Desítka nejlepších bezplatných webových úložišť

Hledáte spolehlivou zálohu pro své dokumenty i objemnější data a RapidShare či Ulož.to vám nevyhovuje? Vyzkoušejte zadarmo nejznámější webové disky s kapacitou až 50 GB.
Kapitoly článku

Včera jste se mohli seznámit s novou službou Dropbox, která elegantně propojí běžné webové úložiště s jednoduchým synchronizačním programem pro Windows a Mac OS X. Místo na internetu dnes nabízí mnoho poskytovatelů, v zájmu médií jsou ale povětšinou pouze služby nejvýznamnějších hráčů na trhu. Jak si ale na tom stojí mnohem exotičtější webové disky Adrive, který bezplatně nabízí až 50 GB volného místa a protokol WebDAV, či zánovní Upline s podporou zálohování dat na web nebo třeba lokální NAS disk, který od jara nabízí pro změnu HP?

Seznamte se s přehledem několika zajímavých webových úložišť, která vás přesvědčí o tom, že i několik desítek GB kapacity nemusí být žádný nedostupný luxus.

Tip: Pokud hledáte úložiště pro rychlé a anonymní sdílení objemných souborů, přečtěte si náš článek „Přehled českých webových služeb pro snadné sdílení dat“.

Acrobat.com (Adobe Share) – 5 GB v luxusním provedení

Kolaborativní webovou službu Acrobat.com spustil Adobe teprve nedávno. Nabízí jednoduchý online editor dokumentů, převodník do PDF, komunikaci s kolegy pomocí vzdálené plochy a chatu a sdílení dokumentů a obrázků. O datové úložiště se stará jádro aplikace Adobe Share, která původně nabízela 1 GB dat, v rámci Acrobat.com ale byla kapacita rozšířena na dnešní 5GB standard.

acrobat_com.png acrobat_com_handout.png
Acrobat.com s úložištěm Share a jednoduchý klient v podobě AIR aplikace Handout
  • 5GB kapacita
  • technologie Flash a AIR
  • zákaz sdílení multimédií i programů

Nahrávat můžete téměř cokoliv, zapomeňte ale na sdílení nebo zálohu multimediálních souborů a spustitelných programů. Na úložiště, jehož rozhraní je plně vytvořeno v interaktivním Flashi, se dostanete skrze webový prohlížeč, k dispozici je ale také jednoduchá desktopová AIR aplikace Handout s podporou nahrávání pomocí drag&drop.

Webové stránky služby Acrobat.com

Live SkyDrive – 5 GB v tradičním „Live.com“ provedení a česky

Na jaře spustil v oficiálním provozu svoje webové úložiště i Microsoft a záhy se podpory dočkali i čeští fanoušci. SkyDrive v současné době nabízí kapacitu 5 GB, sdílení s ostatními uživateli a přístup přes webový prohlížeč. Pro možnost hromadného nahrávání souborů a drag&drop je třeba doinstalovat speciální rozšíření, které je k dispozici bohužel pouze ve formě ActiveX prvku pro Internet Explorer.

skydrive.png skydrive_soubory.png
Hormadné nahrávání souboru s ActiveX a obsah vašeho úložiště
  • 5GB kapacita
  • nahrávaný soubor o velikosti maximálně 50 MB
  • technologie HTML a ActiveX

SkyDrive zaujme především uživatele dalších služeb portálu Windows Live, plně totiž integruje jeho design a způsob práce. Hlavní výhodou je plná lokalizace do češtiny, nevýhodou pak 50MB limit pro nahrávaný soubor a skutečnost, že oproti konkurenci Microsoft nenabízí nic navíc. Pokud chcete něco speciálního a desktopového klienta, vyzkoušejte raději technologický preview Live Mesh nebo betaverzi FolderShare.

