Je třeba zabít Internet Explorer 6

IE6, webový prohlížeč z roku 2001, brzy oslaví osmé narozeniny. Dodnes jej používá podstatná část internetové populace. IE6 prý škodí rozvoji webu a je třeba s ním definitivně zatočit.

Přesně za měsíc a pět dnů to bude osm let od chvíle, kdy Microsoft uvolnil Internet Explorer 6. Krátce na to světlo světa spatřil snad nezničitelný operační systém Windows XP. Oba programy jsou dodnes tak trochu spojenými nádobami. IE6 se těší významné podpoře díky tomu, že se jedná o to nejlepší ze stáje Microsoftu, co funguje i na ještě starších Windows 2000 a zároveň se jedná o nativní prohlížeč pro Windows XP. Dokud se nadobro nezatáhne opona za Windows XP, definitivně neskončí ani legendární Šestka. Ostatně Microsoft ze strachu z případných soudních pří raději ani neintegroval o generaci vyspělejší Internet Explorer 7 do posledního historického servisního balíčku SP3.

A proč vlastně opouštět IE6? Tato otázka jistě nebude ojedinělá. Stařičký prohlížeč (osm let je ve vývoji webu obrovská doba) skutečně zvládne bez problému zobrazit ještě miliony webových stránek, které v minulosti jejich autoři po večerech a v permanentním proklínání BIlla Gatese přepisovali a upravovali pro takzvané „starší verze“. O optimalizaci webů pro IE6 existují dokonce celé publikace, které nechybí v knihovničce snad žádného webdesignéra. Pojem „CSS hack“ vstoupil do moderních dějin IT.

Osm let staré články o Internet Exploreru 6

Internet Explorer 6 je ale také pěkně děravý. Díky osmiletému soudružství s Windows XP a tedy obrovské penetraci se sice i on dočkal několika úprav, takže dnes umí blokovat vyskakující okna aj., problémy má ale s modernějšími bezpečnostními technologiemi EV SSL, nerozumí transparentním PNG obrázkům, zcela samozřejmé navigaci v panelech, novým standardům a milion Čechů by jistě i jednohlasně zvolal, že jej zcela programově blokuje Facebook a spousty dalších velkých webů, jejichž autoři řekli dost a odmítli se smířit s duálním vývojem pro ty současné prohlížeče a pro ty staré.

Proč tu stále je, proč obtěžuje?

Internet Explorer 6 by měl časem přirozeně vymizet a to se i pomalu děje. Microsoft přeci už před lety vydal moderní Internet Explorer 7 a letos na jaře Osmičku. IE6 sice klesá ale pomalu. Při pohledu na jeho tržní podíl podle statistiky StatCounter zjistíte, že měla Šestka ještě koncem května skoro pětinový světový podíl. Dvacetiprocentní penetrace osm let od uvolnění a skutečnost, že se z principu jedná o zastaralý prohlížeč, který nic nového již prostě nemůže nabídnout, protože formálně je už umrtven i jeho domácí systém Windows XP, je prostě zarážející. Mnohem lepší jsou naštěstí evropská čísla, podle kterých se IE6 potácí kdesi okolo deseti procent a s takovou by se mohl stát na starém kontinentě minulostí již za dalších 365 dní.

statcounter_rok.png  stats_evropa.png
StatCounter a tržní vývoj prohlížečů ve světě a v Evropě (jedenáctiměsíční interval)

Řešením rébusu vysoké penetrace je opět pohled do statistiky StatCounter za poslední rok. Z ní je patrné, že Internet Explorer 7 pomalu odchází a jeho ztrátu víceméně dorovnává nástup Internet Exploreru 8 (velmi mu na podzim pomůže Windows 7). Roste zároveň Firefox 3, od února ale už ne tak dravě jako dříve. Firefox 2 pak logicky vyklízí své pozice a ostatní paběrkují kdesi na dně grafu.

Spíš než pád Internet Exploreru 6 je ale zajímavější jeho oscilace. Je ze všech prohlížečů zdaleka nejvýraznější. Když se podíváte, kdy nastávají minima, zjistíte, že se jedná o víkendy. Ve všední dny naopak křivka v grafu vystřelí k výšinám. Odpověď je nasnadě – Internet Explorer 6 má stále ohromnou tržní pozici ve firmách, ve kterých se, jak už bývá zvykem, o víkendu nepracuje a tedy ani nesurfuje. Ostatně i díky tomuto víkendovému tržnímu výpadku v opačném směru poskočí Firefox 3, což je v grafu také patrné. Internet Explorer 7 má uživatele jak ve firmách, tak v domácnostech a výkyvy se ho tím pádem prakticky nedotýkají.

oscilace.png
StatCounter a situace v letošním roce: Podívejte se na velmi patrné víkendové propady IE6, z čehož těží prakticky jenom Firefox. IE7 má uživatele jak ve firmách, tak v domácnostech a tyto výkyvy se ho tedy netýkají

Korporátní technologická inovace samozřejmě funguje podle zcela jiných zvyklostí. Zatímco britské jaderné ponorky na podzim minulého roku modernizovaly své systémy na Windows 2000 a XP, domácí uživatel by si asi prehistorické 2000 nevybral a u XP by zůstal snad jen proto, že si Windows Vista nikdy nezískaly svou masovou popularitu a Sedmičky stále nejsou hotové a ovladače stabilní. Firmy se však podobají spíše ponorkám, požadují stabilitu, podporu, ověřenost – proč vlastně něco měnit, když vše funguje? Proč ve firmách investovat do nejisté aktualizace na novější Internet Explorer, když má internetový průzkumník sloužit k běžné agendě, návštěvě korporátního intranetu, ale rozhodně ne k brouzdání na Facebooku či snad webech, které již používají první prvky ztěžka se rodícího standardu HTML5? Tím pádem je ale na místě i otázka, zda-li se vlastně těmi dvaceti procenty uživatelů s IE6 vůbec zabývat.

