali s MPAA. MPAA o ní dokonce vůbec nevěděla.“ Proč ale byl krátce po odhalení změněn DNS záznam? MediaDefender se údajně obával hackerských útoků či zasílání spamu. Ani tomu se nevěří snadno.

9. Nedostupné cukrátko

Hlavní událostí konce října se stalo uvedení grafických karet Nvidia GeForce 8800 GT, které hravě strčily do kapsy tehdejší odpovídající modely s procesory AMD. Jenže, chyba. Ani dnes nejsou zásoby v obchodech dostatečné pro pokrytí poptávky.

Vybíráme z článku GeForce 8800 GT: ATI má problém (Antonín Trčálek, 30. 10. 2007)

Co dodat? Grafická karta GeForce 8800 GT způsobí jistě v oblasti výkonných grafik velký třesk a ATI jí do příchodu RV670 nemá čím konkurovat. Celkově je výkonnější než Radeon HD 2900 XT a po přetaktování se může v některých hrát rovnat i s GeForce 8800 GTX. Svou cenou začínající pod šesti tisíci korun tak posunula všechny highendové grafické karty do oblasti střední třídy.

8. Špunty do uší

Jen o několik čtenářů více než do testu 8800 GT se začetlo do testu sedmnácti sluchátek. Hezký vzhled nic neznamenal. Poradili jsme vám, která sluchátka jsou dobrá a kterým se vyhnout.

Vybíráme z článku Zvukové hody: Test 14+3 sluchátek (Jiří Švec, 12. 6. 2007)

Relativně dobrá sluchátka pro filmy či hry se dají pořídit už za několik stokorun, ale pokud chcete zvukový prožitek s dostatečným množstvím efektů a prokreslenou scénu, budete si muset připlatit více. Specialitou jsou sluchátka typu 5.1, která v mušli obsahují větší počet (celkem 6 a více) reproduktorků pro navození pocitu prostorového zvuku. Výjimkou nejsou ani modely s osmi reproduktory, přičemž ty „dva navíc“ mají na starost dodávat efektům vibrace. Sluchátka s vibracemi nemusíte hledat jen u typů 5.1, najdete je například i u sluchátek Raptoxx RT-700MVI. Efekt vibrací je ale rozporuplný, někomu může přijít zajímavý, mnoho posluchačů po čase omrzí. Ne zrovna každý stojí o to, aby mu při výbuchu vibrovala hlava.

7. Souboj ultrazoomů

Sedmým nejnavštěvovanějším článkem roku 2007 byla jedna z částí velkého testu digitálních fotoaparátů, konkrétně dražší polovina, ultrazoomy.

Vybíráme z článku Deset digitálů v testu: vyberete si svůj ultrazoom?
(Dušan Šimonovič, Martin Stanislav 21. 8. 2007)

Pětina bodů byla rozdána za ergonomii. Zajímala nás nejen konstrukce fotoaparátu a to, jak dobře se drží v ruce, ale také jeho ovládání pomocí tlačítek a dalších ovládacích prvků a OSD nabídka. Hodnocení ovládání je ale hodně subjektivní a dost často závisí na osobních sympatiích. Těm jsme se však samozřejmě snažili vyvarovat. Na dobrou a příjemnou práci s digitálem má vliv také kvalita a velikost displeje a hledáčku. Nešvar v podobě malého rozlišení naštěstí v poslední době mizí – hodnota 230 kpx už je dnes běžná. Hodnocení parametrů displeje – tedy úhlopříčky a rozlišení – jsme spojili do jedné položky, která udává prostý podíl mezi těmito dvěma hodnotami.

6. + 5. To jabko je Eee

Na šestém i pátém místě se za sebou seřadily dvě z nejpřevratnějších hardwarových novinek končícího se roku. Jsou jimi samozřejmě mininotebook Asus Eee PC a „chytrý“ mobilní telefon Apple iPhone. Jeden je nakonec dražší, než se čekalo, druhý je dražší, než se vůbec dalo čekat. Oba ale jdou na dračku.

Vybíráme z článku Asus Eee PC se prodává a jde na dračku
(Adam Vágner, 18. 10. 2007)

Oficiální ceny pro Spojené státy se mají dle tiskové zprávy Asusu pohybovat mezi 299-399 dolary. Ke slibované nejlevnější dvousetdolarové verzi se obyčejný zákazník nejspíš jen tak nedostane – má totiž jít o variantu určenou pouze pro velkoodběratele, která by se v prodeji mohla ocitnout za nějakých 245 dolarů. V horším případě budeme muset počítat s lépe vybavenými modely přímo od Asusu za částky začínající někde mezi osmi a desíti tisíci korun, na přesnější ceny a to, kdy a zda se vůbec objeví v dohledné době i u nás, si ale budeme muset počkat.

