GPU Monitor Gadget: grafika pod kontrolou

O víkendu se objevila plná verze gadgetu pro monitorování grafické karty pro postranní panel ve Windows Vista. Poradíme vám, jak ji zprovoznit.

Pokud používáte postranní panel ve Windows Vista a vyžíváte se ve všemožných gadgetech pro monitorování zdravotního stavu vašeho počítače, nejspíš vás potěší finální verze GPU Monitor Gadget pro sledování grafické karty, na jejíž existenci upozornil server Guru3D.

Gadget nedokáže odečítat údaje z grafické karty, ale využívá údajů, které z karet získává RivaTuner. Jeho instalace je tedy složitější, než tomu u gadgetů obvykle bývá.

Na pozadí musí běžet RivaTuner s funkčním low level HW monitoringem. K tomu, aby monitoring fungoval, musíte pro grafickou kartu používat ovladače, které nainstalovaná verze RivaTuneru podporuje.

Monitoring se často podaří zprovoznit i s novější, oficiálně nepodporovanou verzí ovladačů, stačí jen potvrdit dialog s upozorněním. Pokud nechete, aby na vás vyskakoval s každým spuštěním RivaTuneru, stačí zaškrtnout příslušné políčko.

unsupported-driver.png

V gadgetu budou fungovat budou jen ty ukazatele a senzory, které rozezná samotný RivaTuner. Dva základní ukazatele reprezentované barevými „teploměry“ jsou teplota grafického jádra a otáčky nebo nastavení výkonu ventilátoru. Ostatní hodnoty získané z monitoringu pak gadget zobrazuje jako text.

 GPU-monitor-01.png 

Asi nejčastěji v Rivatuneru nefunguje ukazatel otáček ventilátorů (jako v našem případě), neboť řada výrobců osazuje grafické karty ventilátorem se dvojicí drátů, které otáčky kartě nehlásí. V takovém případě se budete muset spokojit s ukazatelem fan duty cycle (i když ani on nefunguje vždy a na všech kartách).

Jak to zprovoznit?

Po instalaci gadgetu a RivaTuneru a souvisejících nezbytných procedurách je zapotřebí upravit nastavení RivaTuneru. Aby gadget fungoval hned po startu systému, je nejlépe nastavit RivaTuner tak, aby se spouštěl automaticky po startu Windows.

Ještě lze doporučit aktivování volby Send to tray on close, která při klepnutí na křížek minimalizuje RivaTuner do systémové oblasti vedle hodin. Bez této volby RivaTuner často nechtěně zavřete, protože nemá v oknech tlačítka pro minimalizaci.

 rivatuner-startup.png

Pokud z nějakého důvodu nechcete využiít automatického spouštění RivaTuneru přes nastavení, dá se spustit i ručně. K tomu, aby se spustil minimalizovaný v systémové oblasti vedle hodin stačí spouštět jej s parametrem –t.

rivatuner-zastupce.png 

Dále je zapotřebí v RivaTuneru nastavit monitoring. Není to nic složitého, stačí klepnout na trojúhelníček pod vybranou grafickou kartou a v rozbalovací nabídce klepněte na hardware monitoring (ikonka s lupou nad čipem).

rivatuner-hw-monitoring.png

Pokud schází, RivaTuner nejspíš nepodporuje nainstalované ovladače. Jestliže v takovém případě nechcete instalovat starší verzi ovladačů, obvykle nezbude než vyčkávat na novou verzi RivaTuneru.

Gadget zobrazuje všechny údaje získané z hardware monitoringu. Pokud chcete některý z nich odebrat, nebo naopak něco přidat, musíte tak učinit právě v nastavení hardware monitoringu (tlačítkem Setup).

 rivatuner-setup.png

Mimo jiné zde můžete i měnit pořadí položek jejich přetažením.

monitoring settings.png

Kdybyste po nastavení okno s hardware monitoringem zavřeli, objeví se v gadgetu namísto údajů taková chyba:

gpu-error.png

K tomu, aby program posílal gadgetu údaje i když není okno s monitoringem otevřené, je zapotřebí červeným kolečkem v levém dolním rohu zapnout monitorování na pozadí (enable background monitoring). Pak můžete okno s monitoringem zavřít, RivaTuner ale musí zůstat puštěný (v případě, že jste zašktrli volbu Send to tray on close jej můžete klepnutím na křížek poslat do lišty k hodinám).

background-monitoring.png 

Pokud jste nastavili automatické spouštění RivaTuneru, gadget by měl už při příštím startu systému fungovat bez dalších zásahů.

Nastavení samotného gadgetu už je intuitivní. V příslušných políčkách lze upravit hraniční hodnoty, při nichž se změní barva teploměru. V rozbalovací roletě pak vyberete příslušné ukazatele.

gadget-settings.png 

Autor prozatím neuvádí žádnou domácí stránku. Poslední verzi Rivatuneru i samotný GPU Monitor Gadget můžete stáhnout z Gigamanie, a najdete jej i na Guru3D v sekci Download nebo přímo v galerii na stránkách Microsoftu.

stáhnout program GPU Monitor Gadget 2.1 Licence: freeware, 1,1 MB
Autor: stangowner
Web programu: gallery.live.com


stáhnout program RivaTuner 2.24c Licence: freeware, 2,7 MB
Autor: Alexey Nicolaychuk
Web programu: download.guru3d.com


Diskuze (7) Další článek: Vyšel nový Debian 5.0 Lenny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,