Anička z říše Linuxu: Apple se přibližuje open source komunitě

Apple zpřístupnil CVS a Bugzillu WebCore a otevřel WebKit * Konqueror prošel testem Acid2 * OSS Alliance získala záštitu od MIČR * Evolution byla portována na Windows

Apple se otevřel open source komunitě

Související odkazy

Slovník
IRC
JavaScript
Linux
open source
server

Databáze znalostí
kategorie Linux

Apple odpověděl na výčitky vývojářů KHTML, kterým vadilo, že si z jejich projektu mnohem víc bere, než dává zpět. Začátkem minulého týdne oznámil, že rozšíří svoji spolupráci s open source komunitou. Zveřejnil CVS obsahující historii WebCore (jádro Safari) a JavaScriptCore a uvolnil jako open source WebKit, WebCore API. Kromě toho přestal tajit před vývojáři svou Bugzillu, spustil veřejný mailing list (webkit-dev@opendarvin.org) a IRC kanál #webkit na irc.freenode.net.

Když se Apple rozhodoval, jaké jádro má použít pro svůj webový prohlížeč, padlo jeho oko nejprve na mnohem rozšířenější Gecko. Nakonec si ale vybral KHTML, které bylo původně určeno pro Konqueror z KDE, grafického prostředí používaného na Linuxu a unixových systémech.

Vývojáři KHTML to radostně uvítali, protože doufali že pomoc od Applu projektu pomůže. Apple sice zveřejňoval veškeré změny zdrojového kódu v souladu s licencí, ale jejich zpětnou implementaci do KHTML vývojářům téměř znemožnil. Neposkytoval jim žádnou dokumentaci ani vysvětlení, změny v kódu dodával jen jako velké a nepřehledné .diff soubory. Obě jádra se tak od sebe začala vzdalovat.

Změna postoje Applu samozřejmě potěšila zejména všechny vývojáře KDE, protože jim umožní zkvalitnit kód jejich projektů. Zajímavá je ale i sama o sobě - z pozice tradičně tajnůstkářské společnosti se tak Apple zase posunul o kus blíž k firmě otevřené světu.

Konqueror prošel testem Acid2

Nová politika Applu týkající se sdílení informací o změnách v kódu KHTML má už své první plody - Konqueror jako jeden z mála prohlížečů úspěšně prošel testem kompatibility s webovými standardy Acid2. Vývojáři KHTML byli ještě před několika málo týdny přesvědčeni, že úspěch Safari hned tak nenapodobí, ale díky možnosti použít kód od Applu se jim to podařilo. Pokud vše půjde podle plánů, budou se moci pohledem na rozesmátý obličejíček těšit už uživatelé KDE 3.4.2.

O co jde v testu Acid2? Jeho cílem je ověřit, jestli testovaný prohlížeč renderuje stránky v souladu se standardy W3C. Zabývá se mimo jiné podporou průhledných PNG obrázků, implementací CSS box modelu, pozicováním, tabulkami a spoustou dalších detailů. Všechny je vyzkouší jediná webová stránka, kterou by vám měl prohlížeč vykreslit jako žlutého smajlíka. Ten se vám ale téměř jistě neukáže - žádná stabilní verze webového prohlížeče si s ním totiž zatím neporadí.

Vývojáři projektu KHTML připravili pro všechny zájemce o projekt nový portál, KHTML.info. Kromě toho, že poskytuje mnoho užitečné dokumentace, je použitelný jako zdroj novinek týkajících se open source implementace internetových standardů.

MIČR převzalo záštitu nad OSS Alliance

Nezisková organizace OSS Alliance, sdružení podporující nasazení open source v oblasti veřejné správy a školství, získala oficiální záštitu nad celým projektem od Ministerstva informatiky ČR. Spolupráce s MIČR by měla pomoci při realizaci projektů v ČR i v EU, umožnit šíření open source ve veřejné správě a ušetřit tak daňovým poplatníkům nemalé finanční prostředky za licenční poplatky.

E-mailový Evolution funguje i pod Windows

Novell Evolution je jedním z nejoblíbenějších e-mailových klientů používaných na Linuxu, zejména v prostředí GNOME. Na pohled jako by z oka vypadl MS Outlooku, kopíruje i jeho funkčnost - mimo jiné i proto, že bez problémů spolupracuje s MS Exchange serverem.

Vývojářům Evolution se podařilo vytvořit funkční build pod Windows. To není nijak snadný úkol, protože narozdíl od GIMPu a podobných aplikací využívá Evolution velké množství systémových knihoven GNOME. Zatím sice není dostatečně stabilní na to, aby se dala používat, ale ladění už nyní bude jen otázkou času. Než MS Outlook získá na Windows prvního skutečného open source konkurenta, můžete se potěšit aspoň prvními screenshoty.

Diskuze (36) Další článek: Ke stažení: Nástroje pro tvorbu webů zdarma!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,