Intel snižuje ceny Pentia III

Kopání zákopů, stavba opevnění, snižování cen. Intel se připravuje na boj s AMD Athlon.
V souvislosti s uvedením čip AMD Athlon (dříve K7) si Intel připravuje půdu pro náročný boj. Jedním z kroků je nedělní snížení cen procesorů Pentium III o deset až patnáct procent. Již se začínají objevovat nezávislé testy Athlonu ve srovnání s čipy Pentium III a po pravdě to pro Pentium III nevypadá příliš růžově, na srovnatelných frekvencích je Athlon rychlejší a proti předchozím čipům AMD, které byly pomalejší v počítání v plovoucí řádové čárce a v práci s AGP sběrnicí, je srovnatelný ve všech ohledech. Pro Pentium III mluví jednodušší upgrade, Athlon sice z vnějšku vypadá stejně jako Pentium II pro Slot1 a je tak schopen využívat větráky pro Pentium II, liší se ovšem v základní desce. Koupě čipu AMD tak vyžaduje novou desku.

Ceny procesorů v dolarech. V závorce je cena před snížením.

Frekvence MHz Pentium III Athlon
450 226 (263) -
500 415 (473) 324
550 646 (723) 479
600 - 699
Z tabulky je vidět, že se Intel cenám AMD přiblížil, zatím v žádném bodě je ale nepodkročil. Ukáže se, jak AMD zareaguje v době skutečného uvedení Athlonu na trh. Zatím je Athlon jen oficiálně ohlášen, dostupnost v počítačových sestavách se očekává až v srpnu. Možná také proto Intel urychlil zavedení Pentia III na 600 MHz, které tu bude již prvního srpna, místo dřívějšího zářijového termínu.

AMD má konečně čip, kterým dokáže Intelu konkurovat i v nejvyšším segmentu, důležité bude, jestli se dokáže vyrovnat se svými známými problémy s dodávkami čipů. Ty v současnosti šroubují ceny o něco nad ceny oficiální. Dlouhá prodleva mezi oficiálním uvedením a plným vypuštěním na trh je možná právě daná budováním záloh, pro případné nárazové objednávky.

Váš názor Další článek: Jak komprimovat registr Windows 98?

Témata článku: , , , , ,