FCleaner: Vymeťte nepořádek ze svého počítače

Pokud se z Windows stává pomalý, rozměrný a těžkopádný moloch, je třeba jeho útroby vyčistit a to nejlépe snadno, česky a zadarmo.

stáhnout program FCleaner 1.3.1.621 Licence: freeware, 1,2 MB
Autor: FTweak
Web programu: www.fcleaner.com


Hned na začátku je třeba říci, že FCleaner je prográmek určený především méně zdatným uživatelům Windows. Ti zkušenější si všechny úkony, které FCleaner nabízí, dokážou zařídit sami bez používání podobného druhu softwaru. Začátečníkům jde ale program vstříc jednoduchým ovládáním, přehledným prostředím a díky přispění pana Františka Bartoše i češtinou.

Viktor čistič

Okno FCleaneru je rozděleno na šest základních záložek. Hned ta první se zaměřuje na hlavní cíl programu vytyčený již samotným názvem – čištění. Na úvod se doporučuje provést analýzu počítače. Program pak zobrazí výsledky, ze kterých lze vyčíst, kolik kontrolované položky zabírají místa a jestli je tím pádem třeba je vyčistit.

sshot-1.png sshot-2.png
Analýza a její výsledek 

Ještě před tím, než spustíte samotné čištění, je záhodno důkladně zvážit a po té zvolit, které položky mají být vyčištěny. Záběr FCleaneru je široký, takže zde najdete různé cache, tempy a další odkladiště. Program také promaže složky a ikony ve windowsových menu, cookies, historii a další položky ve zvolených webových prohlížečích, vyčistí i jiné aplikace, které nalezne, plus můžete nějakou konkrétní složku přidat vy sami.

sshot-3.png 
Kdo maže, ten jede

Nepotřebné odinstalovat

Dalšími dovedností, kterou se FCleaner pyšní, je možnost odinstalovat, opravit, aktualizovat či získat další informace o nainstalovaném softwaru. Zde program více méně supluje nástroj Windows Program a funkce (ve starších verzích Přidat nebo odebrat programy). O mnoho více od této položky nečekejte. Nabízí jen minimum navíc, přičemž nejvyužitelnější je filtr pro rychlejší vyhledávání.

sshot-4.png 
Opustíte kvůli tomuto ovládací panely?

Funkce Správa spouštění slouží k povolení či zakázání zavádění nejrůznějších aplikací při startu Windows. To vám umožní zbavit se nepříjemných programů, které se po nainstalování spouštějí s každým startem počítače a pak straší v paměti. Prodlužuje se tak doba spouštění operačního systému i zpomaluje chod během další činnosti.

sshot-5.png 
Odfajfukuji a už se nespustí

Nástroje nenástroje

Pod tajemnou záložkou nazvanou Nástroje se skrývají méně záhadné nástroje Windows jako centrum zabezpečení, obnovení systému, informace, příkazový řádek a naplánované úkoly. Po kliknutí na tlačítka se zobrazí okno požadované aplikace. Vyšší využitelnost této funkce ale chybí. I uživatel začátečník si většinou tyto nástroje dovede najít v ovládacích panelech.

sshot-6.png 
Takový roztomilý rozcestník

FCleaner lze úspěšně označit za povedený program pro nezkušené uživatele, jimž umožní pohodlně pročistit samorostoucí Windows a další programy. Navíc nabízí i jiné nástroje pro základní správu operačního systému a to zdarma a v češtině. Zkušenějším uživatelům tento program ale nic nového nepřinese.

fsc.jpg

Diskuze (28) Další článek: Lidé stále nevěří Windows Vista a touží po XP

Témata článku: , , , , , ,