Černobíle: Dovolená s technikou, nebo bez?

U počítačů trávíme hodně času, možná někdy až moc. Jsou však tací, kteří si od techniky a vymožeností moderního světa rádi odpočinou, minimálně na dovolené. A co vy?

Dovolená s technikou a internetem

jc.jpgJakub Čížek: Po několika letech jsem se letos v červenci vypravil na dovolenou bez počítačů, internetu a vlastně i permanentně zapnutého mobilu. V kempech okolo slovenského Hronu totiž internet není a můj rozměrný Esprimo Mobile se mi ostatně ani nevlezl do lodního vaku. Byla to ale skutečně jen výjimka, notebook totiž sebou beru jak v zimě na lyže, tak v létě na chalupu. Dokonce jsem ho měl i loňské léto na jachtě a v chorvatských přístavech jsem v podpalubí úpěnlivě hledal Wi-Fi signál všudypřítomného operátora T-Mobile.

Možná se vám teď hlavou ženou takové ty klasické myšlenky – na dovolené se má přeci odpočívat a ten workholik si sebou ke všemu bere notebook! Počítač ale přeci není jen práce. Když jsem letos v březnu strávil příjemný týden v rakouském skiareálu Nassfeld, po večerech jsem se mohl díky počítači a internetu kochat pohledem na statistiku najetých kilometrů (tuto webovou službu nabízí většina moderních alpských lyžařských středisek). V létě se naopak mohu z pohodlí hotelového pokoje podívat na předpověď počasí, zhlédnout novou epizodu The Big Bang Theory, zkontrolovat počet žraloků v zátoce pomocí Google Earth, zpracovat tunu digitálních fotek a některou z nich třeba skrze Twitter nebo Facebook poškádlit kolegy v práci.

Počítač a internet jsou pro mě integrální součástí života – stejně jako dobrá knížka, čisté zuby, ranní sprcha a Otázky Václava Moravce. Není to pro mě černá skříňka, která se zapíná v práci nebo ve škole. Je to pro mě samozřejmost, která nám v posledních dvaceti letech doslova převrátila život na ruby a dala práci nejen klukům z Computeru, ale i nám na Živě.cz.

cb02_.jpgPřed sto lety se mnozí širokým obloukem vyhýbali telefonům a nazývali je „ďáblovými skříňkami“, před deseti lety pro změnu psychologové varovali před mobilními telefony a internetem, který odcizuje, ničí fyzický kontakt a z lidských bytostí utváří asociální trosky. Internet i počítač tuto moc skutečně mají, dokud ale zůstanou pouze dobrými služebníky, slouží dobře v práci, doma a – světe div se – dokonce i na dovolené. Chce to jen trošku zacloumat stereotypy.

Dovolená rozhodně bez techniky

at.jpgTonda Trčálek: Pojem dovolená pro mě znamená nejen vyrazit do jiného než stereotypního domácího prostředí (na hory, na vodu, k moři, kamkoliv), ale hlavně úplně vypnout, alespoň několik dní v roce vůbec nemyslet na práci. Mám povahu práce takovou, že když jsem pryč, zpravidla nikdo za mě nahromaděné úkoly neudělá, na maily od různých firem neodpoví a čím déle jsem nepřítomen, tím větší hora práce na mě pak čeká.

cb01_.jpgNa místě je proto otázka – řešit například maily raději už během dovolené, nebo zažít krušný den dva po příjezdu? Pro mě je jasnou volbou druhá varianta. V čem by se jinak lišila dovolená od nějakého pracovního výjezdu? Jasně, ležím sice někde na písčité pláži, ale odpovídám na maily a vůbec si dovolenou neužiju, myslím na práci a vrátil bych se pak do pracovního procesu stejně neodpočatý, jako když jsem odjížděl. Takže je pro mě nejlepší cestou nastavit na mailu automatický odpovídač v nepřítomnosti, notebook zaklapnout, zamknout do skříňky a vyrazit pryč jako absolutně svobodný člověk bez jakýchkoliv starostí. Jedině tak si lze dovolenou absolutně užít a vrátit se maximálně odpočatý. Pak už plný síly po návratu vše vyřídím mnohem rychleji a efektivněji.

Osobně vypínám na dny dovolené i mobilní telefony, zejména ten pracovní. Jak je celý rok člověk v zajetí elektroniky, neustále telefonuje, mailuje a pořád něco hledá na internetu, není nic lepšího, než se od jakýchkoliv elektronických zařízení na chvíli zcela oprostit. Vždyť svět se bude točit dál, i když nebudete deset dní na příjmu. Téměř všechno jde odložit na později, tak proč si nikým nerušen například s drahou polovičkou neužít dokonalých deset dní? Ano, může přijít situace, kdy bude třeba u moře ošklivé počasí, ale určitě se lze i v takovém případě zabavit, aniž bych vláčel notebook. To, že si ho na dovolenou nevezmu, ve mně rovněž vyvolává hřejivý pocit, že i když neustále pracuji s počítači, nejsem na nich vůbec závislý a dokážu klidně deset dní žít s tím, že nemám přístup na internet. Zkuste na dovolené zapomenout na počítač i na to, jaké hrůzy se dějí ve světě. Nebudete litovat.

Černobíle vychází každých 14 dní v časopise Computer. Aktuální letní dvoučíslo 14-15/09 v hlavním tématu poradí s digitálními fotkami, testuje flash disky a notebooky a recenzuje ty nejnovější hardwarové a softwarové produkty. Na stáncích od 6. srpna.

Časopis Computer

V Computeru každý měsíc najdete nejdůležitější informace ze světa počítačů, technologií a internetu. Dva důkladné srovnávací testy odhalí a ocení ty nejlepší produkty na trhu. Praktické tipy a triky vyřeší nejčastější problémy s počítači i telefony. Podrobné návody a tipy vám pomohou využít technologie v každodenním životě.

001.jpg

Časopis za nejvýhodnější cenu získáte na iKiosku. Můžete si vybrat mezi tištěnou a elektronickou verzí.

Doporučujeme také speciální vydání Nejlepší návody, tipy a aplikace pro mobily. Jak si s Androidem usnadnit život.

Diskuze (26) Další článek: Blogovací systém WordPress 2.8.3 opravuje bezpečnostní chybu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,