Antivir Microsoft Security Essentials ještě tento rok

Projekt Morro má finální označení a kromě toho víme i některé další podrobnosti. Antivir od Microsoftu vyjde ještě tento rok, chystá se i veřejná beta verze. Vše bude zdarma.

Nový zdarma dostupný bezpečnostní balík od Microsoftu ponese název Microsoft Security Essentials a zbaví se tak nedávno avizovaného kódového označení Morro. Jak už jsme před několika dny informovali, největší softwarová firma světa hodlá bezplatně uvolnit antivirový program, který doplní stávající bezpečnostní dvojici Windows Firewall a Windows Defender. První funkční beta verze by měla být dostupná už 23. Června, avšak pouze pro anglicky mluvící státy, Čínu, Brazílii a poněkud netradičně i Izrael.

Zcela zdarma a ještě tento rok

Beta bude dostupná ve zmiňovaných zemích odběratelům služby Microsoft Connect a dle současných informací bude počet instalací omezen na 75 tisíc uživatelů. Interní testování vně společnosti nicméně probíhá už od začátku června a podle prohlášení by na řadu měla dojít i skutečně veřejná beta verze. Konkrétně se mluví o podzimu, finální sestavení by mělo na trh dorazit ještě do konce tohoto roku.

Microsoft Security Essentials budou zdarma dostupnou aplikací pro systémy Windows XP s nainstalovaným SP2 a výše, Windows Vista a Windows 7 (i RC). Podle odhadů se počítá s tím, že Microsoftu bude chtít MSE vypustit někdy v době, kdy na trh přijdou Windows 7, aby případným zájemcům nabídl další službu navíc. Připomeňme, že datum vydání nových Windows spadá na 22. říjen.

Instalace na podporované systémy nebude vyžadovat žádnou registraci a podle vyjádření zástupců Microsoftu v žádném případě nebude sbírat žádná citlivá data uživatelů. Jedinou podmínkou kromě správné verze systému bude legálně aktivovaná kopie Windows. V opačném případě nepůjde antivir nainstalovat. K dispozici bude jak 32, tak i 64bitová verze.

mse_01.jpg mse_02.jpg
Uživatelské prostředí bude podobné Windows Defenderu. Aktuální podoba se může do budoucna ještě změnit. Hlavní ovládací prvek s rychlým přístupem k některým funkcím bude k dispozici na spodní liště v oznamovací oblasti. Zdroj obrázků: Neowin

U OEM partnerů to bude těžké, mají smlouvy jinde

V Redmondu plánují nabízet prodejcům OEM licencí možnost předinstalování MSE na nové počítače s Windows. Avšak podle svých tvrzení na tuto variantu příliš nespoléhají, výrobci počítačových sestav a notebooků totiž často mají vlastní smlouvy s výrobci bezpečnostních balíků a získávají za to nemalé peníze. Standardní součástí Windows MSE určitě nebude, Microsoft chce předcházet případným antimonopolním šetřením, které by je v tomto případě určitě neminuly.

Podle VIP zahraničních testerů aktuálního sestavení MSE rozhodně nepůjde o produkt, jehož cena odpovídá kvalitě. Microsoft nabízí technologii jakéhosi „real time antimalware řešení“, které skenuje datové pohyby na uživatelově počítači, posílá výsledky na vzdálené servery firmy, kde vše vyhodnotí a pošle zpět výsledek. Tento systém údajně funguje spolehlivě a navíc antivir nevytěžuje systémové prostředky do takové míry, jako to bývá zvykem.

V případě, že se rozhodnete Microsoft Security Essentials nainstalovat, zaváděcí proces automaticky odstraní ostatní bezpečnostní balíky na počítači a bude spolupracovat se službami Windows Firewall a Windows Defender. Podle Microsoftu je jádro MSE totožné s jádrem komerčního Forefrontu, front-end je však vyveden například ve stylu onoho Defenderu. O tom, jak MSE aktuálně vypadá, se ostatně můžete přesvědčit na přiložených obrázcích.

Oznámení Microsoft Security Essentials u zahraničních diskutujících vyvolalo velice kladné reakce. Mnoho uživatelů má totiž špatné zkušenosti s antiviry třetích stran, které jsou do Windows špatně integrovány a nadměrně zpomalují jejich chod. Právě skutečnost, že pokud člověk funguje především na nativních aplikacích Microsoftu, tak získá rychlý a stabilní systém, mluví spolu s nulovou cenou ve prospěch nového řešení.

Živě.cz komentuje

Hodnotit technologii prozatím nespatřeného produktu je samozřejmě předčasné, pokud však opravdu dojde k povedené integraci MSE do struktury Windows, jásejme. Bezpečnostní balíky jsou všeobecně známy svojí „nenažraností“, tento koncept by tedy konečně mohl být to pravé.

Nicméně si myslím, že se Microsoft v oblasti antivirů bude prosazovat jenom velice těžko, stejně jako to bylo například u zaniknuvšího Live OneCare. MSE už sice nebude placenou službou, je však zcela jasné, že zavedené světové značky jako Eset, McAfee, Norton či AVG se silným marketingem a podporou ze strany OEM výrobců, bude ohromně těžké porazit. Microsoft zde prostě nebude moci využít své tradiční výhody – přímé integrace programu do základní instalace Windows. A bude otázka, zda bude chtít investovat mnoho peněž do nákladných marketingových a prodejních aktivit.

I tak ale řekněme jedno: konečně! Konečně to vypadá na to, že poněkud stojaté a vyčpělé vody rozčeří nový zajímavý produkt.

Diskuze (15) Další článek: Nová kniha: 1001 tipů a triků pro jazyk Java

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,