Začarovaný kruh?

Mnozí jsou přesvědčeni, že ano. Jedna z teorií například tvrdí, že IE6 způsobuje efekt začarovaného kruhu. I když by se totiž jednalo jen o počítače ve velkých technologicky konzervativních firmách, přesto i tito uživatelé občas navštěvují normální web a autoři webových stránek jsou tak nuceni své aplikace upravovat, hackovat a Microsoft pak musí s velkou pompou propagovat svůj kompatibilní mód a více vykreslovacích jader v Internet Exploreru 8. A tím pádem nakonec skoro vše funguje, až na ten Facebook, a IT oddělení nemají důvod aktualizovat prohlížeče v centrále i na všech pobočkách.

mashable - facebook.png
Facebook v Internet Exploreru 6 nejede (Zdroj: Mashable.com)

V takovém případě nakonec neplatí ani rada, aby korporace urychleně přešly na nějaký lepší alternativní prohlížeč, třeba Firefox, jelikož Internet Explorer si přeci jen lépe rozumí s microsoftí administrativou a hromadnou správou. Dokud toto nebudou umět alternativy, ve velkých firmách s potřebou centrální správy budou mít problémy.

Bring Down IE6 vs. Save IE6

Zoufalí programátoři a zastánci webových standardů z dílny W3C se v každém případě nechtějí se současným stavem věcí smířit. Na webu najdete velké množství nejrůznějších petic, výzev, otevřených dopisů a apelů, které požadují definitivní a co nejrychlejší odchod starého IE z trhu. Některé k tomu žene obecná nenávist proti Microsoftu, druzí poukazují na skutečnost, že i Firefox 1.0 nebo dokonce starý Netscape Navigator dnes běžný smrtelník také nepoužívá, že jsou tyto prohlížeče nebezpečné, pomalé, nejsou připravené na současné ajaxové weby a to vše platí i pro Internet Explorer 6. Jednou z těch rozumnějších výzev je třeba web Bring Down IE6.

bd.jpg  badge_saveie6.gif
Na web si můžete umístit ikonu odpůrců i zastánců Internet Exploreru 6

Vše lze ale nakonec brát i s nadhledem a tak trošku cimrmanovským humorem. Toho se chopili třeba autoři webu Save IE6, kde naopak najdete petici za záchranu stařičké Šestky a zaručené výroky webdesignérů a programátorů, kteří si zoufají, že na svém iPhonu nemohou používat ten božský Internet Explorer 6.

Internet Explorer 6 na Živě.cz: Vzácný exemplář

Ať už patříte do jakéhokoliv tábora, situace na webu Živě.cz je celkem jednoznačná. Za první tři měsíce letošního roku měl IE6 tržní podíl 6,1 % a za posledních 30 dnů už pouze 4 %. Pokud to takto bude pokračovat, příští rok už u nás z hlediska relevance přestane existovat. Živě.cz je nicméně technologický web, a tak předpokládá, že jsou jeho čtenáři vybavení spíše novějším softwarem. Situace v České republice se tak bude spíše blížit evropskému průměru a magické desetině.

 zive_prohlizece.png  zive_ie.png
Prohlížeče na Živě.cz v posledním měsíci a Internet Explorer z hlediska svých verzí (Google Analytics)

Poslední rok se stále častěji mluví o HTML5, který by měl nabídnout nativní a standardizované přehrávání zvuku a videa uvnitř prohlížeče bez potřeby nejrůznějších pluginů, mnohem lepší práci s interaktivitou, funkce podobné projektu Google Gears včetně geolokace a prvek Canvas, který rozšíří klasický textový a rastrový obsah stránky o interaktivní tvorbu vektorové grafiky – to vše bez Flashe, Javy, Silverligtu i SVG. Práce na HTML5 začaly už v roce 2004, skutečně odladěná verze pro vývojáře má být hotova ale až za dlouhých 13 let. A ta třináctiletá doba rozhodně není špatný vtip, ostatně i dnešní weby jsou z části postavené na standardech, které se tvořily už na sklonku 90. let minulého století. Internet Explorer 6 tak nakonec přeci jen dostal ještě pár let k dobru a ještě nějaký čas nám bude strašit ve statistikách prohlížečů a připomínat, jak vlastně vypadal web a prohlížeč na začátku 21. století.

Fórum: optimalizujete weby ještě i pro Internet Explorer 6?

Diskuze (75) Další článek: Sledujte živě: Nejdelší zatmění Slunce v tomto století

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,