Brno otevřelo putovní konferenci MS Developer Days 2008

Včera se do Brna sjeli programátoři i běžní uživatelé, kteří se chtěli seznámit s novými technologiemi od Microsoftu. Konference dnes pokračuje v Ostravě a 7.11. se uzavře v Praze.

V Brně se včera konaly vývojářské dny – Microsoft Developer Days 2008. Pokud jste si tuto akci nechali ujít a teď toho litujete, dnes můžete alespoň virtuálně navštívit ostravskou část putovní konference, neboť bude k dispozici přímý přenos na webu. Pokud vás Ostrava neláká a zavčas jste se bezplatně registrovali, 7. listopadu uzavře konferenci Praha v KD Vltavská.

Nové formy uživatelského rozhraní, aneb WPF a Silverlight

Brněnská část se těšila obrovskému zájmu, sál KD Rubín totiž doslova praskal ve švech. Konferenci krátce po deváte hodině dopolední otevřel Dalibor Kačmár přednáškou o tvorbě moderních uživatelských prostředí v Silverlightu a především WPF – Windows Presentation Foundation. Nejzajímavější byly asi živé ukázky konkrétních aplikací, které WPF používají, včetně ERP systému Microsoft Dynamics AX 2009. Použití WPF plného barviček a s podporou 3D v tomto směru udělalo hodně, byla to totiž první prezentace ERP systému, u které jsem nezíval.

msdnreader.png  familyshow.png
Čtečka MSDN Reader a genealogický program Family.Show pro tvorbu rodokmenu

Druhou ukázkou pak byla dokumentová čtečka MSDN Reader, jehož jádro používají jako zajímavou alternativu k běžným RSS čtečkám třeba v NY Times či Respektu. WPF ukázky uzavřela poslední aplikace pro běžnou domácnost – Family.Show, což je pro změnu opensource generátor rodokmenů. Vypadá skutečně velmi zajímavě a ze všech správců genealogických dat, které jsem kdy vyzkoušel, má nejhezčí uživatelské rozhraní postavené na vektorové grafice a samozřejmě WPF.

Silverlight Streaming: 10GB hosting pro vaše RIA aplikace

Ale to už Dalibor Kačmár přešel k Silverlightu a bohatým webovým aplikacím. Šedesát procent inzerentů dnes požaduje multimediální obsah a jen v roce 2006 se proinvestovalo 32 miliard dolarů do Web 2.0 aplikací. Microsoft se toho chce účastnit nejen na Windows, zdánlivé konkurenci tedy přenechal vývoj Silverlightu pro jiné platformy. Nokia vyvíjí verzi 1.0 pro Symbian (S60, S40), Novell pak linuxovou verzi Moonlight, která by se měla v použitelném stavu objevit snad příští rok na jaře.

Silverlight umí HD video a technologii Deep Zoom, která umožňuje snadnou navigaci po rozsáhlých fotografiích (gigapixelové rozlišení). K hostování takto datově náročných aplikací můžete samozřejmě použít svůj server, Microsoft ale nabízí bezplatně svůj hosting Silverlight Streaming s kapacitou 10 GB. U Silverlightu zůstal i Miroslav Kubovčík ze slovenské pobočky Microsoft, který se věnoval už praktickému vývoji RIA aplikací pomocí strukturálního jazyka XAML, Visual Studia a designeru Expression Blend.

Internet Explorer 8 z pohledu vývojáře

Zbytek času si mezi sebe rozdělili Štěpán Bechynský a Petr Tichý z pražského Microsoftu. Štěpán Bechynský představil možnosti nového Internet Exploreru 8 z pohledu vývojáře a Petr Tichý seznámil obecenstvo s futuristickým Photosynthem a projektem Live Mesh, který byl dlouhou dobu pro české uživatele oficiálně nedostupný, to se však minulý týden změnilo.

Internet Explorer 8 nabízí nové vykreslovací jádro, je ale plně kompatibilní i s IE7 a k dispozici je dokonce kompatibilní mód pro lehce prehistorický Internet Explorer 6, který se nicméně na části spíše úzce specializovaných počítačů stále drží. Specialitou IE8 z pohledu uživatele jsou samozřejmě výstřižky WebSlices a chytré kontextové menu plné urychlovačů Accelerators. Více si o Internet Exploreru 8 Beta 2 můžete přečíst třeba zde, jen tedy připomenu, že optimalizace stránek pro použití WebSlices (mikroformát hAtom) nebo Accelerators je poměrně snadná, na českém internetu ale nebudete první, z těch velkých hráčů vás totiž už předběhl portál Seznam.cz.

kdrubin.png
O DevDays byl v Brně skutečný zájem

Internet Explorer 8 podporuje některé vlastnosti HTML5 včetně DOM Storage, což je jakási paralela ke Google Gears a umožní omezenou práci s webovou aplikací i bez aktivního připojení k internetu, dále pak třeba vylepšený XMLHttpRequest pro realizaci AJAXu, který nyní lépe pracuje s navigací vpřed a vzad (což je u asynchronního AJAXu celkem problém) a nakonec stojí za zmínku ještě vyšší bezpečnost proti XSS útokům.

Akce Developer Days se povedla, přednášky byly plné živých ukázek, přednášející nenudili, jeden šťastlivec si odnesl vítězný Xbox a všichni ostatně i milý dárek v podobě přehledných skript Silverlight 2.0 – sic ve slovenském jazyce.

Diskuze (2) Další článek: Sdílení podle Microsoftu: Live Mesh konečně i v Česku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,