Vybíráme z článku Apple iPhone: Recenze na celou hodinu
(Vladislav Janeček, 30. 7. 2007)

Co nabízí ve svých telefonech konkurence? Konkurenční operační systém Windows Mobile a Symbian nelze s iPhonem srovnávat z pohledu uživatelské přívětivosti. Ano, zde iPhone zcela kraluje a konkurentem mu není ani Series 60, ani upravený Windows Mobile dostupný v opěvovaném HTC Touch, srovnatelný není také s LG Prada. Veškeré úkony provedete na iPhonu rychleji, než na přístroji s konkurenčním operačním systémem. To není propaganda, to je zkrátka fakt.

4. Trocha stolařiny

Kolega Adam Vágner začátkem října zabrousil do končin hardwarovému redaktorovi jindy zapovězených: Začal se zajímat o manuální práci. Vzešel z toho však tklivý článek upozorňující na nedostatky současné nabídky počítačových stolů. Čtvrtý nejčtenější článek roku.

Vybíráme z článku Stůl k počítači: Co jsme jim udělali, že se tak mstí?
(Adam Vágner, 4. 10. 2007)

Jestlipak uhodnete, co má následujících deset stolků společného? Za žádným z nich bych nechtěl trávit více než půl hodiny. Obchodní domy s nábytkem jsou podobnými počítačovými stolky k naší smůle doslova nacpané.

Řada návrhářů, na jejichž produkty často narážíme, snad za počítačem nikdy neseděla. Jinak asi nedokážeme vysvětlit, že většina podobných konfigurací vůbec neodpovídá obecně známým ergonomickým poučkám, které pro práci za počítačem platí.

3. + 2. Software jasně vede a Windows Vista o tom mohou povídat

I letos se potvrdilo, že softwarové články se čtou lépe. Třetí i druhou příčku pro sebe nakonec urval jediný produkt. Nikoho asi nepřekvapí, že šlo o Windows Vista. Svá největší zklamání jsme na ně vyjádřili v červnu a sliby majitelům licence edice Ultimate zopakovali v září.

Vybíráme z článku Co vás nejvíc zklamalo na Windows Vista (Vlastimil Waic, 1. 6. 2007)

I přes pět let vývoje, oznamované a rušené vlastnosti, opakované odklady, sliby a dokonce jeden reset jsou Windows Vista na první pohled nedokončená a nedoladěná. Systém je sice funkční, kvalitní a na povrchu i nový. Zanoříme-li se však hlouběji, zjistíme, že některé ovládací panely se zkrátka do nového grafického vzhledu převést jaksi nepodařilo, že vylepšenou příkazovou řádku Windows PowerShell musíme stáhnout zvlášť a také že slibovanou databázovou nadstavbou nad NTFS, WinFS se nyní zabývají spíše patentoví právníci a pavouci v redmondských archívech než vývojáři. A čtenáři Živě.cz posílají Microsoftu jasný vzkaz: 32,4 % z nich nejvíce zklamaly Nedodělky a vypuštěné vlastnosti.

Vybíráme z článku Ultimate už je dost Ultimate: Microsoft slibuje, co slíbil
(Vlastimil Waic, 26. 9. 2007)

Microsoft se v posledních měsících dostal pod palbu. Tentokrát nešlo ani o antimonopolní úřady ani naštvané firemní zákazníky. Ostrá slova létala z blogů. A to dokonce z blogů Windows - pozitivních. Bloggeři se rozpomněli, jaké vzletné fráze se vznášely nad Redmondem, když před rokem Microsoft obhajoval existenci nové luxusní a drahé edice Windows Vista Ultimate.

1. Le Roi est mort, vive le Roi!

Kritiku „výhod“ Windows Vista Ultimate však o kousíček předběhl a loňské prvenství tak tomuto systému vyrval prográmek mnohem méně nápadný: Total Commander. Letošek byl totiž rokem jeho sedmé generace. Mimochodem, kdyby v tomto žebříčku byly i bleskovky, vešla by se jediná: Na třetí místo by zapadla zpráva Česká republika podmíněně souhlasí se standardizací Microsoft Office OpenXML.

Vybíráme z článku Konečně je tady: Total Commander 7
(Vlastimil Waic, Zdeněk Večeřa, 8. 6. 2007)

Několik podstatných změn se dotklo i integrovaného FTP klienta. V nové verzi se již konečně lze k serveru připojit šifrovaně přes vrstvu SSL/TLS. Pokud budete chtít tuto zabezpečenou komunikaci využít, je třeba, abyste si nainstalovali OpenSSL knihovny. Další podstatná novinka, především pro zapomnětlivé uživatele, se týká možnosti vyhledávání souborů na serveru. Také je dostupná volba pro uchovávání obsahu všech doposud navštívených složek, což by mělo zajistit vyšší výkon při práci s FTP klientem.

Silvestrovská soutěž o polokošili Živě.cz

Soutěž je již od šestnácti hodin uzavřena. Děkujeme za váš zájem.

Diskuze (52) Další článek: Ke stažení: neztraťte se na túře

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,