DVD Shrink 3.1.2: na dlouhou dobu poslední (návod)

Po delší době autor zase zapracoval na populárním programu pro kopírování „velkých“ DVD. Přidal možnost vypalovat kopírovaný film, vylepšil grafické rozhraní a vychytal spoustu chyb. Nicméně vývoj programu tímto s největší pravděpodobností ukončil.

Dosud poslední verzí DVD Shrinku byla beta 3.05 (srpnen 2003), která plus minus fungovala ke spokojenosti uživatelů. Nicméně bylo v ní několik chyb, které uživatele nepotěšily; na svůj update si ale museli počkat až do začátku ledna, kdy autor během týdne vypustil hned několik vylepšených verzí. Poslední má číslo 3.1.2 a zdá se, že je na dlouhou dobu poslední. Autor slibuje jen doladit některé chyby, samotný program už ale vyvíjet nehodlá: „After this current version of DVD Shrink - version 3.1 - I will not continue further development. There will be no new features.“

Co je DVD Shrink

Pokud nevíte, k čemu je program DVD Shrink dobrý, přikládám malé vysvětlení: Běžné filmy na DVD jsou uložené na dvouvrstvém médiu o kapacitě 8,5 GB. Pokud chcete takový film zkopírovat (právní a morální hledisko nyní ponechávám stranou), narazíte na problém. Současná DVD média určená k vypalování mají pouze 4,7 GB, takže se na ně film zkrátka nevejde. Řešením je buďto DVD rozdělit na dvě média (např. pomocí programu DVD X Copy) nebo zmenšit tak, aby se na DVD±R/RW vešlo.

Tohoto dosáhnete různými způsoby: odstraněním menu a bonusů, odstraněním nepotřebných zvukových stop, či zmenšením velikosti videa a tedy snížením jeho kvality. Pokud se jedná o snížení kvality v řádech několika desítek procent, není výsledek zase tak špatný, zejména tehdy, budete-li si jej promítat na televizoru. Na plátně už ale rozdíl poznáte - film bude mít kvalitu někde mezi originálem a dobře udělaným „divixem“.

Všechno tohle DVD Shrink umí a poměrně slušně. Jeho výhodou je cena: program je freeware, takže za něj nemusíte platit. Na Živě jsem o starších verzích psal už několikrát: verze 1.03, verze 2.2 a 3.0 beta 5. Protože každý další článek byl už jen rozšířením toho staršího, rozhodl jsem se pro lepší pochopení funkce programu napsat celý návod od začátku.

Poznámka: Výrobci již nyní připravují dvouvrstvá vyplaovací média, takže i tento problém bude časem vyvržen; předpokládám, že už koncem roku budeme moci na tato média bez problému vypalovat.

Novinky ve verzi 3.1.2

Mezi nejdůležitější vylepšení poslední verze 3.1.2 patří bezesporu upravené grafické rozhraní, přidání možnosti vypálit DVD, pokud je v počítači přítomen vypalovací program Nero (testoval jsem verzi 5.5 i 6) a program funguje i ve Windows 98. Drobnou inovací je pak přidání instalátoru, který bohužel zvětšil instalační soubor o více než polovinu.

Mezi nejdůležitější chyby, které autor opravil, je „Cannot decrypt VOBS“, kvůli které zkrátka nebylo možné DVD převést, a rovněž občasný rozpad scény při nastavení nízké komprese. Kompletní přehled změn najdete přímo na webu programu. Program si pak můžete stáhnout např. z webu Doom9.org.

Začínáme

Grafické prostředí programu je sice na první pohled jiné než u verze 3.0, nicméně základní rozmístění prvků se nezměnilo. Vlevo najdete okno pro výpis struktury DVD, pod ním náhledové okno filmu, který si zde můžete prohlédnout, vpravo okno s detailním nastavením komprese jednotlivých částí DVD a případně vypuštění zvukových stop a titulků. Zdrojové DVD se může nacházet na pevném disku (např. předkopírované programem DVD Decrypter) nebo přímo na originálním DVD médiu. V prvním případě použijte v horní liště tlačítko Open Files, v druhém Open Disk.

V obou případech bude následovat analýza DVD - program zjišťuje, co se na DVD nachází a jakou nejmenší možnou kompresi lze v daných částech DVD (film, bonusy, menu) použít. Analýza je v nové verzi vylepšená, což kladně ovlivňuje výsledek, na druhou stranu prodlužuje dobu nutnou k jejímu provedení. V průběhu analýzy můžete sledovat obsah DVD v malém okně, abyste se nenudili. Program má i hloubkovou analýzu, kterou lze spustit před kopírováním, případně během vytváření zálohy tlačítkem Analysis v panelu nástrojů.

  Probíhá prvotní analýza

Práce s kompresí a zvukovými stopami

Po dokončení analýzy se zobrazí obsah DVD v levém okně, a to rozdělený na menu, film a bonusy. U každé části můžete zvlášť ovlivňovat kompresi a odstraňovat zvukové stopy či titulky. V náhledovém okně si pak můžete film nebo bonusy přehrát, nově i se zvukem. Pokud chcete zachovat kompletní strukturu DVD, a tedy ponechat menu i bonusy, zůstaňte na záložce Full Disk. Pokud se DVD nevejde na vypalovací médium, což poznáte podle toho, že komprese bude nastavená na méně než 100 procent (sekce Video), můžete odstranit zbytečné zvukové stopy v sekci Audio.

Na obrázku má film kompresi 52,9 procent, což je skutečně hodně a výsledek by za moc nestál. Odstraněním angličtiny ve stereo kvalitě (AC3 2-ch English) a maďarštiny v DD 5.1 (AC3 5.1-ch Hungarian) se zlepšila komprese na 62,8 procent. Stále je to ale dost. Nyní máte tři možnosti: buďto z DVD vyextrahovat pouze film a oželet menu a bonusy (viz další kapitolu), nebo nastavit bonusům silnější kompresi tak, aby film měl kompresi menší (na bonusy se stejně podíváte jednou, ne-li vůbec), případně ponechat vše na automatice a spokojit se s tím, že obraz filmu zkrátka nebude příliš dobrý.

 
DVD před odstraněním zvukových stop a poté

V prvním případě se přepněte v levém okně na Extras a v sekci Video nastavte v pull-down menu Custom Ratio. Nyní zvyšte kompresi na maximum, většinou okolo 50 procent. Po přepnutí na Main Movie v levém okně se můžete podívat, o kolik se snížila komprese filmu. V tomto případě to bylo o deset procent na 72,8, což je už slušné. Pokud ani toto nebude stačit, můžete nastavit u bonusů Still Picture. Bonusy už nebudou plynulým filmem, ale sledem obrázků, a sice dvou za sekundu. Oproti 50procentní kompresi ušetří volba Stil Picture asi dvě třetiny prostoru; v ukázkovém případě má film 97 procent, takže je de facto zachována jeho původní kvalita.

  Custom Ration umožňuje měnit kompresi dle libosti

DVD Shrink bohužel neumí odstranit bonusy, aniž by současně ponechal menu. Buď ponecháte celé DVD, nebo jen film (viz další kapitolu). Obsahují-li bonusy více zvukových stop, můžete je rovněž odmazat a ušetřit místo. Na ukázkovém DVD pomohlo odstranění 5.1 stopy z bonusu ušetřit cca 100 MB, takže film má původní kvalitu. Titulky nemá smysl odstraňovat, zabírají totiž velmi málo místa.

Poznámka: Pod panelem nástrojů je ukazatel zaplnění DVD, u každé části (film, bonusy, menu) je pak v levém okně vidět velikost v MB.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,