Firefox vás může sledovat a prozrazovat webům vaši polohu

Nejen webové stránky budou v blízké budoucnosti moci vyhledat vaše aktuální umístění a vytvořit tak pro vás z webu mnohem atraktivnější prostor. Těšíte/bojíte se?

Možná se vám to již někdy stalo. Cestujete, přijedete do neznámého města, vystoupíte z autobusu nebo zastavíte autem na parkovišti a rádi byste někam vyrazili. Jak se ale dostat na správné místo, když ani nevíte, kde jste? Někteří s sebou pro tyto příležitosti nosí mobilní GPS s navigačním softwarem, někteří si v budoucnu vystačí s Firefoxem.

Jak to? Nově připravovaný Firefox 3.1 by měl totiž podporovat novou W3C Geolocation Specification, díky níž si budou internetové stránky moci z vašeho zařízení vyžádat jeho přesné umístění. A nemusíte mít ani nejnovější telefon nebo notebook s integrovanou GPS. Webová stránka si vás najde také podle IP, Wi-Fi nebo ISP, k nimž jste připojeni, podle ID buňky mobilního operátora nebo dalších podobných technologií.

Geode vás najde

Po zveřejnění prvních informací týkajících se této nové funkce Firefoxu začali uživatelé žadonit, aby Mozilla vypustila testovací verzi ještě před uvedením finálního vydání prohlížeče. Dočkali se, a ke stažení je tak již dnes doplněk Geode, který ve vašem internetovém prohlížeči tyto skryté schopnosti probudí. Stačí si doplněk nainstalovat a při otevření webové stránky obsahující požadavek na uživatelovo umístění stanovit, jak moc chcete byt při určování adresy konkrétní.

Praktické využití v našem případě je tak nasnadě. Najdete si nejbližší kavárnu s bezdrátovým připojením k internetu, otevřete Google Maps, které automaticky určí vaši aktuální pozici. Pak už jen stačí vyhledat to, co vyhledat chcete a vydat se na cestu.

Zda a jak samotné určení pozice v prohlížeči funguje si můžete vyzkoušet na několika internetových stránkách. Food Finder je web vytvořený právě za účelem testování funkčnosti doplňku Geode. Zobrazí vaše aktuální umístění a seznam nejbližších kaváren a restaurací, do nichž dojdete během několika minut pěšky.

01.PNG 02.PNG
V tomto případě se Geode ve Firefoxu trefil naprosto přesně.

Po registraci si můžete experimentální funkci vyzkoušet také na mikroblogovacím serveru Pownce. Sdílet obrázky, videa a hudbu mnohem jednodušeji nyní také v rámci lokální komunity uživatelů přistupujících ze stejného města, oblasti, okresu, kraje,…

Instalaci doporučuji také uživatelům internetové aplikace Yahoo! Fire Eagle, která slouží jako zprostředkovatel informací o tom, kde se právě nacházíte. Nejrůznější stránky a programy si mohou prostřednictvím vašeho aktuálního profilu ve Fire Eagle zjišťovat, kde zrovna jste. Díky Geode pozici nebudete muset zadávat ručně, aplikace si automaticky zjistí vaše aktuální umístění.

 

03.PNG 04.PNG
Jednou ze služeb, která už možností W3C Geolocation Specification využívá, je komunitní portál Loki.

Další vývoj bude lokální

Možná ve vás nová funkce, kterou se budoucí verze Firefoxu (a později pravděpodobně i konkurenčních prohlížečů a dalších programů) bude chlubit, evokuje myšlenky na lokální potenciál internetu. Internet kdysi začal jako médium, které spojuje lidi po celém světě. To, co bylo kdysi nemožné, tedy komunikovat s kýmkoliv na světě kdykoliv se vám zachtělo, je dnes samozřejmostí.

Uživatelé již ale chtějí více. Po čase virtuální komunikace zatoužíte po osobním kontaktu. Třeba se denně míjíte na ulici s člověkem, s nímž si virtuálně velmi rozumíte, ale nikdy jste se v osobním životě nepotkali. Díky podobným technologiím byste hned při prvním kontaktu zjistili, že bydlíte ve stejné čtvrti a místo hodin strávených chatováním u počítače jste mohli společný čas strávit třeba na golfovém hřišti.

Dalším možným využitím jsou lokální informační kanály. Některé zpravodajské servery se dnes snaží soustředit na aktuální zpravodajství z regionů tak, aby informovaly uživatele o tom, co se děje v jeho bezprostřední blízkosti. Zprávy ze světa si totiž můžete přečíst všude. O tom, co se děje ve vašem okolí, se ale mnohdy dovíte až s týdenním zpožděním z místních novin či okresní „drbny“.

Tip: Blog: Litujeme Pražany, Brno je středem světa

S funkcí pro sledování uživatelova umístění byste jednoduše otevřeli internetový server, který by vám podle lokace automaticky vyhledal zprávy relevantní k vašemu okolí. Můžete si tak bez námahy vyhledat tipy na cestování, aktuální informace o stavu provozu apod. RSS čtečka kanálů bude automaticky přepínat zobrazení zdrojů odpočinkových, které si čtete ve volném čase, a pracovních, s nimiž pracujete v kanceláři. E-mailový klient bude automaticky měnit nastavení pošty různých poskytovatelů a zabezpečení internetu podle toho, zda budete připojeni k firemní nebo domácí síti. A dalších podobných využití byste jistě našli stovky.

Možná vezmete i reklamu na milost

Paradoxně pozitivní vliv by mohla mít tato technologie na jeden z prvků, které uživatele na internetu nejvíce obtěžují – na reklamu. Díky kontextu a znalosti umístění pozice uživatele bude možné mnohem jednodušeji cílit reklamu na konkrétní jedince. Z reklamních bannerů na internetových stránkách už tak nemusejí být jen nudné blikající proužky. Reklamní banner vám zobrazí seznam aktuálních akčních cen v nejbližším elektru, aktuální dění v regionu a další. Opět bude záležet jen na představivosti a inovativnosti těch, kteří budou s reklamními kanály pracovat.

Míra interaktivity internetových stránek se s podobnými technologiemi opět posouvá za hranice toho, co jsme ještě před několika lety od internetu očekávali. Na druhou stranu se ale znovu a ještě výrazněji otevírá otázka ochrany osobních údajů. Budete mezi prvními, kteří si podobné doplňky stáhnou, nebo si raději tuto příležitost necháte ujít za cenu uchování virtuálního soukromí?

Diskuze (35) Další článek: Austrálie cenzuruje internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,