Google si pohrává s chytrými šiframi

Společnost Google chce dobýt trh s tištěnou reklamou. Za pomocníka si vybrala systém QR Code pro chytré čárové kódy.

Společnost Google neustále rozšiřuje nabídku svých produktů. V nejbližší době se tak na pulty amerických obchodů dostane satelitní navigace Magellan Maestro Elite 5340 vybavená aplikacemi od Google. Zapomenout nesmíme také na projekt platformy pro mobilní telefony Android, díky které se na trhu s mobilními technologiemi může objevit zcela nový hráč. Páteří ekonomického úspěchu této společnosti je však zisk z kontextových reklamních služeb, které představují jeden z fenoménů dnešního internetu.

Google propojí tištěnou reklamu s internetem

Již před mnoha lety mnozí prorokovali vizi, že s příchodem nových technologií postupně zanikne běžné tištěné médium. Realita je dnes poněkud jiná a vědom si je toho i Google, který zveřejnil svůj zájem o tuto oblast reklamního trhu. Jinými slovy, Google chce propojit svět internetu s tištěnou reklamou v novinách a časopisech.

Na americkém trhu si tak již dnes můžete vyzkoušet platformu Google Print Ads pro zadavatele reklamy. Pro vydavatele tištěných periodik je pak určena pilotní služba Google AdSense for Print. Pokud si tento přístup k reklamě najde své zákazníky, jistě se s ním brzy setkáme i u nás.

Google reklama v běžném tisku vypadá na první pohled stejně jako každá jiná. Zároveň však u každého „banneru“ americký čtenář brzy narazí na speciální šifru ve tvaru čtverce – tzv. QR kód. Tento „QR Code“ bude stěžejní částí tištěné reklamy, jelikož v sobě bude obsahovat zakódovaný odkaz na webovou stránku a další instrukce pro čtečku QR kódů.

 qrscheme.jpg
Princip QR čtečky v mobilním telefonu s fotoaparátem a webovým prohlížečem

Tip: detailní článek o technologii mobilních čárových kódů QR Code a praktické testy na mobilním telefonu Nokia N93i najdete zde.

K čemu je QR Code dobrý?

QR Code není nová technologie. Navrhla ji japonská společnost Denso-Wave již v roce 1994 a právě v Japonsku je dnes tato technologie nejrozšířenější. Poměrně odlišný stav je však v Evropě a v USA. K rozluštění QR kódu totiž potřebujete zpravidla mobilní telefon s fotoaparátem a příslušnou mobilní aplikací. Podle střízlivých odhadů je však podobnou čtečkou zatím vybaveno pouhé jedno procento mobilních telefonů v USA.

qrcode_japannewsp.jpg
QR kód v japonském magazínu

Narazíte-li tedy na zajímavou tištěnou Google reklamu třeba na zlevněný fotoaparát na jednom z mnoha elektronických obchodů, jednoduše si vyfotíte přiložený kód a čtečka v mobilním telefonu vás pak přenese na cílovou webovou stránku s produktem, aniž byste museli složitě opisovat webovou adresu.

Vyzkoušejte čtečku Kaywa Reader

S QR kódy si rozumí mnohé chytré mobilní telefony Nokia počínaje modelem N93. Pro jiné platformy si můžete stáhnout čtečku přímo ze stránek společnosti Nokia. A pokud vlastníte mobilní telefon jiné značky, Google doporučuje Java čtečku Kaywa Reader, kterou zdarma pořídíte na webové adrese reader.kaywa.com.

qr_zivecz.png qr_ukolebavka.png
Rozpoznáte, co se skrývá za těmito QR šiframi?

Na stránkách společnosti Kaywa najdete také několik zkušebních kódů, na kterých si můžete funkci otestovat a editor vlastních kódů. Vygenerovat si můžete odkaz na libovolnou stránku, mechanizmus odeslání SMS na zvolené číslo a zobrazení prostého textu bez diakritiky.

Technologie QR Code sice není nejnovější, doposud tu však chybělo masové využití. S mobilními kódy se setkáme především v Japonsku, kde jsou QR kódem občas vybaveny i běžné vizitky, v menší míře pak také v Evropě. Ve většině případů se však jedná o okrajové využití. Pokud však tuto technologii začne ve velkém provozovat Google, který chce tuto funkci implementovat i do své mobilní platformy Android, možná se dočkáme zcela nových forem využití mobilních kódů a nových aplikací.

Diskuze (42) Další článek: Computer 2/08: Ušetřete za internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,