Intel a Ford využijí senzory v autech ke zvýšení komfortu a bezpečnosti

Automobily se staly pevnou a nedílnou součástí internetu věcí. I proto společnosti Ford a Intel spojily síly, aby vyvinuly nové funkce, jako je vzdálený pohled do vozu přes mobilní telefon, anebo identifikace uživatele prostřednictvím softwaru na rozpoznání obličeje.

Společný výzkumný projekt nazvaný Mobilní interiérové zobrazovací technologie (Mobile Interior Imaging) neboli Project Mobii zkoumá možnosti integrace vnitřních kamer, čidel a dat, která jsou již teď vozem generována. Cílem je vyšší úroveň osobnější a plynulé interakce mezi vozem a řidičem ve prospěch celkového uživatelského komfortu.

Výzkum Mobii se nesl ve znamení spolupráce mezi etnografy, antropology a inženýry Intelu a výzkumnými konstruktéry Fordu. Projekt pracuje s percepční výpočetní technikou a snaží se nabídnout intuitivnější uživatelský zážitek z používání automobilu.

Lepší soukromí a rodičovská kontrola

Project Mobii dokáže řidiče identifikovat pomocí kamery a softwaru na rozpoznání tváře hned po usednutí do vozu. Interiérový systém se pak aktualizuje podle konkrétního uživatele a zobrazí informace, které  k němu patří, tedy například kalendář, hudbu, kontakty. Je-li ve voze identifikován pasažér, je aktivován soukromý režim a zobrazí se pouze navigace.

Pokud Project Mobii řidiče nedokáže poznat, zašle jeho fotografii na mobilní telefon majitele vozu. Ten pak může poslat povolení a specifikovat, které funkce mají být aktivní a které vypnuté. Je-li řidičem dítě majitele, lze automaticky nastavit určitá omezení, například použití bezpečnostního pásu, maximální možnou rychlost, hlasitost audio systému nebo používání mobilního telefonu při řízení.

Software rozpoznávající gesta umožňuje intuitivní interakci. Kombinace přirozených gest a jednoduchých hlasových příkazů může zjednodušit úkony jako nastavování topení či otevírání nebo zavírání střešního okna.

Cílem je zajistit vyšší uživatelský komfort

„Naším cílem v projektu Mobii je zkoumat interakci řidičů a technologie ve voze a zjistit, jak tuto interakci učinit intuitivnější a předvídatelnější,” říká technický ředitel a viceprezident výzkumu a inovací společnosti Ford Paul Mascarenas. „Využití interiérových zobrazovacích technologií je aktuálně ve fázi vývoje, nicméně nashromážděné poznatky nám umožní utvářet uživatelskou zkušenost v dlouhodobém horizontu.”

Ford nyní používá interiérové kamery pro asistenční funkce, jako je držení vozu v jízdním pruhu a varování před jeho opuštěním. Výzkum Mobii hledá pro interiérové kamery nové aplikace, včetně ověření identity řidiče. Použití softwaru pro rozpoznání obličeje umožňuje zlepšit zabezpečení, ale také identifikovat jednotlivé řidiče a nastavit vůz dle jejich individuálních preferencí.

„Jakožto leader a technologický inovátor si Intel uvědomuje výzvy, jimž čelí výrobci automobilů, a společně s nimi se snaží tyto výzvy přetavit v příležitost,” prohlásil viceprezident společnosti Intel z divize Internet věcí Doug Davis. „Project Mobii je skvělým příkladem spolupráce mezi Intelem a Fordem s cílem zajistit pro uživatele ještě vyšší uživatelský komfort."

Další článek: British Airways testuje na cestujících chytré přikrývky snímající mozek

Témata článku: , , , , , , ,