Launchy 2.0: Rychlejší než myšlenka

Spouštějte aplikace i webové stránky mnohem rychleji než doposud a vyzkoušejte ďábelsky svižnou kalkulačku.

Určitě to velmi dobře znáte. Chcete rychle spustit nějaký program, ale na ploše nemáte zástupce. Hledáte tedy v nabídce Start, ale ani tam není aplikace k nalezení. Pak musíte sáhnout buď po vyhledávání v počítači, nebo nalézt spustitelný program svépomocí na pevném disku.

ALT+Mezerník namísto zběsilého klikání myší

Ve starších verzích Windows nebylo vyhledávání příliš ergonomické a rychlé. Windows Vista nabízí v tomto směru mnohem kvalitnější doplňovací vyhledávání přímo v nabídce Start. Pokud používáte souborový správce Total Commander, stačí tedy zadat pouze „Tota“ a v nabídce nalezených souborů, programů, pošty a historie Internet Exploreru narazíte i na spustitelný program.

winsearch.jpg  launchy2.jpg
Vyhledávání v nabídce Start Windows Vista a v Launchy

Na podobném principu pracuje i jednoduchý doplněk Launchy. Oproti integrovanému vyhledávání ve Windows však nabízí i vyhledávání na vybraných webových serverech. Po instalaci a spuštění je program neviditelný. Aktivovat jej můžete klávesovou zkratkou ALT+Mezerník. Zobrazí se jednoduché okno s textovým polem. Používáte-li k brouzdání po internetu například webový prohlížeč Opera, stačí ve vyhledávacím okně zadat „O“ a okamžitě se zobrazí seznam všech nalezených souborů. V ideálním případě bude Opera na prvním místě.

Vyhledávání je velmi rychlé díky poměrně nedostatečné úvodní indexaci souborů. Launchy po instalaci prohledá pouze zástupce (přípona *.lnk) na ploše a v nabídce Start. V nastavení však snadno přidáte k prohledávání i další adresáře a přípony.

Supersvižná kalkulačka

Launchy v současné verzi nabízí i čtyři doplňky, které dramaticky zvyšují efektivitu celé aplikace. Doplněk Calcy vytvoří z Launchy jednoduchou kalkulačku. Ve vyhledávacím okně pak můžete zadat jednoduchý matematický výraz a v horní části se okamžitě zobrazí výsledek.

launchy3.jpg
Kalkulačka okamžitě vypočítá výsledek

Pomocí doplňku Runner naopak spustíte libovolný příkaz, ke kterému si můžete nadefinovat vlastní spouštěcí text. Zadáte-li pak do Launchy vyhledávače třeba výraz „vymažkoš“, spustí se příkaz, který vymaže systémový koš

Tip: Windows můžete ovládat pomocí příkazů například s jednoduchým programem NirCmd, který si poradí s otevřením dvířek optické mechaniky i změnou rozlišení obrazovky. NirCmd a přehled podporovaných akcí najdete na webové adrese www.nirsoft.net.

S klávesou TAB na každý vyhledávač

Abyste mohli vyhledávat na webu, potřebujete mít aktivovaný poslední doplněk, který se jmenuje Weby. Ten rozšíří vyhledávání také na oblíbené stránky z prohlížečů Firefox a Internet Explorer. Zároveň si můžete nadefinovat webové stránky, ke kterým budete přes Launchy přistupovat. To se hodí zejména v případě webových vyhledávačů. Weby si už na počátku rozumí s YouTube, Yahoo, encyklopedií Wikipedia, Google i Live Search.

launchy4.jpg  launchy5.jpg
Vyhledání výrazu na Wikipedii a spuštění Opery s argumentem přes klávesu TAB

Zcela unikátní funkci má klávesa TAB. Pokud vyhledáte kýžený program nebo webový server, můžete stisknout TAB a přidat k vyhledanému programu libovolný argument. Příkaz „O“+TAB+„www.zive.cz“ tak otevře stránku našeho časopisu v prohlížeči Opera, příkaz „Wik“+TAB+„router“ zase využije doplňku Weby, který ve výchozím internetovém prohlížeči otevře webové stránky encyklopedie Wikipedia a vyhledá zde termín „router“. Pomocí klávesy TAB snadno spustíte v Launchy jakýkoliv nalezený program s uživatelským argumentem.

lanset1.jpg  lanset2.jpg  lanset4.jpg
Základní nastavení, doplňky a výběr adresářů k indexaci

Ačkoliv je Launchy drobný program, obsahuje rozsáhlý, ale přehledný dialog s nastavením. Na výběr máte z několika skinů, a pokud se vám nebudou líbit, mnohé další najdete na internetu. Přes všudypřítomný minimalismus je ovšem s podivem, že program v operační paměti zabere občas i 17 MB, což výrazně převyšuje nároky mnohem složitějších aplikací. Launchy by také neuškodilo, kdyby program podporoval systémové vyhledávání jako v nabídce Start.

Poklud hledáte komfortnější vyhledávání, vyzkoušejte Copernic Desktop Search nebo Google Desktop.

 

Launchy
Desktopový vyhledávač
Zdarma
http://www.launchy.net
plusy

- jednoduché uživatelské rozhraní
- rychlost
- doplňky Runner, Weby a Calcy

minusy

- nepodporuje Windows vyhledávání
- vyšší náročnost na RAM

fsc.jpg

Diskuze (34) Další článek: Video: Představení Dell Latitude XT

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,