Lenovo ThinkPad X300: exkluzivní test

Nový topmodel řady ThinkPad jsme otestovali při „CeBITové zátěži“ a podrobili redakčnímu testu. Jak se osvědčil?
Kapitoly článku

Každý výrobce má svojí „vlajkovou loď“, ten nejlepší produkt, který svým věhlasem a vlastnostmi může prodávat i ty méně obdařené sourozence. Přesně do této oblasti by se dal ThinkPad X300 zařadit. Týden používání nejnovějšího ThinkPadu potvrdil, že černé hranaté notebooky jsou pořád skvělé pracovní nástroje. Lenovo si s novým „Xkem“ docela věří a nutno podotknout, že má proč. Funkcemi a technologiemi napěchovaný notebook v štíhlém těle nabízí mnohem více užitné hodnoty než kompromisů.

Tip: nechce se vám číst? Podívejte se na videorecenzi ThnikPadu X300

x300_01.jpgx300_04.jpg

Představení X300 proběhlo 26.2. v Paříži a již pět dní poté jsem si vyzvedl exkluzivní testovací kousek po cestě do německého Hannoveru na veletrh CeBIT. Několik dní na výstavišti, stovky kilometrů v automobilu a jiných dopravních prostředcích prověřili nejen fyzickou konstrukci, ale i ergonomii a výdrž na baterie. Včera jste si mohli prohlédnou také naši videorecenzi.

x300_03.jpgx300_02.jpg

Týden v ostrém provozu

Barvou všech ThinkPadů je černá a to se nezměnilo ani u modelu X300 – matný plast se zvláštním povrchem vůbec neklouže pod rukama a téměř absorbuje světlo, nenápadnost sama. Obvyklou nevýhodou jsou však otisky prstů a dlaní, které docela rychle upatlají styčné plochy. Štíhlé elegantní tělo se nesnaží opticky snižovat svojí tloušťku žádnými oblinami a svou hranatostí zapadá mezi své větší i menší bratry. S nimi sdílí i další zásadní vlastnost, kterou je odolnost a kvalita vyhotovení. Tak bytelný malý notebook jsme v redakci ještě neměli – tělo X300 vzbuzuje důvěru a snese i docela hrubé zacházení, za které jsem si vysloužil i pár nelichotivých komentářů v diskusi pod včerejší videorecenzí. Konstrukce i kvalita si jednoduše zaslouží uznání pro konstruktéry, kteří dokázali udržet vysoký standard i při úsporných opatřeních s ohledem na hmotnost. Mnoho lehkých a malých notebooků totiž trpí měkčí konstrukcí, kterou způsobuje hlavně odtučňovací kůra pro hezkou hmotnost ve specifikacích.

x300_12.jpg
Maximální úhel otevření není nijak omezen

Použití 13,3“ displeje již ze specifikací dává tušit, že rozměry X300 nejsou nejmenší. Větší plocha naštěstí nezůstala nevyužita – použití klávesnice plné velikosti bez jakéhokoliv omezení ocení všichni psavci, pro které nejsou různé kompromisní klávesnice nejmenších notebooků právě nejvhodnější. Osazený displej má samozřejmě matnou povrchovou úpravu s minimálními odlesky – ThinkPady jsou jedny z mála současných notebooků, které si lze pořídit i bez lesklého displeje. Raritní je však i rozlišení 1 440 × 900 bodů, které na jiných 13,3“ noteboocích jen tak nenajdete.

x300_14.jpgx300_05.jpg
Srovnání s časopisem formátu A4 ukazuje jak velkou plochu X300 zabírá

Odolnější než se zdá

Větší hustota bodů nemusí každému vyhovovat, zvětšení pracovní plochy ale musí ocenit úplně každý. Osobně mám displeje s větším rozlišením v oblibě a po chvilce mě práce na X300vce připadala úplně přirozená. Naopak pouhých 1 280 × 800 bodů lze považovat za docela nedostatečné rozlišení – zbytečně úzká nudle s příliš malým vertikálním rozlišením. V této třídě lze pak považovat za samozřejmost, že o podsvícení se stará LED technologie. Ta kromě velmi širokého rozsahu regulovatelnosti intenzity podsvícení zaručuje i dobrou rovnoměrnost podsvícení. Hodnocení barev nebo zobrazovaných úhlů již pozitiva obsahovat nebude – jde o klasický TN panel, jaký se používá ve všech současných noteboocích, nelze tedy čekat oslnivě kvalitní barvy nebo široký gamut.

x300_20.jpgx300_19.jpg
Na víku přibyl decentní logotyp Lenova * Značka ThinkPad se přetransformovala z původní podoby o více než 2 roky dříve než bylo nutné

Ochranu displeje ostatních ThinkPadů v poslední době zabezpečuje tvz. Roll Cage neboli ochranný rám, který nechybí ani u této novinky. Displej X300 jen tak lehce nepromáčknete, nevzpomínaje na jiné hrubé zákroky, které přežil bez újmy. Kromě ochranného rámu si v displeji našly místo i všechny potřebné antény – Wi-Fi, Bluetooth i standardně přítomná GSM anténa. Novou součástí výbavy je i webkamera.

