Ke stažení: Zajímavé doplňky pro Firefox

Populární webový prohlížeč je možné vylepšit celou řadou různých doplňků. Ty mohou přidat nové funkce, vylepšit ty stávající či upravit prostředí dle požadavků uživatele.

Na GigaManii byla nedávno otevřena nová sekce týkající se doplňků pro Firefox. Pravidelně v ní přibývají další a další pluginy. Dnes vám přinášíme výběr těch, které nejlépe ohodnotili samotní návštěvníci GigaManie. Vyberte si doplněk, který vám připadá zajímavý, a doporučte ostatním čtenářům v diskuzi ten váš oblíbený.

 

Web Developer

Web Developer rozšíření přidá do Firefoxu menu a nástrojovou lištu s mnoha užitečnými funkcemi pro vývojáře. Budete moci pracovat s cache pamětí prohlížeče, upravovat cookie, prohlížet dokumentaci webových standardů, jedním klepnutím validovat stránky a desítky dalších možností. Plugin Chrise Pedericka je možné používat i v prohlížečích Flock a Seamonkey.

web_developer.png

stáhnout program Web Developer 1.1.9 (404 kB)


Screengrab!

Screengrab ukládá webové stránky jako obrázky. Dokáže zachytit to, co vidíte v okně, celou stránku nebo jen výběr konkrétní části. Vyfocené oblasti uloží do schránky, nebo do souborů ve formátech JPG a PNG. Nemusíte si tak zbytečně instalovat mnohdy těžkopádné programy pro zachycování obrazovek. Také je možné zachytit Java a Flash, které jsou umístěné na stránce. Na to je ale třeba Java, která musí být nainstalovaná v prohlížeči.

Screengrab.png


stáhnout program Screengrab! 0.96.1 (82 kB)


Firebug

Firebug integrovaný do Firefoxu jako rozšíření nabízí bohaté vývojové nástroje. Můžete sledovat síťovou aktivitu a přenášené soubory, upravovat, ladit, prohlížet kaskádové styly (CSS), (X)HTML a JavaScript. Firebug vás také upozorní přesně na místo, ve kterém jste udělali chybu. Jejich oprava tak bude mnohem rychlejší. Pracovat takto můžete s jakoukoliv webovou stránkou.

firebug.gif


stáhnout program Firebug 1.8 (1,2 MB)


Disablemenu

Rozšíření pro Firefox Disablemenu nabízí pohodlný způsob, jak skrýt horní menu webového prohlížeče. Ušetříte tím drahocenné místo, které je na noteboocích s menšími displeji čím dál cennější. Horní menu může být skrýváno zcela automaticky po uplynulé době. Zobrazit ho můžete pomocí předem definovaných klávesových zkratek, či přejetím myší přes titulek okna Firefoxu.

disable.png


stáhnout program Disablemenu 0.3.2 (31 kB)


IE Tab

Internet Explorer ve Firefoxu? Téměř horor pro skalní příznivce obou prohlížečů. Rozšíření IE Tab totiž umožňuje vložit Internet Explorer jako panel do Firefoxu. Toto rozšíření je vhodné především pro vývojáře, kteří snadno mohou ladit své stránky v jádru Internet Exploreru, aniž by opustili webový prohlížeč Firefox.

IE tab.png


stáhnout program IE Tab 1.5.20090525 (212 kB)


external IP

Opravdu malinký doplněk pro Firefox, jehož hlavním úkolem je zobrazování vaší externí IP adresy přímo v liště prohlížeče. Budete tak o ní mít vždy přehled bez toho, abyste museli navštěvovat servery typu whatismyip apod. Plugin ještě umožňuje nastavit upozornění v případě, že se vaše IP změní. To oceníte při nejednom pokusu o navázání přímého spojení s jiným počítačem.

external.jpg


stáhnout program external IP 0.9.9.5 (7 kB)


gTranslate

Doplněk pro Firefox, díky kterému můžete snadno přeložit označenou část textu na libovolné stránce. Překladač využívá slovník služby Google Translator a je možné nastavit různé druhy překladů. Není snad třeba připomínat, že webové překladače nejsou zdaleka dokonalé. Nicméně pro základní orientaci v cizojazyčném textu se dá Translator docela dobře použít.

gtranslate.png


stáhnout program gTranslate 0.8 (33 kB)


IE8 Activities for Firefox

Na závěr ještě jednu malinkou libůstku, která se stala nejstahovanějším doplňkem na GigaManii. Týká se nových akcelerátorů pro Internet Explorer 8. Ty si můžete užívat nyní i s Firefoxem, stačí nainstalovat tento doplněk. Funguje ve Firefoxu verze 2.0 až 3.1. Více se o tzv. akcelerátorech dozvíte v tomto článku.

stáhnout program IE8 Activities for Firefox 0.7.4 (84 kB)


 

 

 

fsc.jpg

Diskuze (12) Další článek: Kontingenční tabulky v Excelu 2007 (recenze knihy)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,