Invex 2008 hardwarový

Na Invexu je k vidění sestava osazená neuvedeným Core i7, počítač v akvárku, výstava historických grafických karet, či extrémní přetaktování s kapalným dusíkem.

Stejně jako loni nebo předloni na Invexu (resp. Digitexu) patří k těm nejzajímavějším stánek společnosti TN Trade. Už z dálky na návštěvníky svítí nápis ENERMAX na prezentaci stejnojmenného výrobce poskládaný z osmdesáti běžících ventilátorů „pro Batmana“ umístěných v sedmi bočnicích. 

invex-tntrade-01.jpg invex-tntrade-015.jpg invex-tntrade-02.jpg
invex-tntrade-03.jpg invex-tntrade-04.jpg

„Zelené“ PC se spotřebou bez zátěže 55 W (běžela na něm prezentace a spotřeba se pohybovala kolem 60 W) napájí 385W zdroj Enermax Pro82+ s až 88% účinností. Srdcem počítače je úsporný čtyřjádrový Phenom X4 9150e na 1,8 GHz a základní deska má čipset Nvidia MCP78S s integrovanou GeForce 8200. Podrobný popis konfigurace je na fotografii monitoru.

invex-tntrade-08.jpg invex-tntrade-085.jpg invex-tntrade-087.jpginvex-tntrade-09.jpg

Pravým opakem je nenasytná sestava osazená dvouprocesorovým Radeonem HD 4870 X2.

invex-tntrade-06.jpg invex-tntrade-07.jpg

Chladiče značky Auras zařadil TN Trade do nabídky nedávno, zákazníky chtějí oslovit příznivým poměrem výkon/cena u levnějších modelů. 

invex-tntrade-16.jpg invex-tntrade-18.jpg
 

Velký Cooler Master GeminII vypadá vedle gigantického Scythe Orochi jako trpaslík.

invex-tntrade-115.jpg invex-tntrade-11.jpg

Produkty PrimeCooler asi v našich krajích netřeba představovat, 250mm ventilátory ještě naštěstí nejsou běžnou výbavou počítačů.

invex-tntrade-17.jpg

Nezvyklá kombinace vínově červené a černé barvy u levných skříní Airen RedComp působí docela elegantně. Mají-li všechny z nich útroby podobné, jako na stránkách výrobce, pokud budou dostatečně pevné, může jít o zajímavou alternativu ke Cooler Master Elite. 

invex-tntrade-12.jpg

Na volné ploše je opět stánek Redstar, ve kterém jsou vystavené sady reproduktorů s dřevěnou ozvučnicí, klávesnice, myši, skříně a UPS. Na čtyřkolce před stánkem se můžete svézt, pokud zakoupíte některý z vystavených produktů. Zelený pasažér, kterého jsme nachytali na sedadle, nejspíš nebyl součástí expozice.

invex-redstar-1.jpg invex-redstar-2.jpg invex-redstar-3.jpg
invex-redstar-4.jpg invex-redstar-45.jpg invex-redstar-5.jpg
invex-redstar-6.jpg

Včera na Interkameru v pavilonu D zavítal i vitální Jan Saudek s ukázkou aktuální tvorby, nescházela ani jeho autogramiáda.

invex-interkamera.jpg invex-interkamera-02.jpg invex-interkamera-03.jpg
invex-interkamera-04.jpg invex-interkamera-05.jpg

Ve dvou workshopech mají návštěvníci možnost dozvědět se něco o studiovém fotografování. Kombinace hokejistů Komety a polonahé „matrixové“ modelky sice vypadá poněkud obskurně, ale ze slušného hloučku, který se kolem vytvořil, fotil snad každý, kdo měl po ruce alespoň mobil. Druhý, mnohem decentnější, obklopoval o poznání menší hlouček fotografů.

invex-interkamera-06.jpginvex-interkamera-07.jpg invex-interkamera-08.jpg

Pavilon C je pro příznivce hardwaru asi nejzajímavější. Najdete zde stánek Nvidie s ukázkou akcelerace fyziky přes PhysX v praxi, asi největší trhák Nvidie, který se letos ještě objeví – 3D brýle, a praktickou ukázku konvertoru BadaBoom pro převod videa realizovaný pomocí CUDA přes grafickou kartu.

invex-c.jpg

Intel vystavuje dosud neuvedené Core i7 (Nehalem), takže máte možnost vidět jej na vlastní oči v předpremiéře. Ve vitrínkách Asusu je přehršel základních desek, grafických a zvukových karet, a řada modelů populárních Eee PC. 

invex-c-05.jpg 

Invex-EeePC-01.jpg Invex-EeePC-02.jpg Invex-EeePC-03.jpg
Invex-EeePC-04.jpg Invex-EeePC-05.jpg

Na stánku Extrahardware se pracuje s tekutým dusíkem. Padaly zaznamenané české rekordy při přetaktování, dvoujádrový Core 2 Duo E8500 ustál SuperPI na milion desetinných míst na 5,5 GHz, výpočet trval 8,67 sekundy. Během laborování s dusíkem se díky zkondenzované vodě odporoučela základní deska.

Invex-Overclocking-01.jpg Invex-Overclocking-02.jpg

Při pokusu o rekord v 3DMarku 06 s čerstvou deskou včera čtyřjádro QX9650 vydrželo celý test na 5 GHz, s lehkým přetaktováním dvou HD 4870 X2 v CrossFire bylo při včerejším posledním úspěšném pokusu výsledné skóre jen kousek pod 29 tisíci bodů. Pokusy o rekordy v přetaktování ale nekončí, včera navečer se dostavila i redakce PC tuningu a na další laborování s dusíkem zbývají ještě necelé dva dny a určitě se k němu ještě vrátíme.

Invex-Overclocking-05.jpg Invex-Overclocking-06.jpg Invex-Overclocking-07.jpg Invex-Overclocking-08.jpg 

Počítač v akvárku je na rozdíl od toho, co před lety vystavoval Mironet, podstatně humánnější - neplavou v něm totiž žádné rybičky a je utopený v minerálním oleji ne nepodobném vodě.

Invex-Overclocking-03.jpg Invex-Overclocking-04.jpg

Naproti stánku je výstavka historických grafických karet, většina z nich je ze soukromé sbírky Mirka Jahody, některé produkty jsou zapůjčeny od Asusu. Když si člověk uvědomí, že některé „muzejní kousky“ proháněl ve svých počítačích a kolik za ně tehdy zaplatil…

invex-c-02.jpg invex-c-03.jpg invex-c-04.jpg 

 

Diskuze (6) Další článek: Na Invexu byl představen elektronický občanský průkaz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,