O důležitosti klávesnice pro práci s notebookem netřeba vést debaty a Lenovo si tento fakt zcela jistě velmi dobře uvědomuje. Všechny ThinkPady se vyznačují kvalitními klávesnicemi, u X300 však spokojenost všech testovacích osob dosahovala snad nejvyšší možné míry – maximálně pohodlné a precizní psaní. U Xka byl nově použit i touchpad, který byl až doteď v této řadě opomíjen – jednoduše na něj nebylo místo. Ortodoxní fanoušci TrackPointu si jej samozřejmě můžou jednoduše vypnout – vzhledem na možnost výběru jde beztak o nejlepší kombinaci, uživatel si zvolí to nejlepší pro své potřeby.

x300_24.jpgx300_25.jpg

Dock? Snad příště

S ohledem na malou tloušťku a rozměry nutno počítat s určitými omezeními vstupů a výstupů. Na těle X300 najdete trojici USB konektorů, vstup i výstup zvuku, analogový D-Sub, síťovou zásuvku a napájecí konektor. Nic víc. Bohužel chybí nejen běžný dokovací konektor na spodní straně, ale i Express Card slot nebo jakýkoliv jiný vysokorychlostní výstup. Pro produkt této kategorie by se dle mého názoru vyplatilo vytvořit i nový druh dokování připojené kabelem do specielního konektoru. V tomto stavu totiž z notebooku nedostanete digitální signál obrazu. Dostupná výbava naštěstí bohatě postačuje pro běžnou práci, výtky směrované na dokování i digitální obraz jsou spíše steskem náročného uživatele.

x300_08.jpg
x300_09.jpgx300_10.jpg
x300_11.jpg

Kromě zmíněné drátové sítě jsou samozřejmou součástí výbavy Wi-Fi a Bluetooth modul. Zatím nepočítejte s Wi-Max – ten přijde zřejmě až s další generací Centrina. V České ani Slovenské republice X300 neseženete oficiálně s GSM modulem. Jeho použití limituje nejen certifikace, ale i omezující smlouvy s operátorem, která by podle všeho měly do konce tohoto roku padnout. Zatím tedy zůstává pouze hypotetická šance, že by fungoval datovým modul od jiné firmy (například Sierra Wireless) osazený v prostoru pro ten originální – i bez přítomnosti modulu v základu je na něj totiž X300 zcela připravená. K specialitkám výbavy patří i možnost osazení Wireless USB, o kterém však zatím nemáme pro náš trh bližší informace. K výhodám lze zařadit i možnost osazení až 4 GB operační paměti do běžných so-DIMM slotů.

Může to být i na dlouho

Tento notebook si nezaslouží trávit svůj čas na pracovní stole, nejlépe mu bude v terénu mimo kancelář. Životnost na baterie proto patří ke klíčovým vlastnostem notebooků této třídy. Výbava X300 může obsahovat hned několik kombinací baterií. V základu najdete pouze tříčlánkovou hlavní baterii, se kterou by měl notebook vydržet 2 až 3 hodiny práce v závislosti na vytížení. Testovaná konfigurace obsahovala objemnější šestičlánkovou verzi, která vydrží až 5 hodin 40 minut úsporné práce s Wi-Fi nebo 3,5 až 4 hodiny náročné práce s vysokým jasem displeje. Další rozšíření pak nabízí druhá baterie, kterou lze osadit namísto DVD mechaniky.

x300_27.jpg


Integrovanou DVD mechaniku lze docela rychle vyměnit za baterii

x300_15.jpgx300_17.jpg

Při prvních zmínkách o X300 kolovalo mnoho dohadů o výkonu použitého procesoru. S taktem pouhých 1,2 GHz nejde o žádného rychlíka a běžně by zcela jistě výrazně omezoval práci, tentokrát to ale není pravda. Díky použití extrémně rychlého SSD disku a 2GB operační paměti práce s Windows Vista Business bezproblémově rychlá. Použité SSD od Samsungu je téměř určitě z druhé generace, potvrzuje to hlavně rychlost čtení až kolem 100 MB/s. Z pohledu výkonu chápu rozhodnutí Lenova neuvádět varianty X300 s normálním pevným diskem – při rozměru 1,8“ by byl totiž velmi pomalý a výrazně brzdil jakýkoliv operační systém. Škoda jen vysoké ceny, použitý pevný disk tvoří zcela určitě kölem 30% prodejní ceny v závislosti na konfiguraci. Kromě rychlosti byla při běžném provozu překvapením i nízká hlučnost. Uchladit jakýkoliv zdroj tepla v tak útlém těle není vůbec jednoduché a větráček chlazení se přesto ozýval pouze po delší zátěži a velmi rychle po jejím ukončením se uměl hezky utišit.

x300_13.jpgx300_21.jpg
Napájecí adaptér patří k těm menším, u notebooků této kategorie však najdete i lepší * Překvapivě tiché chlazení má hned dva výdechy horkého vzduchu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,