Černobíle: Mobil s klávesnicí, nebo dotykem?

Nástup iPhonu kromě ohromného poprasku zaznamenal i masový nárůst telefonů s multidotykovým ovládáním. Dokáže v jejich džungli obstát i telefon s klávesnicí?

Dotykový displej

Tomáš Doseděl (šéfredaktor, Mobility a MobilMania.cz):  Při pohledu na moderní mobilní telefony se neubráníte dojmu, že klasickým klávesnicím už dávno odzvonilo, a pokud ještě někdo nepoužívá klávesnici nakreslenou na displeji, měl by s tím co nejdříve začít.

Dotyková klávesnice se dostala do módy až s iPhonem, už dávno předtím ale nabízely ovládání prostřednictvím displeje nejrůznější kapesní počítače. Za zmínku stojí klávesnice Sony Ericssonu P800, která sice byla nakreslená na displeji, pokud vám to ale nevyhovovalo, stačilo přiklopit plastový flip s tlačítky, která přenášela vaše zmáčknutí na displej.

Apple iPhone je ovšem unikátní v tom, že vyřešil většinu problémů, které lidem na dotykových klávesnicích vadily. Tak předně nabídl citlivý displej, do něhož není třeba tlouct stylusem či menším kladivem, stačí opravdu jen letmý dotyk. Dále přišel s dostatečně velkými tlačítky, jež se ještě zvětší, když telefon otočíte na šířku.

Velmi důležitá je odezva tlačítka. Zatímco u standardní klávesnice jasně cítíte, jak klávesa pod vaším prstem klesá, u dotykové klávesnice tato zkušenost chybí. Některé telefony to řeší jemnou vibrací displeje, která vašemu prstu indikuje, že se mu podařilo tlačítko stisknout, iPhone zmáčknutou klávesu zvětší.

touchhd.pngJednou z nejzajímavějších funkcí je oprava překlepů, ke kterým zákonitě dojde. Zatímco většina telefonů s dotekovou klávesnicí toto řeší standardní klávesou backspace, Apple přišel s jiným nápadem. Položíte prst na klávesnici a telefon zvětší to tlačítko, o němž si myslí, že jste ho stiskli. Pokud s jeho rozhodnutím nesouhlasíte, stačí posouvat prstem po displeji tak dlouho, až narazíte na správně tlačítko, a teprve poté prst zvednout. Oproti přístupu s využitím klávesy backspace ušetříte několik cenných pohybů.

Snad posledním nedostatkem dotekových klávesnic je tak fakt, že při napsání sebekratšího textu si neskutečně ušpiníte displej. Nepomůže vůbec nic, můžete si prsty před psaním otírat sebevíce, vždy malé množství mastnoty a dalších nečistot na displeji ulpí a vám nezbude než leštit, leštit a ještě jednou leštit.

Před více než dvěma lety iPhone definoval dokonalou dotykovou klávesnici, mimochodem první, která mě přesvědčila, že opravdu není potřeba používat mechanická tlačítka. Překvapuje mě proto, že od té doby se neobjevila žádná dotyková klávesnice, jaká by se iPhonu alespoň vzdáleně přiblížila komfortem používání. Ostatní prostě kopírují a zatím neúspěšně.

Stará dobrá klávesnice

Filip Kůžel (zástupce šéfredaktora, MobilMania.cz): Apple iPhone, dotykový displej, ovládání prsty – všechno tohle je dneska v módě. Nechci vám tvrdit, že dotykové displeje nemají své výhody, ale pokud se obejdete bez „cool efektu“, přežijete i s komunikátorem ovládaným postaru, tedy pomocí klávesnice a kontextových nabídek. Nakonec možná přijdete na to, že vám je bez dotykového displeje lépe. Zatímco prstem ovládané „touch-phony“ jsou výstřelkem posledních dvou let, klasické systémy za sebou mají dlouhý vývoj a jsou vypilované k dokonalosti.

nokia_e71_4.jpgVýznamný je zde faktor, který by se dal shrnout jako „ovladatelnost telefonu za chůze“. Dotykový displej naopak vyžaduje veškerou vaši pozornost. Musíte se soustředit nejen na to, které virtuální tlačítko stisknout, ale musíte pak také kontrolovat, jestli telefon opravdu vykonal to, co jste po něm chtěli. Zkrátka mu chybí jakákoliv mechanická zpětná vazba. Na běžné klávesnici hmatem odlišíte jednotlivá tlačítka, podle cvaknutí poznáte, že byl pokyn předán. Po chvíli nácviku budete schopni napsat třeba celou SMS úplně poslepu; pohledem bude stačit jen občas zkontrolovat dění na displeji. Můžete si být jisti, že pravděpodobnost čelního střetu vašeho obličeje se sloupem pouličního osvětlení je u dotykem ovládaných zařízení daleko vyšší než u telefonů „ze staré školy“.

Parádní disciplínou telefonů bez dotykové vrstvy na displeji je psaní. Všichni to umíme, je to přirozené, rychlé. Jestli jste si ale zkusili napsat delší text na už zmíněném iPhonu, asi mi dáte za pravdu, že to není to pravé ořechové. A to je systém psaní od Apple tím nejpropracovanějším, nejpoužitelnějším. Ostatní softwarové klávesnice jsou neskutečně titěrné, množství překlepů je veliké. Někteří výrobci navíc ani zdaleka nedosahují kvalit dotykového displeje iPhonu a použitelnost celého telefonu tím dále klesá. Když už jsme u zvládnutí technologií, musím zmínit, že některé dotykové telefony jsou otřesně pomalé. Tak pomalé, že často přemýšlíte, jestli jste povel nepředali, nebo ano, ale jeho provedení opravdu trvá tak dlouho.

Už jsem napsal, že dotykové displeje jsou módní záležitostí. Rád bych k tomu ještě přidal, že je to jen bublina, která splaskne, ale trendy vývoje tomu nenasvědčují – spíše se bude pracovat na odstranění nevýhod, například existují koncepty, které dotykovým displejům dodají chybějící mechanickou zpětnou vazbu. Pokud chcete problém vyřešit už dnes, sáhněte po kombinaci obou možností a kupte si komunikátor s dotykovým displejem a hardwarovou klávesnicí.

Časopis Computer

V Computeru každý měsíc najdete nejdůležitější informace ze světa počítačů, technologií a internetu. Dva důkladné srovnávací testy odhalí a ocení ty nejlepší produkty na trhu. Praktické tipy a triky vyřeší nejčastější problémy s počítači i telefony. Podrobné návody a tipy vám pomohou využít technologie v každodenním životě.

001.jpg

Časopis za nejvýhodnější cenu získáte na iKiosku. Můžete si vybrat mezi tištěnou a elektronickou verzí.

Doporučujeme také speciální vydání Nejlepší návody, tipy a aplikace pro mobily. Jak si s Androidem usnadnit život.

Diskuze (43) Další článek: Šifrovací algoritmus SHA-1 začíná selhávat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,