Co se vyplatí dokoupit k notebooku

Využijte svůj notebook naplno, doplňte ho příslušenstvím pro každou příležitost. Vložené investice do potřebných doplňků se vám vrátí v podobě pohodlí při práci, či zábavě.

Také u notebooků platí, že nákupem „stroje“ investice ještě nekončí. Existuje řada užitečných doplňků, které se vyplatí dokoupit. Usnadní vám práci a ušetří čas.

Myš

mys1.jpg mys2.jpg
Miniaturní myš s navíjecím kabelem je ideální pro časté transporty • luxusní zboží mezi notebookovými myškami představuje Logitech VX Nano

První, po čem se uživatelé notebooků shánějí, je myš. Notebook má sice touchpad nebo trackpoint, ale ovládání s myší je vždy rychlejší. Pokud bude pouze doma na stole, na nic se neohlížejte a berte jedině tu, která vám bude plně vyhovovat. Pokud bude spolu s notebookem i často cestovat v brašně, je vhodné zvolit nějaký menší a bezdrátový model, v případě drátové verze je velmi praktický navijáček kabelu.

  • Proč koupit: ušetří čas, zvýší komfort ovládání
  • Cena: od 170 Kč (optická, drátová) do 1 500 Kč (laserová, bezdrátová)

Klávesnice

klávesnice1.jpg klávesnice2.jpg
Pokud s notebookem moc necestujete, bude se vám hodit plnohodnotná klávesnice • v opačném případě můžeme doporučit snadno přenosný numerický blok

Notebookové klávesnice mají zpravidla nestandardní rozložení kláves, tlačítka nahuštěná na sebe a některá i zúžená. A jen výjimečně lze u notebooku narazit na numerický blok kláves. Chcete-li eliminovat tento handicap, investujte do externí klávesnice. Vyhledejte takové, které mají připojení prostřednictvím USB. Sehnat se dají i samostatné numerické bloky.

  • Proč koupit: pohodlnější a rychlejší psaní, snazší zadávání čísel
  • Cena: od 120 Kč do 2 000 Kč (USB klávesnice); od 120 Kč do 400 Kč (numerický blok)

USB hub

hub1.jpg hub2.jpg
Mnoho notebooků nabízí jen tři USB porty. Zapojíte myš, klávesnici, tiskárnu... a už potřebujete hub pro flash paměť, fotoaparát, externí pevný disk, televizní tuner...

Když máte doma na stole připojenou k notebooku tiskárnu, USB myš a klávesnici, USB externí disk a občas chcete připojit foťák nebo flash disk, může vás celkový počet USB portů notebooku omezovat. To se dá vyřešit USB hubem. Elegantní je to i v tom, že když potřebujete notebook odpojit a vyrazit pryč, pouze vytáhnete hub se všemi do něj připojenými zařízeními najednou. Pozor si dejte ale na připojování více zařízení s větší spotřebou elektrické energie, které ji čerpají přímo z USB. V tom případě potřebujete hub s externím napájením, ne napájený jen z jednoho USB portu.

  • Proč koupit: když vám počet portů nestačí, tak zkrátka musíte
  • Cena: od 150 Kč

Brašna, batoh, obal...

batoh.jpg brašna.jpg Obal.jpg
Nechcete-li si pořizovat speciální batho nebo brašnu, můžete si vystačit s neoprénovým obalem

Při cestování samozřejmě potřebujete na svůj notebook brašnu. Pokud dáte na rady ortopedů, že lepší než nosit v ruce tašku je batoh na záda, můžete si koupit i specializovaný batoh na natebook. Praktické jsou také neoprenové obaly, které notebook těsně obepnou – takto chráněné je můžete vložit do jakékoli tašky.

  • Proč koupit: pro většinu majitelů notebooků nutnost 
  • Cena: od 500 Kč

Akumulátor

baterka.jpg
Tatranka pro notebook, aneb energie sbalená na cesty...

K některým vyspělejším modelům notebooků je možné dokoupit akumulátor s vyšší (až dvojnásobnou) kapacitou. Sice navýší hmotnost a zpravidla i rozměry notebooku, ale odměnou je razantně vyšší výdrž při chodu bez napájení ze sítě. Řešením pro prodloužení výdrže může být také nákup náhradního akumulátoru, u kterého je zřejmá nevýhoda – při výměně je nutné počítač vypnout. Každopádně se jedná o celkem nákladnou záležitost.

