Co všechno nabízí Google? Je toho hodně…

Pokusil jsme se zjistit, co všechno nabízí Google. Po několika hodinách objevování však stále mám pocit, že něco chybí...

Výchozí stránka

Vyhledávač nebo adresář Googlu je v internetových prohlížečích mnoha uživatelů výchozí stránkou. Ale k tomuto účelu má Google připravenou jinou vychytávku – iGoogle. Je to stránka, kterou si můžete přizpůsobit tak, aby vám po otevření internetového prohlížeče dala dávku pro vás důležitých informací.

iGoogle.jpg
Výchozí stránka, jak si budete přát

Kancelář

Pokud budete používat služby Googlu k běžné práci, vystačíte si v počítači s jediným programem – internetovým prohlížečem. Kromě vyhledávače a e-mailu můžete v internetovém prohlížeči pracovat i se svými dokumenty. Služba Google Docs si poradí se soubory Microsoft Office i Open Office a nabízí možnost pracovat s texty, tabulkami i prezentacemi. Dokumenty máte uloženy na serveru Googlu, takže přístupné odkudkoli. Navíc je můžete i sdílet a vytvářet s ostatními.

Google Docs Excel.jpg Google Docs Word.jpg Google Docs.jpg
S Google Docs se budete cítit jako v Excelu… • …nebo jako ve Wordu • nechybí přehledná správa dokumentů

K pohotovým poznámkám se hodí Google Notebook. Můžete si vytvořit hned několik sešitů s poznámkami a do nich sázet jednu za druhou. Například zajímavé internetové odkazy nebo zkrátka cokoli, co nechcete zapomenout. Samozřejmostí je opět možnost sdílení. Funguje buď jako webová aplikace nebo také jako dplněk internetového prohlížeče (Internet Explorer nebo Firefox). Google však tuto službu kupodivu zařadil na seznam ukončených – tzn. bude sice nadále k dispozici, ale nebude dále vyvíjena.

Notebook.jpg
Notebook, abyste nezapomněli

Pro poznámky s časovým určením, úkoly, upomínky a plánování je určen Google Kalendář. Opět si můžete navrhnout hned několik kalendářů a nastavit jejich sdílení. Navíc je k dispozici možnost synchronizace s kalendářem v Outlooku.

Kalendář.jpg Kalendář - nastavení.jpg
Kalendář Googlu využíváme i my • k dispozici je hromada nastavení a také možnosti sdílení

Mapy

Google je také velmi činný v oblasti geografie. Na webu nabízí špičkovou službu Google Mapy pro prohlížení map a satelitních snímků, která disponuje i funkcí pro plánování tras.

Mapa - trasa.jpg Google satelit.jpg
Google mapy umí spočítat trasu a zobrazit satelitní snímky kdekoli na Zemi

Na mapy Googlu jsou navázány i další služby. Například reálné pohledy přímo z ulic měst, neboli služba Google Street View. Tu je možné využít při zkoumání větších amerických měst, ale postupně jsou takto mapována i evropská města. Američané mají také možnost využívat funkci Traffic, která na mapách Googlu ukazuje aktuální dopravní vytížení komunikací.

Street View.jpg Traffic.jpg
Vyražte do ulic! Nemusíte přitom vstát ze židle... • aktuální dopravní vytížení 

Pro fajnšmekry je určena speciální desktopová aplikace Google Earth. Ta je k dispozici zdarma, pro komerční použití a s několika drobnostmi navíc se prodává za 400 dolarů. Google Earth považuji za globus 21. století a jednu z nejvlivnějších aplikací poslední doby. Umožní vám cestovat po celé zeměkouli a poznávat ji. Můžete dopřát pohled s reálnou 3D krajinou, skutečný pohled z ulice (zatím jen v amerických velkoměstech) nebo modely 3D budov. K dispozici je i letecký simulátor, který vám umožní prolétnout se nad zvoleným místem. A když už vás Země omrzí, můžete pohled odvrátit k oboze, kde můžete sledovat hvězdu po hvězdě.

32.jpg 33.jpg
Celá Země jako na dlani • Že jste ještě nikdy nebyly v Denveru? Jako by se stalo…

Google však už šel za hranici Země a v Google Earth můžete nově sledovat i planetu Mars. A pro Mars existuje i speciální webová služba, která nabízí k pozorovnání aktuální snímky planety.

Mars.jpg Mars CB.jpg
Pozorovnání Marsu – barvy značí nadmořskou výšku • k dispozici jsou i detailnější černobílé snímky

S mapami souvisí cestování s cestováním doprava. Jak se dostat z místa A do místa B prostřednictvím prostředků veřejné dopravy řeší služba Google Transit. Je k dispozici v češtině, ale zatím zde chybí podpora českých dopravců. Plánovat tak můžete cesty především v Americe, Asii a v několika evropských zemích.

Transit.jpg
Kam to bude?

Encyklopedie

Google se pokusil konkurovat oblíbené encyklopedii Wikipedia a přišel s vlastním řešením s názvem Knol. Ve srovnání s Wikipedií je Knol zajímavý několika odlišnými vlastnostmi. Tou první je větší orientace na konkrétní autory. Zatímco u Wikipedie nijak nevidíte, kdo je autorem článku, u Knolu je to pravidlem. Ani tady není zapovězeno upravování témat, vše ale schvaluje původní autor. Za svým dílem si stojí, patronuje ho, na stránku si za to může také vložit reklamu AdSense. Služba se ale zatím příliš neujala.

Knol.jpg
Knol se zatím příliš nechytl, ale rozhodně to není mrtvá služba

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,