Intel Centrino Pro: nová generace notebooků přichází

Intel před lety přišel s nápadem, který se časem ukázal jako krok správným směrem – namísto propagace mobilních procesorů vsadil na celou platformu – tedy nejen na procesor, ale i na čipovou sadu a vše, co s tím úzce souvisí. Značka Centrino se stala velmi rychle ve světě notebooků známým pojmem, objevilo se již několikero generací notebooků s nálepkou „Centrino“. Poslední z nich označil Intel jako „Centrino Pro“. Pojďme se podívat, co nového tato platforma přináší.

Mobilní platforma Centrino Pro, vyvíjená pod kódovým označením Santa Rosa, má nahradit zatím poslední Centrino, známé pod kódovým označením Napa, jejíž hlavními součástmi jsou dvoujádrové procesory Intel Core 2 Duo se 667MHz sběrnicí a mobilní verze čipové sady Intel 945 Express. Novinka Intelu má sestávat z procesoru Core 2 Duo s rychlejší 800MHz sběrnicí a mobilní varianty vyspělejší čipové sady P965.

Nové mobilní procesory Core 2 Duo, které ponesou označení T7100, T7300, T7500 a T7700 mají stejně jako předcházející modely mít až 4MB L2 cache. Rychlejší sběrnici je možné pro snížení spotřeby dynamicky zpomalovat. Přibyly i další úsporné režimy, které mají zaručit delší výdrž na baterie v případě, že systém běží v nezatíženém stavu.

 

Zajímavá novinka se skrývá pod označením Intel Dynamic Acceleration. Po spuštění náročné jednovláknové aplikace dokáže nová platforma jedno ze dvou jáder vypnout a u druhého zvýšit frekvenci – zamezí se tím situacím, kdy si systém přehazuje aplikaci mezi oběma jádry. Díky vypnutí druhého jádra procesor ani po „přetaktování“ nepřekročí deklarovanou maximální spotřebu a tepelné vyzařování. Podobné funkce bychom se měli dočkat i u příští generace desktopových procesorů, známých pod kódovým označením Penryn.

S mobilní čipovou sadou Intel 965 přichází i nový grafický adaptér X3100 s plnou hardwarovou akcelerací grafického rozhraní Aero, známého z operačního systému Windows Vista. Výrobce slibuje i plnou podporu DirectX 10. Adaptér GMA X3100 má i podporu pro HDMI výstupy a přehrávání videa s HDCP ochranou – zvládat má i přehrávání videa s rozlišením 1080p.

Čipová sada podporuje až 10 USB portů. Notebooků s deseti USB porty se ale sotva dočkáme. Předpokládá se, že část výstupů využijí výrobci pro zapojení integrovaných komponent, jako je například BlueTooth adaptér.

Notebooky s touto čipovou sadou mají mít trojici interních SATA konektorů s podporou RAID 0 a RAID 1, RAID 5 asi nikdo nevyužije, protože je pro něj zapotřebí minimálně tří pevných disků, ale jeden z portů obsadí optická mechanika.

Součástí platformy Centrino Pro je i nový bezdrátový adaptér postavený na 802.11n, který má maximální teoretickou přenosovou rychlost 300 Mbps. Této přenosové rychlosti se dosahuje pomocí technologie MIMO (Multiple In Multiple Out), při které se najednou posílá více datových streamů – zapotřebí jsou minimálně dvě antény, pro optimální provoz jsou vhodné tři.

Nějaký čas se objevují zprávy o hybridních notebookových pevných discích (kombinace klasického pevného disku a flash pamětí) a využívání flash disků při běžném provozu operačního systému. Podpora technologií využívajících flash pamětí pro urychlení provozu a snižování spotřeby je součástí nového operačního systému Windows Vista.

Pod pojmem Intel Turbo Memory rozumí Intel využívání 512 či 1024MB modulů s flash pamětí, určených pro připojení do PCI Express ×1 slotů.

 

Tyto moduly pak využívají dvě technologie integrované Windows Vista – ReadyBoost a ReadyDrive. O první z nich jsme se na stránkách Živě zmiňovali již několikrát - třeba v článku Zrychlení počítače flash diskem: Windows ReadyBoost v praxi. ReadyDrive je pak technologie, která má pomocí inteligentního předvídání, kterým jsou Windows Vista doslova prolezlé, a opožděných zápisů na mechanický pevný disk omezit jeho využívání – v případě, že je zapotřebí něco zapsat na mechanický pevný disk, který je v úsporném režimu, jej není zapotřebí roztáčet – data se zapíší na flashdisk. V okamžiku, kdy se data k zápisu nahromadí, se disk spustí a zapíše je všechna najednou. Stejně tak pokud systém potřebuje načíst nějaká data, zjistí nejdříve, zda nejsou přítomná na flashdisku. Teprve poté, co je nenajde, roztáčí pevný disk.

Dochází i k nemalému zrychlení práce s diskem - obzvláště u pomalých mobilních disků je citelné. Při zápisu a čtení na flashdisk jsou totiž vyhledávací časy mnohonásobně nižší. U běžných disků také dochází ke kolizím v případě, že nějaká aplikace potřebuje zapisovat data během čtení z disku, nebo se disk pokouší číst více aplikací najednou - hlavičky přeskakují z místa na místo za cenu značného snížení rychlosti čtení a zápisu. V případě, že některá aplikace potřebuje něco zapsat během čtení z disku lze uložit data dočasně na flashdisk a na pevný disk se přesunou v okamžiku, kdy bude k dispozici. Technologie ReadyDrive díky ukládání na flashdisk s nízkou přístupovou dobou v těchto situacích práci s diskem výrazně urychluje.

 

Díky všem těmto vlastnostem také dochází k významným úsporám baterií - dokonce i ve srovnání s klasickým USB flashdiskem má mít interní modul až o třetinu nižší spotřebu. Nevýhodou zabudovaného flashdisku je to, že Windows Vista bohužel nedokáží pro ReadyBoost a ReadyDrive v současné době využívat více flashdisků – v případě, že bude notebook již od výroby osazený hybridním pevným diskem či modulem do PCI Express, odpadá možnost, že notebook dále rozšíříte, podobně jako stolní PC, pomocí dokoupeného USB flashdisku pro ReadyBoost.

Centrino Pro zahrnuje i technologie známé z podnikové platformy vPro. Jmenujme z nich asi tu nejvýznamnější - Active Management Technology 2.5, využívanou pro vzdálenou správu a diagnostiku notebooku po síti, včetně možnosti probudit jej na dálku z úsporného režimu.

Diskuze (13) Další článek: Pidgin 2.0: náhrada za originálního ICQ klienta?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,