E-mail zdarma: Vyberte si ten nejlepší

Bezplatných webových e-mailů najdete na internetu několik stovek. Mohou se však české webmaily srovnávat se zahraničím?
Kapitoly článku

Zatímco na přelomu století se běžný uživatel připojoval k internetu pomocí vytáčeného připojení, dnes je situace poněkud jiná a razantně roste počet těch, kteří surfují na vysokorychlostním paušálním internetu. Jakmile nemusíte hlídat každý stažený kilobajt, přirozeně využíváte více a více webových služeb. Velmi běžnou službou je webové rozhraní pro čtení a odesílání pošty.

Jaký komfort tedy dnes nabízí běžnému uživateli české i známé zahraniční webové e-maily? Vybíráte si webový e-mail podle kapacity schránky, nebo je pro vás rozhodují počet a kvalita doprovodných služeb? Třeba vám v rozhodování pomůže tento stručný přehled.

Seznam Mail – opraví překlepy a odešle SMS

Elektronická pošta na Seznamu nabízí základní kapacitu 10 MB. To je na dnešní poměry celkem málo, naštěstí si však po odeslání aktivační SMS v ceně 3 Kč můžete rozšířit kapacitu schránky na 2000 MB. Příloha může dosahovat velikosti maximálně 13 MB.

seznam_uvod.jpg
Doručená pošta

K poštovní schránce se přihlásíte z vašeho počítače pomocí POP protokolu včetně SSL a skrze přehledné webové rozhraní. Budete-li spravovat poštu z webu, můžete při psaní zprávy vyzkoušet kontrolu překlepů pro angličtinu a češtinu a doplňování diakritiky. Samozřejmostí je import a export kontaktů ve formátu CSV, filtr pro nevyžádanou poštu a přístup do schránky přes wap.

seznam_preklepy1.jpg  seznam_preklepy2.jpg  seznam_sms1.jpg  seznam_sms2.jpg
Kontrola překlepů a editor SMS s funkcí odstranění mezer a diakritiky

Specialitou webové pošty na Seznamu je jednoduchá SMS brána na všechny české operátory. Tuzemská textová zpráva vás přijde na 1 Kč, můžete však odeslat SMS i na zahraničního operátora s jednotnou cenou 3 Kč.

Seznam Mail
Tvar e-mailujmeno@seznam.cz
Kapacita10 MB
Extra kapacita2000 MB (3 Kč)
Velikost přílohy13 MB
POP/IMAPAno/Ne
SpecialitySMS brána, kontrola pravopisu, přístup přes WAP


Centrum Mail – 10MB zápisník a obří přílohy

Po registraci elektronické poštovní schránky na Centrum.cz máte k dispozici e-mail s kapacitou 1000 MB. Pokud odešlete aktivační SMS v ceně 3 Kč, velikost schránky se vám zdvojnásobí. Na běžný e-mail můžete odeslat přílohu o velikosti až 15 MB a libovolná Centrum poštovní schránka pojme soubor o velikosti až 600 MB.

centrum_uvod1.jpg  centrum_uvod2.jpg
Doručená pošta v běžném rozhraní a ve vylepšené testovací verzi

Svou poštu můžete spravovat přes webové rozhraní v běžné a testovací verzi. Samozřejmostí je správa pošty pomocí protokolů POP a IMAP, který si ale musíte aktivovat pomocí SMS v ceně 50 Kč. Centrum Mail obsahuje antivirovou kontrolu a filtr na nevyžádanou poštu. Zákazníci O2 mohou k poštovní schránce přistupovat také přes wap. Kontakty můžete importovat a exportovat ve formátu vCard, samotný adresář pak nabízí funkci jednoduchého tisku výročí a všech kontaktů.

centrum_zapisnik.jpg  centrum_kontakty.jpg
Jednoduchý zápisník a adresář s funkcí tisku výročí kontaktů

K poštovní schránce získáte také jednoduchý textový zápisník s kapacitou 10 MB. V betaverzi webového rozhraní, která je volně k dispozici, můžete využít WYSIWYG editor FCKEditor a jiný vzhled. Poštu chrání antivirový systém ESET NOD32.

Centrum Mail
Tvar e-mailujmeno@centrum.cz
Kapacita1000 MB
Extra kapacita2000 MB (3 Kč)
Velikost přílohy15 MB/600 MB (v síti Centrum)
POP/IMAPAno/Ano (50 Kč)
Speciality10MB zápisníček, 600MB příloha, tisk výročí


Atlas Mail – přehledné poznámky a spolupráce s ICQ

E-mail od Atlasu nabízí po registraci 15MB poštovní schránku. Podobně jako u konkurence můžete velikost schránky rozšířit na 1000 MB odesláním aktivační SMS v ceně 6 Kč. Velikost přílohy je omezena na 10 MB.

atlas_uvod.jpg  atlas_icqintegrace.jpg
Doručená pošta a integrace s ICQ účtem

Poštu můžete spravovat na webu, pomocí POP a IMAP. Samozřejmostí je podpora šifrované SSL komunikace. Atlas nabízí i jednoduchý adresář kontaktů, chybí však import a export kontaktů.

Pokud používáte ke komunikaci ICQ, Atlas vám nabízí lokalizovanou verzi ICQ 6 s možností odesílání SMS (a příjmu odpovědí) zdarma skrze speciální bránu. Svůj poštovní účet si můžete s ICQ propojit a být tak informováni o nové poště.

atlas_poznamky.jpg
Barevně textové poznámky

Využít můžete také jednoduché funkce krátkých textových poznámek, které rozlišíte barvou pozadí. Atlas podporuje fulltextové vyhledávání v poštovní schránce, indexaci však musíte explicitně povolit.

Atlas Mail
Tvar e-mailujmeno@atlas.cz
Kapacita15 MB
Extra kapacita1000 MB (6 Kč)
Velikost přílohy10 MB
POP/IMAPAno/Ano
Specialitypropojení s ICQ, poznámky


Volný.cz Mail – 10MB úschovna a konzervativní design

Volný.cz nabízí poměrně konzervativní design webového rozhraní. Po registraci získáte 10MB schránku. Zdarma můžete požádat o zvýšení kapacity na 250 MB a za měsíční paušál 29 Kč získáte prostor 2 GB. Velikost přílohy je omezena na pouhých 5 MB.

volny_uvod.jpg  volny_uschovna.jpg
Doručená pošta a funkce 10MB úschovny pro vaše přílohy a data

Webové rozhraní elektronické pošty u Volného je poměrně konzervativní a některé prvky nejsou přeloženy do češtiny. Do kontaktu s angličtinou se tak dostanete například při editaci nové zprávy ve WYSIWYG editoru. Poštu můžete spravovat přes webové rozhraní, k dispozici je také POP protokol.

Pokud některé přílohy odesíláte častěji, můžete využít jednoduché 10MB úschovny pro libovolná data a přílohy vybírat přímo odtud. To se hodí zejména při přístupu ke schránce z mobilních zařízení, kde ušetříte za přenesená data. Jednoduchý adresář podporuje import i export kontaktů ve formátu CSV.

Volný Mail
Tvar e-mailujmeno@volny.cz
Kapacita50 MB
Extra kapacita250/2000 MB (31 Kč měsíčně)
Velikost přílohy5 MB
POP/IMAPAno/Ne
Speciality10MB úložiště


Další oblíbené české webové e-maily zdarma:

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,