Intel Skulltrail: dvě čtyřjádra pro nadšence

Dvě čtyřjádra na 4 GHz chlazená vodou a dvě GF 8800 Ultra v jediné sestavě – průměrné PC postavené na Skulltrail

Je tomu déle než rok, co AMD oprášilo myšlenku nabídnout i v segmentu stolních počítačů dvouprocesorovou platformu, pro kterou se vžilo označení Quad FX či AMD 4×4. Ta využívala páru spolu prodávaných dvoujádrových Athlonů coby konkurenta čtyřjádrovému procesoru Core 2 Quad od Intelu. Výkonem se čtyřjádrům Intelu nevyrovnala, ale AMD tím získalo platformu se čtyřmi procesorovými jádry a vizi, že dvoujádra v dohledné době nahradí dvě čtyřjádra a AMD tím trumfne čtyřjádrové procesory Intelu.

A mluvilo se i o možnosti zkombinovat příští generaci dvouprocesorových desek se čtveřicí grafických karet, čímž by v případě, že by se vše podařilo, nejpíš vznikla nejvýkonnější herní platforma. Možná proto Intel rozjel odvetnou akci, jejímž výsledkem byla Intel V8 – platforma pro náročné domácí uživatele, postavená na řešení pro pracovní stanice a servery, u které bylo možno osadit dva čtyřjádrové Xeony v době, kdy u AMD nebylo po čtyřjádrových procesorech ještě ani vidu, ani slechu. Intel tak nedal AMD šanci.

Koncem loňského roku AMD definitivně potvrdilo, že dává dvouprocesorové desky, pro něž si vymyslelo pěkné marketingové označení FASN8, což se dá s trochou fantazie přečíst jako „Fascinate“, k ledu a další generace této platformy nebude.

Intelu se ale nejspíš řešení v podobě V8 zalíbilo, a tak už v té době běžely naplno práce na nástupci Intel V8 – na platformě Skulltrail. Počítače postavené na Skulltrail předváděl Intel na IDF loni na podzim, Na CES v Las Vegas mohli návštěvníci vidět několik funkčních počítačů.

Intel V8 podruhé: Skulltrail

Stejně jako V8 vychází platforma Skulltrail ze základních desek z profi sféry. Základem platformy je deska Intel D5400XS. Ta je určená pro procesory s paticí LGA771 – tedy serverové Xeony, klasické Core 2 Duo a Core 2 Quad do ní neosadíte. Přesto už má k výkonným deskám pro stolní počítače oproti předcházející generaci výrazně blíže.

 big_skultrail_1.jpg big_skultrail_2.jpg skulltrail_io.jpg

Deska má mít desetivrstvou PCB, možnost využívat až 128 GB DDR pamětí ve čtyřech DDR2-800 FB-DIMMech (desku použitou u Intel V8 lze osadit až osmi moduly), má čtyři PCI Express ×16 sloty a dva PCI sloty a i přesto, že je postavená na čipové sadě Intelu, podporu SLI. O tu se mají postarat hned dva přídavné můstky nForce 100 (mluví se o nich ale také jako o nForce 200 – ty jsou použité v čipové sadě nForce 780i), které jsou ukryté pod rozložitým pasivem s velkým ventilátorem. Něco podobného na jiné desce neuvidíte – podle Fudzilly konstruktéři Intelu tvrdí, že můstky Nvidie, které velký chladič chladí, jsou z celé čipové sady použité na desce nejžhavější. Díky můstkům Nvidie má jít ale o první desku postavenou na čipsetu Intelu podporující oficiálně SLI a snad i PCI Express 2.0 (nejspíš bude fungovat podobně, jako u nForce 780i, nebude to tedy plnohodnotné PCI Express 2.0). Doposud se také neobjevila žádná sestava osazená trojicí GeForce v 3-way SLI.

Mluví se i o možnosti osadit čtyři grafické karty ATI do Quad Crossfire, s funkční konfigurací osazenou čtveřicí Radeonů se ale nikdo nepochlubil – důvodem může být i to, že se doposud neobjevily ovladače s podporou čtveřice karet.

Jen dva tisíce základních desek

Intel má údajně vyrobit jen dva tisíce kusů této desky, očekává se cena pět set či šest set dolarů – to by u nás mohlo znamenat pro koncového zákazníka něco kolem čtrnácti, patnácti tisíc korun s daní jen za desku. Vypuštěná má být někdy v šestém týdnu – to by znamenalo nejspíš někdy mezi 4-9. únorem letošního roku. Intel údajně nemá zájem, aby se do výroby desek pro Skulltrail pustili i ostatní výrobci, a proto nenabídl partnerům referenční design.