Webové stránky služby Windows Live SkyDrive

Gmail Drive a Gspace – téměř 7 GB na velmi šikmé lávce

Gmail Drive a Gspace jsou sice zcela rozdílné služby, mají však jedno společné – pro vaše data na internetu používají zcela běžnou poštovní schránku Gmailu. Jeho kapacita se každým dnem zvyšuje a i konektivita jedné z páteřních služeb Googlu není špatná. Zatímco Gmail Drive umí připojit schránku jako běžnou diskovou jednotku, na kterou můžete přenášet soubory pomocí Průzkumníku i Total Commanderu, Gspace je distribuován v podobě doplňku pro prohlížeč Firefox.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že se jedná o ideální řešení, k souborům se totiž dostanete z počítače i přes poštovní klient, ve skutečnosti se mají věci trošku jinak. Oba projekty nemají s Googlem nic společného a ten takové zneužívání své služby nevidí zrovna rád.

gmail_drive.png gspace.png
Gmail Drive jako běžná jednotka v počítači a Gspace v podobě doplňku pro Firefox, který připomíná FTP klient
  • bezmála 7GB kapacita
  • nahrávaný soubor o libovolné velikosti (Gspace)
  • integrace do Windows (Gmail Drive) a Firefoxu (Gspace)
  • není podporované Googlem

Velikost nahrávaného souboru je u Gmail Drive omezena maximální velikostí přílohy – 20 MB. Gspace je v tomto smyslu chytřejší, velké soubory totiž skrytě rozdělí na více částí a tím pádem získáte nástroj, pomocí kterého můžete na Gmail nahrát soubor o velikosti i mnoha set megabajtů.

Webová stránka služby Gmail Drive
Webová stránka služby Gspace

HP Upline – uloží, sdílí, zálohuje a to zdarma i za poplatek

Znáte Mozy? Mozy je jednoduchý program, pomocí něhož můžete na webové úložiště zálohovat libovolné soubory nebo celé adresáře. To vše činí program skrytě na pozadí běhu Windows. Velmi podobně se chová také nová služba Upline od Hewlett-Packardu. Po založení účtu si můžete stáhnout jednoduchý program, který bude periodicky zálohovat třeba vaše dokumenty nebo fotografie. Služba podporuje samozřejmě i sdílení, vyhledávání v zálohách a veřejné publikování na internetu.

hpupline.png hpupline.png hpupline.png
Upline klient pro Windows: automatická tvorba zálohy, sdílení a kontrolní panel
  • 1GB kapacita (při paušálu neomezená)
  • integrace do Windows
  • automatické zálohování souborů z počítače na Upline i NAS

Klient pro Windows umí zálohovat nejen na servery Upline, ale poradí si třeba i s domácím síťovým diskem NAS či USB úložištěm. HP Upline můžete po celý rok zkoušet zdarma, přičemž k dispozici budete mít 1GB kapacitu. Placená služba začíná na 59 dolarech ročně, za které získáte neomezenou kapacitu. Dražší paušál už se liší pouze v počtu licencí.

Webové stránky služby HP Upline

Xdrive – 5 GB od AOL Time Warner v přehledné AIR aplikaci

O službě Xdrive jsme už na Živě.cz psali. Opět se jedná o celkem běžné internetové úložiště s webovým rozhraním a 5GB kapacitou, kterou nabízí AOL Time Warner, použít ale můžete i sofistikovanější aplikace. Xdrive Desktop umí zálohovat důležité data z počítače rovnou na web a plně spravovat webové úložiště, v nabídce je ale i jednodušší AIR aplikaci Xdrive Desktop Lite.Ta nabízí oproti webu vyšší interaktivitu a snazší správu, především je ale oproti standardnímu rozhraní skoupá na reklamu.

xdrive_desktop.png xdrive_desktop_lite.png
Xdrive Desktop a Xdrive Desktop Lite
  • 5GB kapacita (pří paušálu až 50 GB)
  • integrace do Windows a AIR aplikace
  • automatické zálohování souborů z počítače na Xdrive

Pokud si s 5 GB nevystačíte, za deset dolarů měsíčně získáte navýšenou kapacitu 50 GB a zákaznickou podporu včetně telefonického spojení.

Webové stránky služby Xdrive

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,