Ke stažení: Rozpohybujte své GIFy

Chcete vylepšit a ozvláštnit svůj web po grafické stránce? Určitým řešením může být vytvoření GIFových animací, pokročilé grafiky a pohyblivých bannerů.

Flex GIF Animator

Název programu přesně vystihuje jeho podstatu i hlavní téma tohoto článku. Všechny programy, které mají za úkol rozpohybovat GIFové soubory, fungují na stejném principu, kdy poskládají jednotlivé obrázky v připraveném pořadí. Poté je spojí do jednoho souboru, čímž se opticky rozpohybují tak, jako když si rychle za sebou projedete několik papírku s kresbou, a animace je na světě.

flex-gif1.png 
Základní přehledné prostředí.

Flex GIF Animator je kompletní nástroj pro úpravu grafických souborů. Zvládá malování, klonování (které je důležité pro navazování jednotlivých obrazců na sebe), retušování, vkládání 2D i 3D textů a grafiky i vytváření trojrozměrného vzhledu za pomoci stínování. Program rovněž nabízí velké množství nejrůznějších efektů a filtrů, čímž lze vytvořit grafickou animaci bez výrazných a rušivých předělů. Vše tak bude vypadat plynule a upraveně.

flex-gif2.png 
Dějová posloupnost.

Aby bylo použití programu co největší a GIFové animace co nejrealističtější, umožňuje Flex GIF Animator práci s video soubory, z kterých se pak dají vytvořit rovněž pohyblivé obrázky např. pro váš web. Program umožňuje přímo import AVI a FLC souborů a jejich konverzi do GIFu. Dále je možné zachycovat jednotlivé snímky z AVI i MPG filmů a poskládat z nich animaci. Tento proces můžete také obrátit, kdy z GIFu uděláte bez problémů video. Všechna práce v programu je velice snadná a po chvilce zkoušení si své vytvoří i začátečník.

stáhnout program Flex GIF Animator 10.2 (6,2 MB)


GIF Construction Set Professional

Tento produkt do značné míry supluje dovednosti výše uvedeného Flex GIF Animatoru. I GIF Construction Set obsahuje velké množství funkcí pro rozpohybování GIFových souborů. Přestože program obsahuje v názvu slovo Professional, velkou použitelnost nabízí především začátečníkům, kteří do světa grafických úprav a animování ještě plně nepronikli. Dosahuje toho velice povedeným průvodcem, který vám krok za krokem ukáže všechny základní funkce a poradí, na jaké věci si dávat při animování pozor.

gif-construction.png 
Líbivé prostředí, dostatečná funkčnost.

V programu si ale na své přijdou i náročnější uživatelé. Naleznete tu všechny důležité nástroje pro práci s grafikou i hotovými obrázky, nechybí zde ani možnost exportu animace do formátů AVI a MOV a vytvářet můžete i flashové animace (Macromedia Flash – formát SWF) a to včetně zvukového podkladu. Program je kompatibilní se všemi druhy Windows, včetně připravovaného Windows 7. Portován je ale i pro Linux a Mac OS X, takže ani uživatelé těchto operačních systémů nepřijdou o kvalitní práci s GIF Construction Set.

stáhnout program GIF Construction Set Pro 3.0a patch 25 (12 MB)


ImageKlebor

Malý pomocník a alternativa vůči větším, zdatnějším a placeným programům. ImageKlebor je možné používat zcela zdarma. Bohužel za tuto cenu nenaleznete v aplikaci příliš mnoho funkcí. Spíše než o plnohodnotný program se jedná o automatizační nástroj několika nejčastějších úkonů. ImageKlebor podporuje dávkové operace, takže po nastavení výchozích atributů a nahrání grafických souborů (podpora formátů je dostatečná) program začne sám pracovat a kompilovat až do šťastného konce. Více ale už od této malé utilitky neočekávejte.

ImageKlebor.png 
Opravdu jednoduchý program.

stáhnout program ImageKlebor 1.10.0072 (2,8 MB)


EximiousSoft GIF Creator

I tento program se specializuje na vytváření animovaných GIFů. EximiousSoft GIF Creator je co do funkčnosti i ovladatelnosti srovnatelný s programem GIF Construction Set. Obsahuje příjemné uživatelské prostředí, ve kterém se během několika chvil zorientujete a dále se v něm budete pohybovat jako doma. Stejně jako u ostatních programů, i zde lze celkem svobodně pracovat s AVI videi.

eximious.png 
Rozpohybujete kočičku?

EximiousSoft GIF Creator se zaměřuje především na vytváření reklamních bannerů a tlačítek pro webové stránky. Od toho se také odvíjí podoba různých funkcí a efektů, se kterými lze pracovat. Ty mají obvykle za cíl zvýšení atraktivity a poutavosti banneru. Jistě potěší, že spoustu akcí se dá v programu plně automatizovat (např. převod do videa), takže na rutinních záležitostech ušetříte dostatek času, který můžete věnovat detailnějším úpravám grafiky.

stáhnout program EximiousSoft GIF Creator 5.76 (3,0 MB)


GIF Movie Gear

Na závěr si ještě představíme program, který je rozšířený zejména mezi méně zkušenými uživateli pro svou nenáročnost a jednoduchost. V prostředí programu se i úplný začátečník zorientuje během několika okamžiků. Jednoduchými úpravami vytvoříte sérii snímků, kterým následně určíte pořadí v ose, a aplikace je pak sama na sebe napojí a přehraje. Program vás také nezaplaví hordou nejrůznějších funkcí a naleznete tu opravdu jen to nejdůležitější.

gif-movie1.jpg 
Sekvence i výsledek.

Podpora grafických formátů pro vstup i výstup je dostatečná, stejně jako výsledky při převodu do AVI. Můžete využít i prostého tutoriálu, který vás zběžně seznámí s i tak prostými funkcemi. Vzhledem k uvedeným skutečnostem rozhodně nepotěší cena produktu. V porovnání s výše uvedenými aplikacemi jsou dovednosti GIF Movie Gearu spíše slabé, zatímco peněz na něm příliš neušetříte. Případná investice se tak většině uživatelů nevyplatí.

gif-movie2.gif 
Animace pro začátečníky.

stáhnout program GIF Movie Gear 4.2.3 (964 kB)


fsc.jpg

Diskuze (10) Další článek: Týden Živě s technickým šéfem VMware

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,