České Radiokomunikace chystají investice do datových center

České Radiokomunikace (ČRa) posilují i nadále svou pozici mezi provozovateli datových center a do jejich rozvoje se chystají letos investovat v řádech desítek milionů korun. Investice se budou týkat navyšování kapacity, rozšíření služeb a dalšího zdokonalení fyzického zabezpečení. Za poslední dva roky narostl obrat ČRa v oblasti IT služeb o 400 %.

Investice budou směřovat nejen do nejmodernějšího datového centra ČRa DC TOWER na pražském Žižkově, ale také do přípravy dalších kapacit v regionech. „Chystané investice desítek milionů korun odráží rostoucí poptávku našich klientů po dislokaci firemních serverů do vysoce zabezpečených budov mimo sídla jednotlivých společností. Paralelně s rozvojem DC Tower projektujeme také rozšíření existujících privátních datových sálů v regionech, konkrétně v Brně a ve Zlíně. Intenzivně pracujeme na záměru vybudovat datové centrum i v Ostravě. Bude určeno pro zákazníky, kteří jsou citliví na bezpečnost a zároveň chtějí mít hardware umístěný v regionu. Zájem zákazníků urychlil také práce na projektech datových center ve větší blízkosti Prahy. Celková kapacita, které bychom měli podle našich studií do roku 2016 dosáhnout, je téměř 700 racků,“ říká Petr Sichrovský, obchodní ředitel ČRa.

Jednou z největších priorit Českých Radiokomunikací při budování datových center je hledisko bezpečnosti. Datové centrum TOWER je  celé koncipované tak, aby fyzickou bezpečností odpovídalo bezpečnostní třídě 3 a mezinárodnímu standardu PCI-DSS. Provozně je navrženo dle standardu TIER 3. Každý sál je stavebně i technologicky oddělenou jednotkou, která je napojena na tři nezávislé zdroje energie a záložní zdroje napájení. V místnostech je systém hašení inertními plyny, tepelná i kouřová čidla. Dohledové a servisní centrum pracuje v nepřetržitém provozu 24/7. Vysoké bezpečnostní standardy splňují také projekty v jednotlivých regionech. Všechny lokality, kde má ČRa svá datová centra, se nachází mimo zátopové oblasti a v bezletových zónách.  Přístup k serverům je umožněn pouze oprávněným osobám, a to na základě přísné identifikace, mimo jiné i za pomoci biometrických údajů. ČRa se snaží minimalizovat všechna rizika, má patřičné certifikace ISO a navíc všichni zaměstnanci, kteří přicházejí do kontaktu s technologiemi zákazníků, disponují prověrkou Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), přičemž nezanedbatelný počet z nich na úrovni DŮVĚRNÉ a TAJNÉ.

Kromě investic do datových center budou ČRa výrazně podporovat také oblast cloudových služeb. V té patří mezi nejrychleji rostoucí společnosti na trhu. 

Další článek: Fotky: Číňané vytiskli pětipatrový dům a výstavní sídlo

Témata článku: , , , ,