Microsoft boří mýty, účastní se konference LinuxExpo 2009

Tuto středu a čtvrtek se v Praze koná tradiční konference fanoušků Linuxu a open source LinuxExpo 2009. Letos se poprvé účastní i Microsoft, který chce smýt nálepku nepřítele OSS.

Po roce je tu opět LinuxExpo, už vlastně tradiční a letitá pražská konference pro všechny fanoušky Linuxu a open source technologií. A zvláště letos si na své přijdou fanoušci, organizátoři totiž připravili spíše populární přednášky a semináře prakticky pro každého, ubyl jeden přednáškový sál, který loni zabralo téma OSS a státní správa, a přibyl Microsoft, který ke všemu díky svému abecednímu pořadí v seznamu partnerů předběhl jak Red Hat, tak Sun Microsystems – opensourcové legendy.

LinuxExpo 2009 otevřel Jan Wildeboer z Red Hatu

LinuxExpo už tradičně otvírá nějaká ta zahraniční hvězda. Zatímco minulý rok zavítala do pražského hotelu Olympik Artemis v přiléhavém tričku s velkým nápisem „Google“ Petra Popluhárová, programátorka z kalifornského Mountain View, letos LinuxExpo svou vizionářskou keynote otevřel Jan Wildeboer z Red Hatu, který už roky lobuje zejména za prosazování otevřených standardů. Věnoval se ale také e-governmentu založeném na OSS a moderním webovým technologiím a paradigmatům včetně populárního cloud computingu, XaaS (everything as a service) a streamování aplikací, služeb, jednoduše naprosto všeho z datových center na internetu, která jsou příležitostí právě pro open source komunitu.

linuxexpo08.png  linuxexpo08.png
Realizací se letošní LinuxExpo nelišilo od loňského roku, přednáškové sály byly plné, zákulisí se stánky pak působilo spíše jako nutné křoví bez invence (Zdroj:LinuxExpo 2008)

MySQL u nás bude distribuovat Servodata

V rámci LinuxExpa se našel čas i na dvě oficiality. Sun Microsystems, jeden z partnerů konference, oznámil spolupráci se společností Servodata na distribuci MySQL a Microsoft ve spolupráci s OSS Alliance připravil soutěž pro OSS vývojáře, kteří používají MS technologie.

Sun si rozšířil své portfolio akvizicí oblíbeného databázového serveru již loni a Česká republika patří mezi země, které stojí na špici co do počtu stažení instalací, doposud tu ale chyběl partner, který by se postaral o důstojnou distribuci, certifikovanou podporu a školení pro byznys klientelu. Prvním tedy bude společnost Servodata, která už má bohaté zkušenosti s distribucí RHEL a nyní tak bude moci nabídnout komplexní řešení. Tuzemské firmy se v každém případě dočkají plnohodnotné české podpory pro MySQL, ať už používají jakýkoliv operační systém.

Open source není pro Microsoft novinkou

Druhou oficialitou byla samotná přítomnost Microsoftu. Pro ortodoxní linuxáře může být jistě překvapením, že Microsoft připravil open source soutěž „Ukaž se a vyhraj“ a za odborného garanta si vybral českou OSS Allianci, která se loni ostře vyjadřovala proti standardizaci dokumentového formátu Office Open XML (prakticky formát Office 2007), což ještě podtrhl pikantní fakt, že každý linuxový fanoušek získal DVD kit s betaverzí Windows 7, Server 2008 R2, Visual Studiem a zkušební verzí Expression Studio 2. Hloubavý čtenář ale velmi dobře ví, že i Microsoft má už nějaký pátek svůj inkubátor pro open source projekty Codeplex, který je jakousi alternativou proti známějším portálům Google Code nebo třeba Sourceforge.

Microsoft Surface s poletujícími tučňáky

S OSS tak trochu souvisí ještě projekt Microsoft BizSpark, což je vlastně jakási nadace pro začínající startupy. Pokud tedy založíte firmu, která bude existovat méně než tři roky a nedosáhne ročního obratu jednoho milionu dolarů (což se týká všech českých webových startupů) a samozřejmě projdete výběrovým řízením, Microsoft vám propůjčí software a webovou infrastrukturu. Jakmile projekt zaznamená úspěch, opustí inkubátor a vy zaplatíte stodolarovou úplatu. Nadaci pro startupy nedávno oznámil i Google – projekt Google Ventures, ten ale půjde standardní cestou a nabídne pouze rizikový investiční kapitál.

surface.png  linuxexpo09.png
Štěpán Bechynský a jeho Surface našel zázemí v rámci stánku Wikimedia ČR
Atmosféra v zákulisí na LinuxExpo 2009 (Zdroj: Petr Novák, Wikipedia)

A jelikož je účast Microsoftu na LinuxExpu naprostou novinkou, stojí za zmínku ještě český „Surface evangelista“ Štěpán Bechynský, který svůj chytrý stoleček přivezl i do hotelu Olympik Artemis. Určitě se na Surface běžte podívat, Štěpán Bechynský se totiž chytře přizpůsobil situaci a na Surface k radosti přítomných fanoušků Linuxu promítal poletující tučňáky Tuxe – linuxové maskoty. Microsoft Surface s aplikací pro čtení článků na WIkipedii našel své zázmemí u stánku Wikimedia ČR.