  • Proč koupit: delší výdrž při práci na bateri
  • Cena: cca 3 000 Kč 

Podložky

podložka.jpg podložka2.jpg stojan.jpg
Chladící podložka na stůl • podložka na klín • stojan, který zvýší polohu disleje, nicméně znemožní pohodlné ovládání klávesnice

Nejen v posteli, na křesle, ale všude, kde si pokládáme notebook na kolena se hodí podložky, které lépe umožňují přívod vzduchu k chlazeným částem notebooku a jeho následný přesun jinam, než jsou naše partie reagující na vzrůst teploty snížením mužské plodnosti. Různé podložky umožňující lepší chlazení jsou samozřejmě dostupné i ve stolním provedení, často vylepšující i ergonomii používání tím, že zvýší polohu displeje a tím ho přiblíží optimální výšce pro naše oči.

  • Proč koupit: lepší chlazení notebooku a tím snížená hlučnost; zvýšení polohy displeje
  • Cena: od 400 Kč

Dokovací stanice

dokina.jpg
Dokovací stanice vám může poskytnou digitální výstup na monitor, přestože takový konektor na notebooku nemáte

V souvislosti s podložkami stojí za to zmínit i dokovací stanice a port-replikátory, které umožní zvýšení počtu a typů rozšiřujících portů notebooku a také zjednoduší odpojování všech připojených periferií pouhým vyjmutím notebooku z doku. Velmi praktická věc, za kterou ale zaplatíte nemalé peníze.

  • Proč koupit: více konektorů a zapojení všech na jedno cvaknutí
  • Cena: od 2 000 Kč

Monitor

monitor.jpg

Myslíte-li to s prací na notebooku vážně, může vás omezovat mnohdy menší plocha a rozlišení jeho displeje a připojením klasického externího monitoru si zvětšíte pracovní plochu a tím i efektivitu práce. Často se externí monitor u notebooku používá jako druhý, nic vám totiž nebrání používat zároveň monitor notebooku. Luxus, co se velikosti pracovní plochy týče, se tak ještě znásobí.

  • Proč koupit: protože místa není nikdy dost 
  • Cena: od 4 000 Kč

Reproduktory a sluchátka

Logitech.jpg 
Logitech nabízí i speciální 2.1 audio systém pro notebooky, nemusíte se omezovat na klasické řešení reproduktorů

Mimo rozlišení displeje se nemusíme spokojit ani s kvalitou miniaturních vestvěných reproduktorků a v domácím prostředí si přípoji větší. Na cestách taky pamatujme na to, že ostatní okolo nás nemusí naše zvuky zajímat a pokud nám nevyhovuje tento problém řešit vypnutím zvuku, nezbývá, než s sebou vozit sluchátka.

  • Proč koupit: reproduktory z notebooku nebudou nikdy hrát dobře
  • Cena: kvalitnější řešení se subwooferem od 1 200 Kč 

ExpressCard a USB

expresscard.jpg usb.jpg

Někdy se také stane, že vám výrobce zapoměl do vašeoho notebooku vestavět nějakou funkci, která by se vám hodila, nebojte se obstarat si náhradu. Do USB portů a ExpressCard slotů existují čtečky paměťových karet, modemy pro doatovou komunikaci, televizní tunery, řadiče FireWire a jiných rozhraní, zkrátka vše, co můžete potřebovat.

  • Proč koupit: můžete notebook „naučit“ nové věci
  • Cena: podle typu zařízení, řešení do ExpressCard (příp. PCMCIA) slotu bývá zpravidla dražší než USB varianta

Paměť

Pamet1.jpgPamet2.jpg
Dostatek RAM je jedním ze základních podmínek rychlé práce • 500GB „kniha“

Paměti není v počítači nikdy tolik, aby jí mohlo být ještě víc. A to platí jak pro operační paměť, tak především pro pevný disk. U většiny notebooků je výměna paměťových modulů velmi snadná a zvládne ji i nezkušený uživatel. Obzvlášť pro provoz systému Windows Vista lze upgrade z jednoho na dva gigabajty doporučit. Podobně lze vyměnit i pevný disk za větší, případně SSD, pokud je vám přednější vyšší odolnost proti otřesům.

Obzvlášť lze doporučit investici do externího USB disku, který poslouží jako zásobárna multimediálních dat a především jako úložiště zálohy.

  • Proč koupit: místo dojde v tu nejméně vhodnou chvíli
  • Cena: cca 1 000 Kč (1 GB RAM); cca 1700 Kč (160 GB 2,5" disk); cca 2500 Kč (500 GB USB disk) 

Lampička

lampička.jpg

Výhodou notebooku je, že si ho můžete pohodlně vzít i do postele. Jenže v tu dobu, kdy máte v noci notebook položený na pokrčených kolenou s naplno otevřeným displejem si uvědomíte, že vaše schopnost hledat klávesy poslepu není tak dobrá, jak jste si původně mysleli a USB lampička, původně považovaná za stejný USB-kýč“ jako USB větráček, může být najednou užitečná.

  • Proč koupit: když neumíte psát poslepu, mohla by se hodit 
  • Cena: cca 100 Kč
Diskuze (43) Další článek: UV Plus: monitor přes USB s novinkou od EVGA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,