Ke stažení: Hardware jako na dlani

Zjistěte o svém počítači i ty nejmenší detaily pomocí diagnostických programů a testování výkonu jednotlivých komponent.

stáhnout program HWiNFO32 Free 2.39 Licence: freeware, 2,0 MB
Autor: Martin Malík
Web programu: www.hwinfo.com


Program slouží k získání údajů o hardwaru počítače. Zjistíte tak detailní informace o procesoru, operační paměti, základní desce a použitých čipech, sběrnicích, grafické kartě, monitoru, mechanik, zvukové kartě, portech a síti a v případě používání notebooku i o baterii. Ke všem těmto datům se dostanete pomocí jednoduchého a přehledného uživatelského rozhraní.

sshot-2.png 
Přehledné, jednoduché a rychlé.
 

Kromě výpisu informací o hardwaru má v sobě HWiNFO32 zakomponovaný i jednoduchý zátěžový test procesoru, paměti a pevného disku. Ten změří základní parametry výkonu jednotlivých komponent a vygeneruje o nich zprávu. V té je možné porovnat výkon počítače v dané oblasti s tabulkovými výkony jiných počítačových sestav.

sshot-3.png sshot-4.png sshot-5.png
Otestujte svůj hardware a porovnejte s ostatnimi.
 

HWiNFO32 vám navíc poskytne i údaje ze senzorů v počítači. Zjistit tak můžete například teplotu procesoru, čipu na grafické kartě apod. Veškerá získaná data lze vygenerovat a to hned do několika různých formátů. Kromě jejich vytisknutí je můžete bez problémů zveřejnit na webu a porovnávat své výsledky s výsledky jiných uživatelů.

sshot-6.png sshot-7.png
Teplota procesoru a vygenerování zprávy.

stáhnout program HD Tune 2.55 Licence: freeware, 628 kB
Autor: HD Tune
Web programu: www.hdtune.com


Detailní informace o svém pevném disku získáte pomocí programu HD Tune. Program se kromě poskytování údajů zaměřuje především na testování výkonu pevných disků. HD Tune je v této verzi zdarma pro domácí použití, což však s sebou přináší jisté limity. Testovat můžete pouze čtení z disku, zatímco zápis a další možnosti jsou dostupné jen v placené verzi Pro.

sshot-8.png 
Dejte pevnému disku zabrat.

Verze zdarma uživateli ale nabízí navíc sken, který pátrá po chybách a poškození disku. Zjišťování informací není ve verzi Free jakkoli omezeno. Kromě výpisu jednotlivých zpráv vás HD Tune obohatí i o umístění ikonky do panelu Start, která zobrazuje aktuální teplotu vybraného pevného disku.

sshot-9.png 
Vyhledávání chyb.

stáhnout program Cpu-Z 1.57 Licence: freeware, 0,00 kB
Autor: CPUID
Web programu: www.cpuid.org


sshot-10.png

Malý prográmek, který zjišťuje detailní informace o procesoru v počítači, mezi které patří např. název, použitá výrobní technologie, frekvence, seznam instrukcí, které používá, rychlost sběrnice, velikost cache a mnohé další. Cpu-Z zjistí i hlavní údaje o základní desce a použité operační paměti.

stáhnout program Nero CD-DVD Speed 4.7.7.16 Licence: freeware, 1,0 MB
Autor: Nero
Web programu: www.nero.com


sshot-11.png sshot-12.png
Změří výkon a vyhledá chyby.


Nero CD-DVD Speed je CD/DVD-ROM benchmark schopný o vaší mechanice a vložených médiích zjistit spoustu zajímavých detailů. Získáte přehled o rychlosti a výkonu mechaniky při čtení i zápisu, program zobrazí údaje o vloženém médiu, které dále můžete nechat otestovat na kvalitu disku nebo míru poškození jeho povrchu. Nero CD-DVD Speed s vámi komunikuje česky a je zcela zdarma.

stáhnout program EVEREST Ultimate Edition 5.50.2224 Beta Licence: shareware, 10 MB
Autor: Lavalys Consulting Group, Inc.
Web programu: www.lavalys.com


sshot-13.png

Program EVEREST je svým zaměřením velice podobný výše zmíněnému HWiNFO32. Liší se však především ve dvou důležitých věcech. Tou první je, že EVEREST kromě podávání informací o hardwaru dodává i údaje týkající se softwaru v počítači. Lze z něj ovládat nastavení Windows, běžících procesy, síťové komunikace a třeba i zabezpečení systému.

sshot-14.png sshot-15.png
Benchmark a Asistent zpráv.

Druhý velkým rozdílem je cena. EVEREST je programem placeným a můžete si vyzkoušet jeho 30 denní zkušební verzi. Za své peníze získáte oproti HWiNFO32 lepší uživatelské prostředí, češtinu v programu, lepší podporu, propracovanější benchmarky a třeba i sofistikovanější vypracování výsledkových zpráv pomocí průvodce s názvem Asistent zpráv.

Nejstahovanější na GigaManii za poslední týden

Nejlépe hodnocené na GigaManii za poslední týden 

fsc.jpg

Diskuze (3) Další článek: Video: Týden Živě (13. prosince 2008)

Témata článku: , , , , , , , , , , ,