V době uvedení by měl mít Intel v nabídce 45nm procesory s modelovým označením Core 2 Extreme QX9775, které budou, jako jediné z řady Core 2, právě pro LGA771 určené – předpokládá se, že půjde o klasické Xeony s jádrem Harpertown s odemčeným násobičem, které nebudou zrovna levné. Dříve se spekulovalo o ceně 1499 dolarů za kus, poslední zprávy mluví o 1399 dolarech – cena se tak nejspíš snadno přehoupne přes třicet tisíc za kus s daní. Předpokládaný základní takt těchto procesorů je 3,2 GHz, FSB 1600 MHz, mají mít 2 × 6 MB L2 cache a TDP vysokých 150 W.

Chladiče už budou pasovat

Specifická patice s odlišným uchycením chladičů u Intel V8 neumožnila osadit základní desku běžně používanými chladiči. Někteří výrobci přispěchali se speciální montážní sadou, která umožňuje špičkové chladiče osadit – za všechny jmenujme třeba chladiče společnosti Thermalright či Noctua. I v tomto ohledu už je u desky pro Skulltrail znát pokrok a posun směrem k segmentu stolních počítačů – při srovnání se starší Intel S5000XVN si všimnete, že má nová deska montážní otvory stejné, jako klasické desky pro LGA775, neměl by být problém osadit jakýkoliv chladič pro Intel.

4 GHz s vodníkem

Na CES vystavovala společnost Alienware vodou chlazený systém osazený dvojicí čtyřjádrových Core 2 QX9775 přetaktovaných na 4 GHz a osazený dvojicí GeForce 8800 Ultra.

Skull2-big.jpg awskull.jpg skulltrail_2.jpg

S ohledem na to, že Intel k desce přikládá můstek jen pro dvě karty a na to, že Alienware nesáhlo ke třem grafickým kartám ve SLI, i když by to pro ně nebyl nejmenší problém (na všech fotografiích se objevují nejvýše dvě GeForce 8800 Ultra) se můžeme domnívat, že 3-way SLI zůstane doménou čipsetů Nvidie. A výkon? Cinebech 9 během šesti sekund, Cinebench 10 za pětatřicet s výsledným skóre 25 127 bodů.

cine10aa.jpgcine10.jpg cine10a.jpg 

Jestli nemáte tušení, je-li to hodně, nebo málo, máte příležitost porovnat tento výsledek s vlastním počítačem a výkony sestav jiných čtenářů – dlužno připomenout, že rendering 3D scény je jedna z mála úloh, při které dokážete osm jáder využít opravdu naplno.

Na dalším videu z CES se můžete podívat, jak na takové sestavě běží nový Unreal Tournament, zajímavější je ale následující MS Flight Simulator X. O něm se dá jako o jedné z mála her říci, že dokáže výkon obou procesorů alespoň nějak zužitkovat. Při nastavení nejvyšších detailů pro okolní dopravu dokáže zaměstnat oba procesory na nějakých pětaosmdesát procent. Alespoň už ale víme, jaká sestava je zapotřebí pro bezproblémové hraní Flight Simulatoru X na vysoké detaily.

Alienware ale nebyla jediná společnost, co se se Skulltrail chlubila. 

skull.jpg skulltrail_01.jpg skulltrail_02.jpgSkull1-big.jpg
 

Na fóru Xtreme systems se objevily čerstvé fotografie základní desky s dodávaným SLI můstkem (mimochodem asi nejdelším, který se dosud objevil). Na druhé straně ve vlákně pak můžete vidět procesory přetaktované na frekvenci 3990 MHz, chlazené jen vzduchem.

board.jpg bridge.jpg bundled.jpg

IMG_3271.jpg

Praktický dopad uvedení platformy Skulltrail na běžného zákazníka je minimální – neznám nikoho, kdo by dnes do počítače pořídil jen procesory a základní desku za osmdesát tisíc korun. Jde ale o ideální příležitost, kterak se mohou vývojáři dostat k platformě, jejíž výkonnostní obdoba bude k dispozici pro běžného zákazníka až za několik let. Výrobci špičkových sestav, jako je Alienware či XPS, zase mají možnost vyrobit víc než jen obyčejné PC poskládané byť ze špičkových, ale přesto v e-shopech běžně dostupných komponent a vdechnout svým nejvýkonnějším strojům jistou dávku exkluzivity.

A my se zatím můžeme uklidňovat tím, že kvůli pár experimentálním nastavením v některých hrách nepotřebujeme sestavy, které živí 1200W zdroj.

Zdroj: Tech ARP, Tech ARP, HOT Hardware, Fudzilla, Hexus

Diskuze (12) Další článek: Testujeme spam: jak je vtíravý? (+ soutěž)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,