Kariera.cz má po kariéře, aneb drsný boj o doménu

Kariera.cz čelí pokusu o nekalosoutěžní převzetí doménového jména. Pokud tomu soudy nezabrání, mohly by o doménu přijít třeba i Centrum nebo Atlas.

Známý web s nabídkami práce Kariera.cz náhle přišel o svou doménu a nic s tím nenadělá. Stačilo předběžné opatření soudu, které si na základě podivného obvinění vyloudila společnost toužící po úspěšné doméně. Před třemi lety řešil Ivo Lukačovič stejný problém s doménou sprace.cz, kterou nemohl vinou předběžného opatření soudu rok využívat. Tenkrát šlo o konkurenční boj, tentokrát se bojuje čistě o doménu. Aktuální případ je ale přímo alarmující – pokud by totiž vyhrála žalující strana, přišla by o svou doménu nejen Kariera.cz, ale časem třeba také Centrum.cz, Atlas.cz a mnoho dalších zavedených značek. Dále situaci popisuje Ladislav Uličný, jednatel portálu Kariera.cz:

Dne 30.6.2008 v odpoledních hodinách bylo do sídla společnosti Kariera.cz (plný název Portál práce KARIERA.CZ s.r.o.) doručeno usnesení Vrchního soudu v Olomouci, ve kterém soud nařizuje předběžné opatření, podle kterého musí společnost přestat používat doménu www.kariera.cz a nakládat s ní.

Kdo by nechtěl slibnou „karieru“

Personální agentura Kariéra spol. s.r.o. (dále jen Karierasro), založená v prosinci roku 1994, provozující web www.karierasro.cz (registrovaný od července 1998) a www.kariera.eu, má zájem získat doménu www.kariera.cz, a to za každou cenu.

Karierasro proto podala v březnu tohoto roku návrh na podání předběžného opatření, který sice soud prvního stupně zamítl, nicméně Vrchní soud při jejich odvolání závažnost návrhu posoudil po svém a předběžné opatření v červnu nařídil.

Ve skutkových tvrzeních (Karierasro) především poukázal na svoji obchodní firmu, pod kterou je v obchodním rejstříku zapsán od 6.12.1994; uvedl, že je majitelem tří ochranných známek a to slovní ochranné známky 'Kariéra personálně vzdělávací agentura' s právem přednosti od 25.2.1997, slovní ochranné známky 'Personální vzdělávací agentura Kariéra' a kombinované ochranné známky 'Kariéra servis', obě s právem přednosti od 1.2.1999, a že od 27.7.1998 má registrovánu doménu www.karierasro.cz.“

Skutečnost, že má vlastník domény www.kariera.cz ochrannou známku „Kariera“ s právem přednosti k 5.10.1994, která byla registrována rok a dva měsíce před založením společnosti Karierasro, soud ignoroval.

Že slovo „kariéra“ je běžným slovem, který se v českém jazyce používá již od začátku předchozího století (již v roce 1935 jej můžeme najít ve slovnících spisovné češtiny), jako takové tedy nemůže patřit jednomu subjektu, protože není schopno rozlišit jednoho podnikatele od druhého, to také není pro naše soudy dostatečný argument.

Soud rovněž nebral na vědomí, že existují precedenty ohledně doménových jmen, které nejsou využívány ke spekulativním účelům, a jsou využívány v souladu s jejich slovníkovou definicí.

Domény jsou horké zboží

Kariera.cz nebyla předem varována, nedostala možnost se u soudu hájit a přesto musí přestat tuto doménu používat. Proti tomuto rozhodnutí není možnost odvolání. Kdy dojde ke konečnému rozhodnutí, resp. k regulérnímu soudu, zatím není známo.

Slovo „kariéra“ je běžně na Internetu a v tištěné inzerci používáno ve smyslu své jazykové definice (kariérní růst, kariérní dráha) a je běžně používané v personální inzerci celé řady společností, vychází přílohy časopisů s nabídkami práce se stejným názvem (Hospodářské noviny, Lidové noviny, Zdravotnické noviny, 24 hodin), každá druhá firma používá na svých stránkách buď spojení „volná místa“, „zaměstnání“ nebo právě „kariéra“ pro nabídku svých pracovních pozic.

Obecně platí, že si nikdo nemůže založit společnost „Potraviny s.r.o.“ a vyžadovat po ostatních prodejnách potravin, aby nepoužívaly tento název. Stejně tak nemůže této personální agentuře projít požadavek, aby přílohy novin s personální inzercí změnily svůj název nebo aby jí někdo předal své doménové jméno.

Pokud by totiž k odebrání doménového jména stačilo mít společnost se stejným názvem, je v ohrožení celá řada známých serverů. Například:.

  • Lupa.cz (doména registrována 1997, provozovatel Internet Info s.r.o.) by mohla mít zájem jedna ze tří společností se shodným názvem Lupa spol. s.r.o. (reg. 1991, 1992 a 1993).
  • Okna.cz (registrováno v r. 1998, spol. AQ okna a.s.) by mohla převzít Okna s.r.o. založená 1993 nebo úplně jiná Okna s.r.o. založené 1994.
  • Mobil.cz (který patří Mafra a.s. od r. 1996) by mohla chtít na sebe převést společnost Mobil s.r.o. založená 1993.
  • Lekarna.cz (Pears Helth Cyber s.r.o. v 1998) bude možná muset předat doménu firmě Lékárna s.r.o. (1993) nebo firmě Naturprodukt CZ spol. s.r.o., která má ochrannou známku „Lékárna“ z roku 1996.
  • Atlas.cz (Atlas.cz, a.s. v r. 1997) nebude patřit NetCentru, ale jedné z šesti společností Atlas, a.s. (1992), Atlas spol.s ro.(1990, IČ 564061), Atlas spol. s r.o. (1993), Atlas spol. s r.o. (1994), Atlas spol. s r.o. (1990, IČ 528609), nebo Atlas, spol. s r.o. založené r. 1992.
  • Centrum.cz by mohlo být také ze dne na den vypnuto, protože bylo založeno až v 12.07.1997, a přitom dnes najdeme v obchodním rejstříku 3 aktivní společnosti s názvy Centrum CZ spol. s r.o. (zal. 1993), Centrum v.o.s. (zal. 1993) a Centrum s.r.o. (zal. 1992).

To je samozřejmě jen několik příkladů, dalších bude určitě celá řada.

Pro úplnost je třeba zdůraznit, že na adrese www.kariera.cz je provozován inzertní a informační server. Nejedná se tedy o personální agenturu, která by byla s Karierasro v přímém konkurenčním vztahu. Obě společnosti dokonce spolu v letech 2006 a 2007 spolupracovaly při prodeji tištěné personální inzerce, Karierasro měla zájem na kariera.cz propagovat svoji doménu www.kariera.eu.

Postup Karierasro má dokonce svůj název – a to „reverse domain-name hijacking“ (více na Wikipedii), a je odsuzováno jako zvlášť hrubé a nízké nekalosoutěžní jednání. Podobnou situaci zažil i Seznam.cz se svojí doménou sprace.cz – více k této kauze můžete najít např. na blogu Ivo Lukačoviče.

Diskuze (20) Další článek: Firefox zapsán do Guinnessovy knihy rekordů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,