Méně nudné státní správy, více populárních témat

Přednášky prvního dne LinuxExpa byly skutečně především populárně zaměřené a projevilo se to i na charakteru návštěvníků, mezi kterými byli jak středoškoláci, tak „linuxáři“ tělem a duší, jejichž plnovous by jim záviděl i zakladatel iniciativy a fenoménu GNU Richard Stallman.

Představila se Wikimedia Česká republika

Já jsem si nenechal ujít přednášku Petra Nováka z mladičké tuzemské pobočky Wikimedia Česká republika, která od loňského roku oficiálně zastupuje organizaci Wikimedia Foundation. Jedná se o jednu z dvaadvaceti poboček organizace Wikimedia po celém světě.

Česká Wikipedie je dnes 12. největší národní Wikipedií, ačkoliv čeština samotná je co do počtu rodilých mluvčích až na 64. místě. Dnes tuzemskou encyklopedii plní sedm stovek dobrovolníků, kteří se přihlásí alespoň pětkrát měsíčně, absolutní počet je tedy ještě mnohem větší. Tvrdé jádro skutečných „wikigeeků“ dnes čítá okolo stovky členů.

Asi nejpraktičtější částí Petrovy přednášky byla problematika licencí. Zatímco texty ve Wikipedii podléhají dokumentové licenci GNU/FDL, u obrázků je to dnes složitější. Obecně je ale snahou Wikimedie postupně přejít na mnohem flexibilnější Creative Commons licenci, zastaralá GNU/FDL licence totiž vyžaduje třeba při redistribuci nebo citaci textů i plné znění FDL licence. Celou Wikipedii si tak dnes můžete bez problému vydat třeba knižně nebo na optickém médiu, musíte ale připojit i dvoustránkový text licence. U citace nebo publikace pouze části textu z Wikipedie třeba na webu by to už ale mohl být technický problém.

Wikimedia dnes neprovozuje pouze encyklopedii, ale celou plejádu dalších webových aplikací. K těm nejzajímavějším a nejexotičtějším patří třeba WikiZprávy, tedy komunitní zpravodajství, Wikiverzita, tedy komunitní e-learningový portál no a nakonec i Wikimedia Commons, tedy katalog všech multimediálních souborů na jednom místě – dnes čítá přes čtyři miliony souborů, které jsou uložené ve floridském datovém centru Power Medium v Tampě. Další centra se nachází v Amsterodamu a v jihokorejském Soulu, kde Wikimedii poskytlo technické zázemí Yahoo!

wikimedia_tampa.png  wikimedia_geografie.png
Servery Wikimedie ve floridské centrále a globální rozmístění center (Zdroj: Wikipedia)

Creative Commons by měla být univerzální licencí pro Wikimedii a brzy snad postupně vytlačí nevyhovující GNU/FDL. Licence CC je už přeložená i do češtiny a dnes by měla být oficiálně představena.

OpenOffice.org jako webová služba

Neméně zajímavá byla i přednáška Roberta Vojty k pokročilému nasazení OpenOffice.org. Tento komunitní kancelářský balík je dnes prakticky jedinou kancelářskou možností na Linuxu, své fanoušky má nicméně i na Windows. Málokdo ale tuší, že lze OpenOffice.org spouštět i jako serverovou službu, čehož využívají některé formátové webové převodníky, které umí vzdáleně konvertovat třeba textový DOC do PDF, ODF a dalších formátů. Samostatná serverová verze OO.org zatím neexistuje a vzhledem k počtu programátorů, kteří na projektu pracují, asi ani jen tak existovat nebude, doposud se tedy jedná o skutečně obtížnou operaci, která se neobejde bez nejrůznějších nadstaveb. Jednou z nich, která umožňuje právě serverovou dávkovou konverzi, je třeba javová aplikace JODConverter.

Zmeškali jste středu? LinuxExpo pokračuje i dnes

Během prvního dne LinuxExpa bylo zorganizováno na čtrnáct zajímavých přednášek ve dvou sálech a konference tímto rozdělením skutečně trpěla, zajímavé přednášky se totiž překrývaly a bylo třeba přecházet z jedné místnosti do druhé. Vyslechnout jste si teda mohli i Štěpána Bechynského nebo Romana Šuka z Microsoftu, Luďka Jandu, který pro změnu ukázal, že profesionální webovou grafiku a webdesign lze dělat i v nástrojích jako Gimp, Inkscape aj. a středeční odpoledne nakonec uzavřela panelová diskuze, ve které se nad problematikou open source přeli mimo jiné opět Jan Wildeboer z Red Hatu nebo šéf českých vývojářů Google ze švýcarského googleplexu Jan Šedivý.

Pokud se chcete podívat na Microsoft Surface s poletujícími tučňáky, určitě se přijděte podívat na LinuxExpo i dnes. Hned z rána si můžete vyslechnout přednášku Vlastimila Otta z magazínu LinuxEXPRES o nové Mandrivě (články Vlasty Otta na Živě.cz), doporučuju ale i seminář Michala Klimeše ze Silicon Graphics, který se bude věnovat optimalizaci těch nejvýkonnějších superpočítačů – clusterů. Na čtvrtek je naplánováno třináct přednášek, LinuxExpo by pak mělo skončit v odpoledních hodinách.

Pokud se nicméně na pražské LinuxExpo nedostanete, najdete původní prezentace přednášek i fotografie již brzy na webu konference.

Diskuze (28) Další článek: Sestavy na duben: konečně slevy!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,