AMD 780G podrobně a test Gigabyte GA-M78GM-S2H

AMD uvedlo nástupce populárního čipsetu AMD 690. Nová platforma je výkonnější, úspornější a lépe vybavená.

Předchůdce nové čipové sady AMD, čipset AMD 690, je oblíbený zejména pro svou nízkou spotřebu a s ní souvisící nenáročné chlazení, slušný výkon i výbavu a přitom dobrou cenu. Proto už jsme netrpělivě očekávali jejího nástupce, který se na CeBITu oficiálně představil. Podobně jako AMD 690 by se měl objevit ve dvou variantách – AMD 780G a 780V. 

Nová čipová sada AMD je navržená pro procesory s podporou socket AM2+ (a samozřejmě starší pro AM2) a HyperTransport 3.0. Severní i jižní můstek se vyrábí 55nm výrobním procesem a čipset je nabitý nejnovějšími technologiemi – integrované grafické jádro podporuje DirectX 10, díky ATI Avivo HD a videoprocesoru UVD lze i s nejlevnějšími procesory přehrávat video s plným HD rozlišením 1080p, čipset podporuje rozhraní PCI Express 2.0, a jde o první čipovou sadu, která má krom VGA, DVI a HDMI, integrovanou i podporu nejnovějšího rozhraní DisplayPort.

AMD 780G je lépe vybavený a určený pro domácí počítače, AMD 780V je odlehčenou variantou a je určený pro budoucí komerční platformu a jako takový nepodporuje přetaktování pomocí OverDrive, nemá podporu Hybrid Graphics a nejspíš bude mít i nižší výkon.

amd scheme.png

780G je také první čipset AMD podporující technologii ATI Hybrid Graphics, díky níž může integrovaný grafický adaptér spolupracovat se samostatnou grafickou kartou (jde o obdobu GeForce Boost od Nvidie). Další radostnou zprávou je přítomnost lépe vybaveného můstku SB700.

Začneme nejdůležitější inovací oproti 690G, kterou je přítomnost výkonnější grafiky. Uvnitř severního můstku 780G je integrováno grafické jádro s podporou DirectX verze 10 odvozené od Radeona HD 2400 (RV610). Pro čipovou sadu AMD 780G má označení Radeon HD 3200, u AMD 780V je to Radeon HD 3100. Radeon HD 3200 má standardně taktovací frekvenci 500 MHz, 40 stream procesorů, jednu texturovací jednotku a jednu ROP a může si ukousnout až 512 MB ze systémové paměti (pro plynulé přehrávání HD videa by to mělo být alespoň 256 MB).

AMD 780G-780V.png 

Pokud víte, jak jsou na tom s výkonem současné integrované grafiky Intelu, je vám jasné, že ve srovnání s G31, G33 či G35 nová platforma AMD ve hrách vítězí s výrazným náskokem. Pochopitelně se ale pohybujeme ve světě integrovaných grafik, po kterých se především chce, aby „žraly“ a stály pokud možno co nejméně; je jasné, že na samostatné grafické karty za nějakých třináct stovek a víc (např. Radeon HD 2600 Pro) už výkonem nestačí.

Technologie Hybrid Graphics je obdoba Crossfire – tedy vzájemné propojení dvou karet, z nichž jedna je v tomto případě integrovaná. Ta může spolupracovat se samostatnou grafickou kartou osazenou v PCIe slotu. Funguje ale jen pod Windows Vista.

hybrid graf.png

Typickým „doplňkem“ integrované grafiky by měl být levný Radeon HD 3450 (RV620 LE), popřípadě HD 3470. Relativně malou investicí (kolem devíti set korun s daní) tak lze vylepšit výkon grafického subsystému při optimálních podmínkách o dvě třetiny výkonu integrovaného adaptéru (bráno z obrácené perspektivy je výkon Radeonu HD 3450 s asistencí integrované grafiky asi o čtvrtinu vyšší).

Další pohnutkou k pořízení samostatného akcelerátoru může být možnost na takový počítač připojit až čtyři monitory (technologie SurroundView). Výkonné karty ale nemá význam s integrovaným adaptérem párovat, integrovaná grafika by je zbytečně brzdila.

Integrovanou grafiku může na desce doplnit i vlastní paměť typu DDR o velikosti 16-128 MB, s níž by měl výkon narůst o 10-15 % v závislosti na hře. AMD této technologii říká Sideport. Výrobci desek této možnosti ale velmi často nevyužívají a sáhnou k možnosti sdílet systémovou paměť.

K dalšímu navýšení výkonu se ještě můžete dopracovat přetaktováním grafického jádra pomocí ATI OverDrive (v případě, že se zadaří, i o více než jednu třetinu). Samozřejmě spolu s tím poroste spotřeba čipu.

Integrovanému Radeonu prospívá i použití nových Phenomů s podporou HyperTransport 3.0 s frekvencí 1,8 GHz a 1 066MHz DDR2 modulů, díky čemuž může dosahovat vyšších přenosových rychlostí mezi pamětí a grafickým jádrem.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,