Desítka nejlepších aplikací pro Adobe AIR 1.0

Využívejte možností internetu druhé generace naplno. Přehled deseti oblíbených aplikací pro Adobe AIR.
Kapitoly článku

Adobe AIR je technologie, se kterou chce stejnojmenná firma ovládnout trh s tenkými aplikacemi RIA (Rich Internet Application). Ty podle mnohých představují budoucnost internetu i desktopu, neboť v sobě spojují výhody webu a běžné okenní aplikace.

AIR aplikace jsou tak v určitém slova smyslu interaktivní webové stránky plné Flashu a AJAXu, které si však neprohlížíte uvnitř webového prohlížeče, ale ve speciálním klientu, který má vlastnosti běžného programu. Další výhodou je přenositelnost takových aplikací. Adobe AIR platforma je dnes totiž k dispozici pro Windows, Mac OS X a autoři se konečně vrhli i do vývoje verze pro Linux.

Tip: Je vám technologie Adobe AIR naprosto cizí? Přečtěte si náš podrobný článek.

Aby se však AIR dokázal prosadit, je potřeba, aby komunita začala psát kvalitní aplikace. Těch je stále velmi málo, kvalitou a možnostmi však jednoznačně přesahují nejrůznější gadgetové systémy jako Google Gadgets, Windows Vista Gadgets a Opera Widgets.

airikonky.jpg

AIR je dnes k dispozici ve verzi 1.0 a není zpětně kompatibilní. Na internetu však stále najdete desítky gadgetů pro předchozí projekt Adobe Apollo a betaverze, které s největší pravděpodobností v nejnovější stabilní verzi nenainstalujete.

Že je Adobe AIR i po roce poměrně živý, dokazuje samotný web Adobu, kde se hromadí nové a nové aplikace. Toto je desítka těch nejnovějších, nejoblíbenějších a kompatibilních.

Xdrive Desktop Lite – 5GB úložiště zdarma

Online datové úložiště se sdílením dnes nabízí prakticky každý. Nedávno vstoupil na tento trh také samotný Adobe, Microsoft a HP. Xdrive Desktop je AIR klient pro úložiště Xdrive, které pro změnu provozuje AOL Time Warner. Po bezplatné registraci získáte 5 GB, Xdrive nabízí také placenou verzi s kapacitou 50 GB a měsíčním paušálem deseti dolarů.

Image007.jpg Image020.jpg
Webová verze Xdrive a Xdrive Desktop bez jediné reklamy

Desktop Lite je oproti webové verzi přehlednější a dokonce bez reklam. Tento přístup by mohl být inspirací pro mnohé poskytovatele webových e-mailů a jiných složitějších služeb. Na škodu je tedy nakonec pouze nestabilita Desktopu, který občas nereaguje a neúměrně vytěžuje procesor na maximum.

Soubory i adresáře můžete na Xdrive sdílet s ostatními uživateli a dokonce i na webové stránce, kam vložíte vygenerovaný HTML kód.

Handout – jednoduchý klient pro Adobe Share

Bezplatné gigabajtové úložiště nabízí i samotný Adobe, zatím však neuvolnil AIR klienta. Vyzkoušet však můžete neoficiální aplikaci Handout. Ta je sice poměrně omezená, základní operace však zvládá na jedničku. Po přihlášení se zobrazí jednoduchý seznam všech souborů na webovém disku. Handout umí data i nahrávat a to tím nejjednodušším způsobem – pomocí drag&drop, soubory tedy stačí přetáhnout myší do okna aplikace.

Image021.jpg
Jednoduchý klient pro Adobe Share

MeeBone – když vám nestačí webové Meebo

MeeBone je neoficiální AIR verze oblíbeného webového IM komunikátoru Meebo, který podporuje komunikační protokoly ICQ, MSN, AIM, Yahoo!, Google Talk a Jabber. Na první pohled by se mohlo zdát, že tímto krokem Meebo vlastně přichází o svou výhodu, protože na desktopu můžete použít jeden z mnoha desítek dostupných IM, vzhledem k plné kompatibilitě AIR aplikací mezi Windows, OS X a nově také Linuxem, ale získáte jedno multiplatformní „instantní kecátko“ prakticky pro všechny operační systémy.

Image015.jpg
AIR verze Meeba vypadá stejně jako na webu

WebKut – uloží obraz webové stránky jedním kliknutím myši

WebKut je sice jednoduchá AIR aplikace, ale velmi užitečná. Po spuštění máte k dispozici primitivní webový prohlížeč s adresním řádkem a tlačítky pro základní navigaci. WebKut však není prohlížeč, ale snímač webových stránek, které umí uložit do bitmapového obrázku. Uloží nejen aktuální pohled podle velikosti okna prohlížeče, ale i kompletní webovou stránku a dokonce i výřez, což se hodí tehdy, když chcete sejmout třeba neuložitelný obrázek nebo snímek z pozastaveného internetového videa.

Image000.jpg Image017.jpg
Ruční výřez webové stránky do obrázku a možnosti nastavení

VTC Player – 66 tisíc videokurzů

Server VTC shromažďuje několik stovek odborných videokurzů napříč odvětvími. Ty ovšem nejsou zdarma, musíte si pořídit měsíční, půlroční nebo roční předplatné. Nejlevnější vás přijde na 30 dolarů, roční pak na 250 dolarů. Každý kurz si však můžete alespoň vyzkoušet, jelikož první tři kapitoly jsou k dispozici bezplatně.

Image004.jpg Image006.jpg
Přehled dostupných kurzů a video s titulkami

Nově přibyla možnost vyhledávat a prohlížet kurzy v AIR aplikaci. Je to mnohem přehlednější, nenajdete zde žádné reklamy a obsah je čistý a přehledný. Ačkoliv jsou videokurzy v angličtině, pod oknem videa máte vždy přepis toho, co přednášející právě říká, vystačíte si tedy i s pasivní angličtinou.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,