Goowy: Osvoboďte svou pracovní plochu

Používejte svůj desktop doma i v internetové kavárně. Vyzkoušejte Goowy, vítěze SEOmoz.org Web 2.0 Awards 2007.
Kapitoly článku

Vysoká kvalita a rychlost domácího připojení k internetu je stále dostupnější. Webové stránky tak mohou v posledních letech nabízet obsah, o kterém by se vám před deseti lety ani nesnilo. Pomalu se tak stává realitou, že namísto běžných webových stránek navštěvujete webové služby – webové bohaté aplikace.

SEOmoz.org Web 2.0 Awards 2007

Na webu se můžete koukat na televizi a film. Internet nabízí technologii Video on Demand. Komunitní servery povznesly pojem komunita na zcela novou úroveň. Na dnešním webu diskutujete, ale také sdílíte svá data, provozujete videokonferenci a trávíte s přáteli z Tokia a Los Angeles volný čas ve virtuální 3D restauraci služby Moove Online.

Zajímavou oblastí interaktivních webových služeb jsou online desktopy. Jejich funkcionalita je dnes stále v plenkách, stávají se však čím dál tím více použitelnějšími. Není to již jen ukázka nových technologií, ale skutečná pracovní plocha, kde si můžete spustit svého komunikačního klienta, číst poštu, hrát hry a poslouchat hudbu.

Od roku 2006 uděluje každým rokem server SEOmoz.org cenu pro nejlepší WEB 2.0 služby ve 41 kategoriích. V kategorii „Online Desktop“ zvítězil na jaře 2007 projekt Goowy následovaný online pracovní plochou Desktoptwo. Třetí cenu si odnesl projekt eyeOS, který si můžete vyzkoušet také na českém serveru eyeOS.cz.

Tip: nevyznáte se v neustále se rozšiřující nabídce webových služeb? Na stránkách Web 2.0 Awards najdete stovku těch nejoblíbenějších včetně stručného popisu a hodnocení.

Goowy se bez Adobe Flash neobejde

Uživatelské rozhraní online desktopů se mírně liší od toho, které používáte na svém počítači. Společným jmenovatelem nejrůznějších řešení je spouštění aplikací v oknech. Některé online desktopy mají na ploše své ikonky, jiné si zase vystačí pouze s analogií nabídky „Start“ ve Windows.

Goowy představuje určitý kompromis. Na zdejší ploše sice nenajdete běžné ikony, k základním programům se ale dostanete skrze hlavní lištu. Některé aplikace lze spustit zároveň s ostatními, jiné zase zaberou celou oblast virtuální pracovní plochy. Zcela jinak se pak chovají tzv. miniaplikace, které svým vzhledem připomínají třeba gadgety z Google Desktopu a doplňky Postranní lišty operačního systému Windows Vista.

goowy_start.jpg
Goowy online desktop ve Firefoxu

Online desktop Goowy je vytvořen pomocí technologie Adobe Flash. To má jednu podstatnou výhodu – aplikace se bude chovat korektně v každém internetovém prohlížeči, který má nainstalovaný nejnovější Flash Player. V současné verzi můžete používat e-mailového klienta, jednoduchý diář a komunikačního klienta s podporou protokolů MSN Messenger, Yahoo! Messenger a GTalk. K dispozici je také několik desítek her, hudební přehrávač a multimediální miniaplikace, které mohou běžet na pozadí virtuálního desktopu.

Poštovní klient a adresář s importem z Gmailu i MSN

Goowy nabízí použitelný program pro správu pošty. Ke svému účtu získáte poštovní schránku ve tvaru uživatel@goovy.com, která se dokáže připojit přes POP až na tři externí poštovní schránky. Můžete se tedy přihlásit k libovolnému POP serveru nebo použít šablonu pro připojení ke schránkám na Gmail, Yahoo, Hotmail, MSN a Mac.com. Pokud poštovní server podporuje SSL šifrované spojení, Goowy si s ním poradí.

goowy_mail2.jpg
Editace nové zprávy připomíná běžného poštovního klienta
goowy_mail1.jpg
Příchozí zprávu Goowy zobrazí v prostém textu i v HTML

Rozhraní poštovní aplikace je přehlednější než kdejaký webový e-mail. Zprávy lze vytvářet v čistě textové podobě, k dispozici je však i lišta se základním formátováním textu. Přílohy můžete připojovat z počítače a ze svého internetového úložiště. Samozřejmostí je filtrace nevyžádané pošty, vyhledávání zpráv podle několika kritérií a funkce pro zobrazení zdrojového kódu zprávy, kterou u webmailů zpravidla nenajdete.

goowy_abook.jpg
Své kontakty si můžete importovat z Gmailu i z CSV

K dispozici máte také celkem slušný adresář, jehož největší zbraní se schopnost importu z webmailů Yahoo, Gmail, Hotmail, MSN Mail, AIM a z textového souboru ve formátu CSV. Použít můžete až 1000 kontaktů. Pokud ke kontaktu připojíte i adresu, můžete ji vyhledat pomocí integrované služby Yahoo Maps.

Slušný kalendář a 1 GB prostoru pro vaše data

V Goowy najdete také kalendář s diářem, do kterého přidáte událost ručně nebo přes import ve formátu ICS (iCal). Do iCal můžete svůj kalendář také exportovat. Samozřejmostí je tisk, nastavení priority a opakování událostí. O nové události nakonec můžete informovat i své přátele pomocí e-mailu.

goowy_calendar1.jpg
V kalendáři můžete vytvářet nebo importovat své události
goowy_calendar2.jpg
Přehledný kalendář si můžete vytisknout nebo exportovat do iCal

A kam se tedy všechna data ukládají? Chcete-li odeslat přílohu, můžete použít soubor na svém počítači, ale také své online úložiště. To poskytuje pro službu Goowy server Box.net, který se zabývá sdílením dat. Zdarma získáte kapacitu 1 GB pro své soubory a pokud by vám to nestačilo, za pár dolarů si můžete své úložiště rozšířit.

goowy_filemanager1.jpg
Ve správci souborů můžete svá data organizovat
goowy_filemanager2.jpg
Obrázky zobrazíte v jednoduchém prohlížeči, EXIF ale chybí
goowy_filemanager3.jpg
Menu Actions slouží ke všem operacím se soubory

Soubory s maximální kapacitou 10 MB (platí i pro poštovní přílohy) můžete do Goowy nahrát v momentě použití, tedy například při odesílání pošty, nebo pomocí správce souborů, který je součástí základního balíku aplikací.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,