Firefox 3.5: Hromada nových funkcí a výrazné zrychlení

Rychlejší zobrazování stránek, nové JavaScriptové jádro TraceMonkey, anonymní režim a vylepšené uživatelské rozhraní. Do toho lepší podpora HTML 5 a geolokace dělají z Firefoxu zajímavý prohlížeč.
Kapitoly článku

Před rokem vydaný Firefox 3.0 nasadil laťku docela vysoko. Tři roky vývojáři pracovali na tom, aby nabídli rychlejší prohlížeč; podařilo se jim to. Kromě vyšší rychlosti trojková verze přinesla ochranu proti virům a podvodným stránkám. Vzhled prohlížeče lépe zapadl do použitého operačního systému, doznal vylepšené správy SSL certifikátů a záložek, historie a doplňků. Významnou novinkou byl adresní řádek s automatickým doplňováním slov a úplné přiblížení stránky, tedy včetně fotografií.

Mozilla před vydáním finální trojkové verze udělala pořádnou reklamní kampaň a vyhlásila akci „Download Day“. Vypuštění ale neproběhlo příliš hladce. V prvních minutách servery neustály zájem o nový Firefox a vypověděly službu. I to se stává, problém ale netrval dlouho a vše se po chvíli rozběhlo.

Přesto se cíl s „Download Day“ úspěšně splnil. Mozilla na začátku července 2008 obdržela oficiální oznámení o zápisu do Guinnessovy knihy světových rekordů, které znělo: „Největší počet stažení softwaru během 24 hodin“. Pouze ze serverů Mozilly byl Firefox 3.0 během prvního dne stažen 8 002 530×.

Firefox 3.1 nahrazen za Firefox 3.5, nabral půl roku zpoždění

Prakticky ihned po vydání Firefoxu 3.0 se začalo mluvit o nástupci. Měl to být Firefox „Shiretoko“ 3.1, vydaný nejpozději začátkem roku 2009. S první alpha verzí nového Firefoxu jsme se měli setkat v červenci 2008. Tento termín Mozilla skutečně dodržela. Ač přišla první alpha verze téměř na samém konci července, nelze nic namítat.

Za výrazné zdržení mohou konkurenční prohlížeče, tehdy finální Google Chrome a pomalu přicházející Internet Explorer 8. Obsahovaly totiž privátní režim, který Mozilla z plánu pro Firefox 3.1 původně odstranila. Následovalo přehodnocení situace a navrácení privátního režimu zpět do plánu. Už tehdy bylo jasné, že Firefox 3.1 se opozdí.
První beta verze Firefoxu 3.1 měla být vydána ještě na konci prázdnin, v srpnu 2008. Vydána ale byla až v polovině října.

V lednu roku 2009 vývojáři oznámili hned dvě zdržení, což pochopitelně znamenalo odložení finální verze. Vývojáři to zdůvodnili kvůli problémům s novým JavaScriptovým enginem TraceMonkey, který nedosahoval očekávaných kvalit.

Další významná událost nastala na začátku března, kdy vývojáři změnili verzi Firefoxu. Už žádný Firefox 3.1, ale rovnou 3.5. Důvodem k úpravě verze byly větší změny a více novinek prohlížeče, něž se na počátku předpokládalo.
Následovalo několik Release Candidate verzí a finální Firefox 3.5 je tu. Ačkoliv se z původně plánovaného půl roku stal rok, uživatelé a i vývojáři se nakonec dočkali. Nezbývá, než si položit otázku, zdali se čekání vyplatilo.

Firefox 3.5/O aplikaci Mozilla Firefox.jpgFirefox byl aktualizován - Mozilla Firefox.jpg
 Finální Firefox 3.5

Kosmetické změny již na první pohled

Po spuštění nového Firefoxu 3.5 vás hned upoutá pohled na horní část okna. Budete mít pocit, že je něco jiné. Mozilla již upustila od dřívějšího chování panelů, kdy ouško panelu nebylo zobrazeno, pokud jste měli otevřenou jen jednu stránku.

Firefox 3.5/O počítačích, IT a internetu - Živě.cz - Mozilla Firefox.jpg Firefox 3.5/O mobilech víme vše - MobilMania.cz - Mozilla Firefox.jpg
 Mírné změny v uživatelském rozhraní

Nyní je horní lišta s panely standardně zobrazena, a i když máte otevřený pouze jeden panel, ouško se zobrazuje. Přizpůsobila tak své chování i ostatním webovým prohlížečům, jako Opera, Google Chrome nebo Internet Explorer. Při otevřených více oken Firefoxu, můžete tažením myší snadno přetáhnout panel z jednoho okna do druhého.

firefox 3.5 - přesun panelu22.png
 Snadné přesouvání panelů mezi více okny Firefoxu

Plánované přepínání panelů s náhledy nakonec nebylo v této verzi Firefoxu použito. Když už jsme u těch kosmetických změn, nelze nezmínit novou ikonu aplikace. Firefox 3.5 s sebou přináší mírně upravenou ikonu, nabízející dokonalejší 3D vzhled a více detailů.

Firefox 3.5/Firefox - ikony.png
 Porovnání ikon Firefoxu 3.0 a 3.5

Dále byly mírně upraveny prvky na dialozích, především v nastavení a celkově opět trochu zlepšena integrace do operačních systémů.

 Firefox 3.5/Možnosti (3).jpgFirefox 3.5/Možnosti (2).jpg
 Firefox 3.0 a 3.5: Mírné změny prvků v nastavení v části panelů
Firefox 3.5/Možnosti (4).jpg Firefox 3.5/Možnosti.jpg
 Firefox 3.0 a 3.5: Změny v nastavení soukromí

Hlídejte si soukromí, surfujte anonymně

Jedno z hlavních lákadel nového Firefoxu je anonymní režim. Ačkoliv byla jeho přítomnost původně zrušena, nakonec se vrátil. Nutno podotknout, že především díky Google Chrome a Internet Explorer 8.

Pokud chcete navštívit webové stránky, aniž byste zanechali v počítači stopy, anonymní režim je ideální příležitost. Naleznete jej v menu Nástroje → Spustit anonymní prohlížení. Původní okno Firefoxu se uzavře a otevře se nové. Tedy nikoli jak v Google Chrome, kde se otevře úplně nové okno.

Firefox 3.5/Firefox - nástroje, vymazat hostorii.png Firefox 3.5/Firefox - ukončit anonymní prohlížení.png
Spuštění a ukončení anonymního režimu

Nebude v něm zaznamenávána žádná historie. Tedy žádné navštívené stránky, formuláře, historie hledání, cookie a ani soubory ve vyrovnávací paměti. Anonymní režim ukončíte přes menu Nástroje → Ukončit anonymní prohlížení. Po přepnutí do běžného režimu se opět otevřou dříve zobrazené panely.

Firefox 3.5/Anonymní prohlížení - Mozilla Firefox (Anonymní prohlížení).jpg Firefox 3.5/Spustit anonymní prohlížení.jpg
Díky anonymnímu režimu utajíte, kde surfujete

Když už surfujete v běžném režimu, občas možná chcete smazat historii. Vývojáři přepracovali dialog pro smazání historie. Můžete v něm určit, za jaké časové období se má smazat. Na výběr jsou poslední jedna, dvě či čtyři hodiny, nebo dnešek. Samozřejmě můžete smazat i celou historii.

Firefox 3.5/Firefox - vymazaní historii - časové období.png
 Vylepšené mazání historie

 

stáhnout program Firefox 3.0.18 Licence: freeware, 7,0 MB
Autor: Mozilla Corporation
Web programu: www.mozilla.com


Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,